Υφαντά από ξύλο

Μια νεαρή Γερμανίδα σχεδιάστρια, η Elisa Strozyk έφερε κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω στην έννοια του υφάσματος.

Τα ξύλινα υφαντά της μεταμορφώνουν το ξύλο σε μια εύκαμπτη επιφάνεια, η οποία αποτελείται από πολλά κομμάτια ξύλου διαφόρων σχημάτων και σχεδίων που πλέκονται μεταξύ τους.

  

Κάθε υφαντό, ανάλογα με τη γεωμετρία και τις διαστάσεις των κομματιών, εμφανίζει και διαφορετική συμπεριφορά η οποία εξαρτάται από την ευελιξία και την πλαστικότητα των ξύλων.

Το σχήμα και οι διαστάσεις της κάθε δημιουργίας επιτρέπει αυτή την διαφορετική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, ένα χαλί μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε οροσειρά, κορυφογραμμή ή λοφοπλαγιά κλπ.
Εν ολίγοις, έχουμε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές.
Για παράδειγμα: δάπεδο, κουρτίνα, παραβάν, ταρτάν, φωτιστικό, ταπετσαρία ή μέρη ενός επίπλου.

Επίσης, η Strozyk έχει δημιουργήσει ακόμη ξύλινες κουβέρτες, καλύμματα κρεβατιών, τραπεζομάντηλα, ενώ εργάζεται και για μια γραμμή ξύλινων ρούχων.

Σχετικά με την επιλογή της να ασχοληθεί με την ύφανση ξύλων, η Strozyk έχει δηλώσει τα εξής:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την αίσθηση του περπατήματος πάνω σε ξύλινα δάπεδα, με το άγγιγμα του φλοιού των δέντρων ή των ξύλινων επίπλων, αλλά προσωπικά ήθελα να πάρω αυτό το σκληρό υλικό και να το μετατρέψω σε κάτι εντελώς νέο – σε ξύλινο ύφασμα».

Η Strozyk πέρασε μήνες επεξεργαζόμενη την αρχική ιδέα της και πειραματιζόμενη με διάφορα είδη ξύλου, μέχρι που εγκαταστάθηκε στο ξύλο του καπλαμά.

Οι φέτες του ξύλου που χρησιμοποιεί είναι πάχους περίπου 0,6 mm και είναι πολύ ευέλικτες, κάτι που έχει θεμελιώδη σημασία για τα ξύλινα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα της.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη ξύλου για να γίνει ύφασμα από ξύλο.
Η δρυς, για παράδειγμα, είναι πολύ εύθραυστη, έτσι προτιμά να χρησιμοποιεί ξύλο κερασιάς και σφενταμιού.

Τα μικρά κομμάτια του καπλαμά αρχικά κόβονται με λέιζερ και μετά πλέκονται και κολλώνται σ’ ένα λεπτό στρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν διάφορα είδη πραγμάτων.

Η Elisa Strozyk λέει ότι δεν είναι καθόλου βαρετό αυτό που κάνει και θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εφαρμογές.
Έχει συνεργαστεί με έναν σχεδιαστή μόδας για να κάνουν αξεσουάρ από ξύλινο ύφασμα και ρούχα, αν και τα ρούχα δεν θα είναι πολύ πρακτικά, δεδομένου ότι δεν μπορείτε να τα ρίξετε στο πλυντήριο και να τα ξαναφορέσετε.

Παρόλα αυτά, η ιδέα είναι πραγματικά καινοτόμος, λέει η Stozyk, ακριβώς όπως και η ιδέα του συναδέλφου της Γερμανού σχεδιαστή Anke Domaske που κάνει μοντέρνα ρούχα από γάλα!