12 σημεία που χαρακτηρίζουν τα καινούρια έπιπλα κουζίνας

Είναι ακόμα αλήθεια. Μέσα στα σπίτια μας η κουζίνα κυβερνάει τη ζωή μας. Και δικαίως!
Στην κουζίνα κατοικεί η ψυχή της οικογένειας, εδώ συνδέονται τα μέλη της.

Τα καινούρια έπιπλα κουζίνας της αγοράς πάντα είναι πιο ωραία από τα προηγούμενα.

Μπορεί να μην έχουν καινοτομίες και ριζικές αλλαγές, έχουν απλά νεωτερισμούς, οι οποίοι όμως είναι αρκετοί για να δώσουν στα καινούρια έπιπλα κουζίνας τη φρεσκάδα που θα ενθουσιάσει την οικογένεια!

Ας παρακολουθήσουμε 12 τέτοια σημεία όπου μπορεί να συμβεί αυτό.

Λάβετε υπόψη σας ότι στο νου μας έχουμε την κουζίνα των 12 – 15 τ.μ., αυτή δηλαδή που διεθνώς θεωρείται κανονική και όχι τις τεράστιες κουζίνες των αισθήσεων και των ψευδαισθήσεων, αυτές με τη νησίδα κτλ., τις οποίες προβάλλουν το μάρκετινγκ και τα περιοδικά που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη ΣΠΙΤΙ.

1. Ανακάτεμα του μοντέρνου με το παραδοσιακό

Τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία να κυριαρχεί παντού, η κουζίνα για να ταιριάζει με τον τρόπο της ζωής μας, ήταν επόμενο να εκσυγχρονιστεί κι αυτή.

Αυτό έγινε με την εμφάνιση διαφόρων συσκευών, καινοτόμων επιφανειών και υλικών, αξεσουάρ κτλ. με εμφανή πάντα την παρουσία της τεχνολογίας.

Η τάση αυτή του εκσυγχρονισμού συνεχίζεται και σήμερα, αλλά στις μέρες μας εμφανίστηκε και μια καινούρια τάση για να φέρει πίσω το στυλ του παλιού κόσμου κα να το ανακατέψει με τη σύγχρονη καινοτομία.

Είναι ωραίο να βλέπεις ότι οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές κουζινών δεν έχουν ξεχάσει ότι κάποια ιστορικά στοιχεία της κουζίνας π.χ. πιατοθήκες, εξακολουθούν να έχουν μια θέση στα καθημερινά μας σπίτια.

Έτσι, σύγχρονοι πάγκοι σε συμπαγή υλικά, ή γρανίτη, ή μάρμαρο, ή σε λαμινέϊτ μπορούν να πάρουν ένα vintage ύφος με λοξές ακμές και λεπτομέρειες που θυμίζουν τα χειροποίητα ντουλάπια χρόνια πριν.

Επίσης, βρύσες κουζίνας που θυμίζουν μεταλλουργούς του 20ου αιώνα, συνδυάζουν τον παραδοσιακό σχεδιασμό με τις εμπνεύσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι νεροχύτες των νέων κουζινών από ανοξείδωτο χάλυβα είναι και κομψοί και λειτουργικοί και πλένονται και εύκολα.

2. Τα αξεσουάρ της κουζίνας δεν είναι πια μόνο για το θεαθήναι

Πριν από χρόνια τα αξεσουάρ της κουζίνας έπαιζαν έναν μικρό ρόλο στη λειτουργία της κουζίνας και ήταν κυρίως για ομορφιά.

Σήμερα μορφή, λειτουργία και ομορφιά είναι όλα τυλιγμένα σ’ ένα πακέτο.

Αξεσουάρ όπως τα σουρωτήρια και οι σανίδες κοπής ταιριάζουν απόλυτα στο νεροχύτη για να σας βοηθούν να στραγγίζετε ή να κόβετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να πετάτε το υπόλοιπο στα πλέγματα που δένουν άψογα με το νεροχύτη.
Στη σύγχρονη κουζίνα ποτέ δεν αναρωτιόμαστε τι κάνει αυτό…

3. Οργανωμένα συρτάρια όπως ποτέ πριν…

Ζητούμενο για κάθε ιδιοκτήτη καινούριας κουζίνας είναι ο αποθηκευτικός χώρος που δημιουργείται να είναι ευρύχωρος και πολύ καλά οργανωμένος, με κάδους απορριμμάτων με πρόβλεψη για ανακύκλωση, ντουλάπια για μεγάλα σκεύη που ρολάρουν, ντουλάπια βάθους, ντουλάπια που αξιοποιούν το χώρο της γωνίας και ράφια για τα καρυκεύματα.

