WOW! Έπιπλα με επιφάνεια από διακοσμητικές ξυλόπλακες μασίφ όπου το δέντρο διηγείται την ιστορία του μέσα από τις βένες του ξύλου του

Τελευταία όλο και συχνότερα διάφορα καταστήματα, καφέ μπαρ, εστιατόρια, καφενεία, σουβλατζίδικα, φούρνοι κτλ. ενισχύουν τη διακόσμησή τους μ’ ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι που δεσπόζει στο χώρο του.

Η επιφάνεια (καπάκι) του τραπεζιού αυτού αποτελείται από μία ξυλόπλακα ενός κορμού δέντρου (ή σύνθεση ξυλοπλακών), πάνω στην οποία η φύση ζωγράφισε με τα σχέδια και τα χρώματα των βενών του ξύλου ένα εντυπωσιακής ομορφιάς έργο τέχνης, στη θέα του οποίου τα παιδιά-πελάτες αναφωνούν ΟΥΑΟΥ!

Σίγουρα τα ξύλινα τραπέζια με τις εμφανείς βένες εκπέμπουν στους πελάτες θετική ενέργεια, αλλά πιστεύουμε ότι παράλληλα αντανακλούν και οικολογική συνείδηση, καθώς και σεβασμό για τη φύση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Η εικόνα των βενών μιας ξυλόπλακας διηγείται την ιστορία του δέντρου από το οποίο προέρχεται και τους αγώνες που έδωσε για να επιβιώσει.

Ένα εκπαιδευμένο μάτι παρατηρώντας τις βένες του ξύλου μπορεί να δει:

– Ποιες χρονιές το δέντρο έζησε με ξηρασία,
– Πότε πέρασε ατελείωτους χειμώνες,
– Πως αντιμετώπισε την πίεση των κλαδιών του από ανεμοθύελλες ή κυκλώνες,
– Πότε δέχτηκε επίθεση εντόμων,
– Πότε τραυματίστηκε από ανθρώπους κτλ.

Τέτοιες διακοσμητικές ξυλόπλακες δέντρων βρίσκουμε επίσης:

  • Σε γραφεία συνεδρίων εταιριών που συνήθως δραστηριοποιούνται στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης, σε τραπέζια εργασίας, τραπεζαρίες, ράφια, επενδύσεις, μετώπες, ρεσεψιόν, κεφαλάρια κρεβατιών, επιγραφές, τοιχογραφίες και σε πολλές άλλες κατασκευές όχι μόνο σε ρουστίκ περιβάλλοντα, αλλά και σε high tech διακοσμήσεις αστικών ξενοδοχείων πολυτελείας.
  • Ως τοιχογραφίες, ξυλόπλακες εξωτικών δέντρων με οζώδη δομή και πολύπλοκα σχήματα νερών διακοσμούν συχνά τους ουρανοξύστες των μεγαλουπόλεων της Άπω Ανατολής, ενώ ξυλόπλακες εύκρατων δέντρων διακοσμούν τους ουρανοξύστες της Αμερικής.

 

 

Τα είδη του ξύλου της εύκρατης ζώνης που κόβονται σε διακοσμητικές ξυλόπλακες είναι συνήθως κερασιά, καρυδιά, καραγάτσι, ελιά, δεσποτάκι, έλατο, δρύες λευκή και κόκκινη, σφεντάμι, πλατάνια κ.ά.

Από τα τροπικά είδη, κάθε τόπος προσφέρει πληθώρα ειδών.

Οι κορμοί που προορίζονται για διακοσμητικές ξυλόπλακες προέρχονται συχνά από δέντρα που έχουν καταρριφθεί από ανεμοθύελλες, ή από άρρωστα δέντρα αστικών χώρων, όπως πάρκα, αυλές, περιβόλια κτλ. και είναι συνήθως κοντοί και χοντροί.

Ο κορμός μεταφέρεται στο πριστήριο όπου κόβεται κατά μήκος σε αξεφάρδιστες πλάκες, δηλ. με πλάτος από άκρη σε άκρη του κορμού, από τις οποίες αφαιρείται μόνο ο φλοιός.
Επειδή παραμένει στην πλάκα ο ζωντανός ιστός του δέντρου (κάμβιο ή κάμπια που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον φλοιό) μέσω του οποίου μεγαλώνει το δέντρο, οι πλάκες αυτές διεθνώς ονομάζονται live-edge slabs και με αυτή την ονομασία/κλειδί θα τις αναζητήσετε στο διαδίκτυο, σε μια πανδαισία σχεδίων, χρωμάτων και ημιδιαφανών αποχρώσεων.

Οι ξυλόπλακες που προορίζονται για επιφάνειες τραπεζιών συνήθως κόβονται σε πάχος πέντε εκατοστών και πάνω, ενώ το μήκος και το πλάτος ποικίλλει, ανάλογα και με τις δυνατότητες των μηχανημάτων κοπής.

Στη συνέχεια οι πλάκες οδηγούνται για ξήρανση, είτε σε θάλαμο ξηραντηρίου, είτε κάτω από υπόστεγο για φυσική ξήρανση διαρκείας στον αέρα.
Σε κάθε περίπτωση η ξήρανση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα επειδή πρόκειται για πλάκες μεγάλου φάρδους που μετακινείται η μάζας τους όταν αλλάζει η υγρασία.

Μετά την ξήρανση οι στεγνές πια πλάκες ξεχοντρίζονται, πλανίζονται, λειαίνονται και είναι έτοιμες να δεχθούν το επιθυμητό φινίρισμα.

Η εγκατάσταση των πλακών στην τελική κατασκευή πρέπει να γίνεται από έμπειρους επιπλοξυλουργούς, οι οποίοι είναι σε θέση να προβλέψουν την κατεύθυνση της μετακίνησης του ξύλου και να πάρουν και τα ανάλογα μέτρα για να την αντιμετωπίσουν.

Ως προς την τιμή των διακοσμητικών ξυλοπλακών, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από εξειδικευμένες πάνω σ’ αυτή τη δουλειά εταιρείες των ΗΠΑ οι πλάκες διατίθενται έτοιμες για εγκατάσταση, σε μια τιμή, κατόπιν αναγωγής, της τάξης των 1000-1200 δολαρίων ΗΠΑ ανά τετραγωνικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένων στην τιμή όλων των διεργασιών που αναφέραμε παραπάνω, πάντα ανάλογα με το είδος του ξύλου.

Σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες σε ακατέργαστες ξυλόπλακες καρυδιάς και δρυός,  θα βρείτε και στη Βουλγαρία.

Η ιστοσελίδα http://ccibra-bulgaria.com/disputable/oak-slab του Βουλγαροτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου παρουσιάζει στη διεθνή αγορά διάφορες εικόνες με προσφορές σε ξυλόπλακες και την αντίστοιχη τιμή του εικονιζόμενου κομματιού, η οποία ενδεικτικά, κατόπιν αναγωγής, κυμαίνεται περίπου στα 100-150 δολ. ΗΠΑ/τ.μ.