Υλικά επένδυσης περιθωρίων

Τύποι και χαρακτηριστικά

Ο κύριος στόχος της επένδυσης των ακμών ενός πάνελ ξύλου είναι η προστασία των άκρων του πάνελ από τα χτυπήματα, αλλά και η διακοσμητική αξία που προσθέτουν στο τελικό έπιπλο.

Οι μοριοσανίδες δεν έχουν τη δυνατότητα του MDF να διαμορφώνονται και να βάφονται οι άκρες του, οπότε πάντα χρειάζονται ειδική περιμετρική επένδυση των ακμών τους.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι επενδυτικών περιθωρίων, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το είδος του υλικού, τη μέθοδο συγκόλλησης και το κόστος.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό είναι οι ταινίες PVC. Διατίθενται σε πάχη 0,5 mm, 2 mm και μέχρι 3 mm. Εφαρμόζονται και σε επίπεδες και σε στρογγυλεμένες γωνίες.
Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα περιθώρια είναι η συγκόλληση με λέϊζερ.
Σε κουζίνες και γραφεία χρησιμοποιούνται λωρίδες υψηλής πίεσης Laminate.

Άλλα υλικά επένδυσης περιθωρίων είναι οι ταινίες μελαμίνης, οι ταινίες ABS, το μασίφ ξύλινο πηχάκι, το πλαστικό προφίλ σχήματος Τ και το χαρτί (φόιλ).

tainia-melaminhs
Η τεχνολογία συγκόλλησης περιθωρίων είναι ένας σημαντικός τομέας της επιπλοποιίας που έχει να κάνει με την αντοχή των επίπλων στα χτυπήματα, στην απορρόφηση υγρασίας σε περίπτωση ξεκολλήματος κτλ., αλλά και με την αισθητική.

Κάθε τύπος περιθωρίου έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία είναι ίδια με τα αντίστοιχα επενδυτικά υλικά των επιφανειών. Π.χ.:

– Το φόιλ χαρτιού είναι το φθηνότερο, αλλά και μικρής αντοχής.

– Τα μελαμινικά έχουν αρκετά χαμηλό κόστος, είναι εύκολα στη χρήση, αλλά είναι ευάλωτα στην υγρασία και έχουν μέτρια αντοχή στα χτυπήματα.

– Τα περιθώρια ABS δεν χάνουν την ποιότητα του χρώματος, δεν παραμορφώνονται, είναι ματ ή γυαλιστερά, αλλά έχουν υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα άλλα.
Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους επίπλων, ιδιαίτερα στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που πρέπει έχουν βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά, ειδικά όταν είναι αναγκαίο να δώσουν αυξημένο βαθμό σταθερότητας στην υγρασία των επίπλων.

– Τα περιθώρια PVC έχουν υψηλό βαθμό αντοχής στη φθορά από αλκάλια, οξέα, λίπη και διαλύματα αλάτων, καθώς και υψηλό βαθμό αντοχής στη φωτιά, διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε νερά ξύλου, σε μέταλλο, σε γυαλιστερό και σε απλό, είναι μαλακά και σκληρά, υπάρχουν διάφοροι τύποι σε U και Τα χωνευτό, και έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τέλεια τα σημάδια, τις ανωμαλίες και τις κοψιές στο σόκορο του πάνελ, ενώ μπορούν να είναι και διακοσμητικά στοιχεία .

Από την άλλη μεριά, το PVC απαιτεί ειδική κόλλα, δίνει δύσκολα μια τελείως λεία επιφάνεια και χρειάζεται αστάρωμα.