Ασφαλώς θέλετε στην κουζίνα σας τα μπαχαρικά να τα έχετε χώρια από τα μαχαιροπίρουνα, να αποθηκεύετε το ψωμί σας σε συρτάρια με δική τους προσαρμοσμένη συσκευασία για να το κρατάτε φρέσκο, με ειδικό πάτο για να μαζεύει τα ψίχουλα και το σουσάμι της φραντζόλας κτλ.
Πως γίνονται αυτά;

Με τα αξεσουάρ της κουζίνας, όπως ένα συρτάρι που περιλαμβάνει: δίσκο μαχαιροπίρουνων, ράφια μπαχαρικών, θήκες μαχαιριών, συρτάρια ψωμιού, τροφοδότη αλουμινόχαρτου.. απλά για να ξεκινήσετε.
Οργανώστε τα συρτάρια της κουζίνας σας γύρω από τον τρόπο που εσείς και η οικογένειά σας χρησιμοποιείτε την κουζίνα.

Μια άλλη «έξυπνη τάση» είναι τα συρτάρια που ανοίγουν με ένα απλό σπρώξιμο με το πόδι. Όπως και παλιότερα, όλα τα ανοιγοκλεισίματα πορτών και συρταριών γίνονται εντελώς αθόρυβα.

4. Εσωτερικός φωτισμός κουζίνας φιλικός προς το περιβάλλον

Ακριβώς όπως και στο υπόλοιπο σπίτι, έτσι και στην κουζίνα ο φωτισμός εξασφαλίζει ένα ασφαλές, ευχάριστο και εξυπηρετικό περιβάλλον για όλες τις δραστηριότητες της κουζίνας σας.
Τα παραδοσιακά φωτιστικά, όπως αυτά που είναι κάτω από τη σειρά των πάνω ντουλαπιών, δεν είναι νέα, όμως η χρήση φιλικού προς το περιβάλλον φωτισμού LED στο εσωτερικό των ντουλαπιών και των συρταριών έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο χρήσιμη στη μαγειρική, σε βαθμό που ενθουσιάζει.

Όταν έχετε τα χέρια σας γεμάτα και δεν έχετε το χρόνο για να φτάσετε ένα φως, ή να ψάξετε για να ρίξετε περισσότερο φωτισμό στις πιο σκοτεινές γωνιές, τα αναμμένα με φωτισμό LED ντουλάπια και συρτάρια της κουζίνας σας ίσως είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

5. Ντουλάπια σε γκρι/λευκό/ζαχαρί χρώμα

Μπορεί τα ουδέτερα χρώματα του λευκού/ζαχαρί, του γκρι και του μπεζ/κοκαλί να εξακολουθούν να βρίσκονται στη μόδα, όμως στις κουζίνες βλέπουμε να κερδίζουν έδαφος και τα άλλα χρώματα.

Πολλοί κατασκευαστές κουζινών ήδη χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα χρώματα στον ίδιο χώρο, τάση που τείνει να κερδίζει έδαφος από το 2015.
Η διχρωμία αφορά και τα ντουλάπια. Έχουμε δηλαδή ντουλάπια σε δύο χρώματα.

Οι διακοσμητές προβλέπουν επανεμφάνιση των ρετρό χρωμάτων της δεκαετίας του ’70, όπως του πορτοκαλί, του ανοικτού μπλε και του πράσινου, με πινελιές σε κόκκινες και σμαραγδί αποχρώσεις.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες χρωματικές επιλογές για ιδιοκτήτες που δεν είναι τόσο τολμηροί, όπως τα χρώματα που δημιουργούν κοντράστ.
Αλλά, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε χρώματα, φροντίστε να μην συνδυάσετε περισσότερα από τρία, συμβουλεύουν οι διακοσμητές.

Γενικά, θα εξακολουθήσουν να είναι στη μόδα τα ντουλάπια σε διάφορα χρώματα, αποχρώσεις και συνδυασμούς που δημιουργούν αντιθέσεις ή συνδυάζουν το λευκό περιμετρικά με μια σκούρα νησίδα στο κέντρο.

Ως προς τις επιλογές του ξύλου, προηγούνται το σφεντάμι και η κερασιά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βένες του ξύλου πρέπει να παρουσιάζουν μια ισορροπία στην κίνηση, οπότε δώστε προσοχή στην ανάμιξη των οριζόντιων και των κάθετων νερών.

