Όρθια καθίσματα γραφείου σπιτιού από μασίφ ξύλο, σχεδιασμένα «βάσει δραστηριοτήτων»

Οι νέες φορητές συσκευές, λαπ τοπ, τάμπλετ κτλ. έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας γραφείου και ανάλογα προσαρμόστηκε και ο σχεδιασμός των επίπλων γραφείου.

Σήμερα τα νέας γραμμής έπιπλα εργασίας για το γραφείο στο σπίτι ή για το μικρό επαγγελματικό γραφείο σχεδιάζονται με πρώτο στόχο την εξοικονόμηση χώρου.

Παράλληλα, σχεδιάζονται για να είναι ευέλικτα και να παρέχουν στους χρήστες τους τη μέγιστη ελευθερία στην επιλογή των υγιών θέσεων εργασίας.

Έπιπλα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν το επιχειρηματικό αντικείμενο μιας νεοφυούς γερμανικής εταιρείας, με ιδρυτή και επιχειρηματία τον Axel Koehler.
Επειδή η εταιρεία αυτή κατασκευάζει τα έπιπλά της με μασίφ ξυλεία, εκφράζει παράλληλα και το μήνυμα ότι το ξύλο είναι ένα μοντέρνο υλικό για έναν μοντέρνο κόσμο.

Πράγματι, ο Koehler δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αίσθηση του μοντέρνου που βγάζουν τα έπιπλα που κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο και από την προσαρμοστικότητά τους.
Έτσι από πέρυσι άρχισε να χτίζει τη συλλογή του και ταυτόχρονα τη νέα του εταιρεία με την επωνυμία Holzbureau, ένα όνομα που ξεχωρίζει καθώς εκφράζει τη φιλοσοφία του ιδρυτή της εταιρείας και μια εξέλιξη του προϊόντος της.

Ο Koehler έχει βιώσει ο ίδιος οδυνηρά το πόσο ενοχλητική και επιβλαβής για την υγεία μπορεί να είναι η μονότονη εργασία στο σπίτι ή στο γραφείο, ή η μονοτονία της παρακολούθησης μιας διάλεξης ή ενός θεάτρου.

«Από τη φύση, ως ανθρώπινα όντα έχουμε σχεδιαστεί για την κίνηση και υπάρχουμε για να προχωράμε», λέει ο Koehler.
«Κάθε είδους σωματική κίνηση δεν έχει θετικές επιπτώσεις μόνο στην προσωπική υγεία του ατόμου, αλλά και στην αυτοσυγκέντρωση, στη δημιουργικότητα και στην ευχαρίστηση της εργασίας και των σπουδών».

Μαζί με την Αυστριακή συνεργατιδά του Enthammer -Mattighofen /Austria- η παραπάνω προσέγγιση και ιδέα αναπτύχθηκε σε παραγωγή μιας γκάμας επίπλων από ξύλο μασίφ, ειδικά για «sohos», δηλ. μικρά επαγγελματικά γραφεία και γραφεία στο σπίτι.
Το μάρκετινγκ άρχισε με εμφάνιση από την έκθεση επίπλων της Κολωνίας στη Γερμανία.

Όπως γράφει ο Koehler στο σάϊτ της εταιρείας του:
Οι τρέχουσες τάσεις και το διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει σήμερα περισσότερες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα σε σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο, ο ζωτικός χώρος γίνεται ολοένα πιο σπάνιος και ακριβός, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Έτσι, αυτό απαιτεί έξυπνη χρήση του διαθέσιμου χώρου διαβίωσης.
Η επίπλωση του σπιτιού και ο σχεδιασμός των επίπλων πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την εξέλιξη.

Οι παθήσεις του σκελετού αποτελούν κύρια αιτία επαγγελματικής αναπηρίας ή αναρρωτικών αδειών, γεγονός που ευνοείται από την αύξηση της καθιστικής εργασίας στο γραφείο, κατά προτίμηση στον υπολογιστή.
Ωστόσο, η δυνατότητα ευέλικτων καθισμάτων και η αλλαγή θέσεων εργασίας μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία και επιτρέπουν μια πολυλειτουργική χρήση των επίπλων γραφείου από διάφορους ανθρώπους. Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην έννοια γραφείο «βάσει δραστηριοτήτων».

Επίσης, η αγορά των όρθιων καθισμάτων τραπεζιού γραφείου ανθεί σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν γίνεται εξοικονόμηση χώρου.
Τα όρθια καθίσματα μπορούν να προσαρμοστούν οπουδήποτε, αλλά τα κανονικά τραπέζια καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Και επειδή χρησιμοποιούνται όλο και μικρότερα και φορητά κομπιούτερ, καθώς και ταμπλέτες, ένα τραπέζι που καταλαμβάνει λιγότερο χώρο είναι απαραίτητο για τις δουλειές του γραφείου.
Η Holzbureau GmbH με έδρα στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 και είναι ειδικευμένη στη σύνταξη, το σχεδιασμό και την πώληση εξοικονόμησης χώρου και επίπλων βιώσιμου γραφείου, χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες είναι απαραίτητα για να γίνεται η εργασία με ευελιξία και ανεξάρτητα από τη θέση στο χώρο.

Η τρέχουσα γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει τραπέζια ανακλινόμενης στον τοίχο επιφάνειας εργασίας, κινητά σκελετά τραπεζιών και γραφεία τοίχου.
Όλα τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με hi-tech λειτουργικά στοιχεία ώστε να εξασφαλίζεται μέγιστη διάρκεια ζωής και τα περισσότερα είναι ρυθμιζόμενου ύψους.

Εκτός από μασίφ ξυλεία βιώσιμης δασοκομίας, η Holzbureau χρησιμοποιεί τα μηχανικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικές εφαρμογές.
Η γραμμή των επίπλων της επιτρέπει τη χρηστικότητα πολλών γενεών και διακρίνεται από την πολυλειτουργικότητα, την κινητικότητα, την ευελιξία και την ιδιαίτερα απεριόριστη ρύθμιση του ύψους.

Οι δυνητικοί πελάτες της Holzbureau προέρχονται από τις εταιρείες που θέλουν να επιπλώσουν τα γραφεία τους, αλλά και από όλες τις ομάδες των χρηστών που απαιτούν χώρους για προσωρινή εργασία γραφείου.
Γενικά, πελάτες είναι όσοι διαθέτουν έναν περιορισμένο επιχειρηματικό χώρο που πρέπει να χρησιμοποιείται με ευελιξία, όπως: ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ιατρικά κέντρα, διαμερίσματα διακοπών, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κινητά γραφεία.

Στην πρώτη φάση η Holzbureau επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην γερμανόφωνη περιοχή της Ευρώπης, αλλά μελλοντικά θα απευθυνθεί και στη διεθνή αγορά.
Πηγή: www.holzbureau.com