6. Ανεβαίνει η δημοτικότητα των κουζινών με ξύλινο δάπεδο

Ενώ μέχρι πρότινος τα δάπεδα της κουζίνας κατασκευάζονταν σταθερά από πλακάκια, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν κουζίνες με δάπεδα λαμινέϊτ, η δημοτικότητα των κουζινών αυτών άρχισε να ανέρχεται ραγδαία.

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ξύλινα δάπεδα από φαρδιές σανίδες, όπου ο πυρήνας τους είναι από MDF ειδικό για κουζίνες και η επένδυση ξύλο φυσικού καπλαμά ή ανθεκτικό φύλλο απομίμησης της όψης και της εικόνας του φυσικού ξύλου.

Μάλιστα σήμερα το ίδιο ακριβώς ξύλο της επένδυσης των δαπέδων έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και για την επένδυση τοίχων και ταβανιών σε συνδυασμό με άλλα υλικά.
Η τάση αυτή επεκτείνεται στα πολυτελή καθιστικά και σ’ όλο το σπίτι.

7. Οι πάγκοι από χαλαζία και λάμινέϊτ κερδίζουν έδαφος

Ο χαλαζίας είναι ένα δημοφιλές υλικό της αγοράς για τους πάγκους κουζίνας, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα του υλικού.
Η δημοτικότητα του γρανίτη δείχνει να πέφτει αν και ακόμα χρησιμοποιείται.
Οι πάγκοι λαμινέϊτ είναι ξανά της μόδας, ενώ αναμένεται νέα δυναμική αύξηση της χρήσης τους.

8. Κουζίνες εξωτερικού χώρου

Διεθνώς οι κουζίνες εξωτερικού χώρου τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίασαν πτώση, όμως εξακολουθούν να γίνονται.
Ειδικά στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι της μόδας.

9. Η άνεση ενός σταθερού σημείου παρασκευής καφέ

Επιτακτική ανάγκη (must) σε μια σύγχρονη κουζίνα, πέρα από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, είναι η δυνατότητα ενός ενσωματωμένου σημείου για παρασκευή καφέ και ενός μπαρ με νεροχύτη – ειδικά αν πρόκειται για πολυτελή κουζίνα.

10. Πάντα σε δημοτικότητα οι εντοιχισμένες συρόμενες πόρτες

Ένα άλλο στοιχείο με σταθερή προτίμηση από τους καταναλωτές είναι οι εντοιχισμένες πόρτες που συνδέουν την κουζίνα με το υπόλοιπο σπίτι κατά βούληση.
Η δημοτικότητα των εντοιχισμένων πορτών παραμένει αμείωτη εδώ και δεκαετίες.
Αν υπάρχει επάρκεια χώρου προτιμώνται οι διπλές πόρτες.

11. Ειδικό συρτάρι για το κατοικίδιο

Αρκετοί κατασκευαστές καινούριων επίπλων κουζίνας φρόντισαν τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν στην κουζίνα έναν ειδικό χώρο για τα σκεύη του κατοικίδιου.

Απ’ ότι φαίνεται η δημοτικότητα αυτών των σημείων είναι διαρκώς αυξανόμενη και τώρα όλοι σχεδόν προβλέπουν χώρο για τα μπολάκια του κατοικίδιου.
Τα ιδανικά σημεία των συρταριών που κρύβουν τα σκεύη, την τροφή και τα παιγνίδια του πιστού φίλου των ανθρώπων είναι κάτω χαμηλά στα ντουλάπια.

12. Σημεία φόρτισης κινητών και αναπαραγωγής ήχου

Από τη στιγμή που ο κόσμος έχει μια τάση να είναι συνέχεια συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ή να ακούει την αγαπημένη του μουσική, ή να παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση, οι κατασκευαστές των νέων επίπλων κουζίνας άρχισαν να διαθέτουν χώρο όπου μπορεί να μπει ένα γραφείο ή μπρίζες σύνδεσης των διαφόρων συσκευών αναπαραγωγής ήχου, ή φόρτισης των κινητών.

Τελικά, όλοι μας αγαπάμε την παλιά μας κουζίνα στο ταπεινό μας σπίτι, αλλά δεν νομίζετε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να την αντικαταστήσετε με μια κουζίνα με ανέσεις σαν αυτές που διαβάσατε, τις οποίες έχουν και οι σεφ μαγειρικής της τηλεόρασης;