Τα υπέρ και τα κατά των λαμινέιτ δαπέδων. Συμβουλές και κριτική

Αν θέλετε να αλλάξετε το δάπεδο του σπιτιού ή του γραφείου σας και τα χρήματα που διαθέτετε είναι συγκεκριμένου ύψους, το οποίο δεν μπορείτε να υπερβείτε, η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσετε το ψάξιμο από τα δάπεδα λάμινεϊτ, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια πάρα πολύ καλή και ανταγωνιστική εναλλακτική λύση έναντι των δαπέδων από φυσική σκληρή ξυλεία και από πλακάκια.

Δημιουργήσαμε για εσάς έναν οδηγό με τα θετικά των δαπέδων αυτών έτσι ώστε να βρείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα το καλύτερο δάπεδο λάμινεϊτ για το σπίτι σας.

Βέβαια, ο οδηγός που παραθέτουμε είναι γενικός. Είναι καλύτερα, με βάση αυτά που θα διαβάσετε εδώ, να συζητήσετε με έναν ειδικό πάνω στα δάπεδα για σπίτια πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

Τι ακριβώς είναι τα δάπεδα λάμινεϊτ και γιατί αποτελούν την καλύτερη λύση για εσάς;

Το δάπεδο λάμινεϊτ είναι σύνθετο προϊόν που αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις διαφορετικών υλικών τα οποία έχουν συγκολληθεί κατά τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν ένα ενιαίο σώμα.

Αποτελείται, σε γενικές γραμμές, από τέσσερις με πέντε στρώσεις υλικών:
– Η πρώτη –πάνω- στρώση αποτελείται από διαφανές και ανθεκτικό υλικό που προστατεύει το δάπεδο από γρατζουνιές και υγρά,
– Μετά μπαίνει η διακοσμητική στρώση που είναι συνήθως τρισδιάστατη φωτογραφία φυσικού ξύλου (όταν η στρώση αυτή είναι φυσικός καπλαμάς το δάπεδο λέγεται ημίμασιφ),
– Μετά έρχεται το μεσαίο στρώμα από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (HDF) που αποτελεί τον πυρήνα του δαπέδου και είναι αρκετά παχύ και
– Τέλος, το κάτω-κάτω στρώμα που είναι εμποτισμένη σε ρητίνη μελαμίνης για μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή στην υγρασία.

Κάποια δάπεδα λάμινεϊτ έχουν κι ένα πέμπτο στρώμα με το οποίο καλύπτονται κάποιες τυχούσες ανωμαλίες του υποδαπέδου – παρακάτω υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Τώρα που μάθατε τι ακριβώς είναι τα λάμινεϊτ δάπεδα, ας δούμε τα υπέρ και τα κατά τους.

Τα υπέρ των δαπέδων λάμινεϊτ

Σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό ξύλο!

Τα πολύ καλής ποιότητας δάπεδα λάμινεϊτ με τρισδιάστατη ψηφιακή φωτογραφική απεικόνιση φυσικού ξύλου (ή και ορυκτών) δεν ξεχωρίζουν εύκολα από το πραγματικό υλικό.

Αν συγκρίνουμε ένα κομμάτι παρκέτου σκληρής ξυλείας σε μαύρο χρώμα κι ένα ανάλογο κομμάτι λάμινεϊτ δαπέδου στο ίδιο χρώμα, είναι τόσο όμοια που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φυσικό σκληρό ξύλο από το λάμινεϊτ.

Κανένας περιορισμός στο σχέδιο

Οι σύγχρονες τεχνικές στη φωτογραφία και την εκτύπωση έχουν τη δυνατότητα να απομιμούνται ότι είδος δαπέδου περνά από το μυαλό μας, να μοιάζουν με ότι είδους δάπεδο θέλουμε.

Με τα λάμινεϊτ μπορούμε να πάρουμε όποιο σχέδιο μπορούμε να φανταστούμε…
Από μοναδικά και σπάνια είδη ξύλου που δεν μπορούμε να τα βρούμε καθώς και μάρμαρα ή πετρώματα που κανονικά θα μας κόστιζαν μια ολόκληρη περιουσία, τα σχέδια για λάμινεϊτ μπορούν να μιμηθούν τα πάντα!

Μπορούν ακόμα να έχουν σχέδια και από διαφορετικά σκληρά ξύλα, ακόμα να φαίνονται και τα σημάδια της πλάνης ή του πριονιού πάνω τους!

Χαμηλότερο κόστος

Το HDF του πυρήνα των δαπέδων λάμινεϊτ παράγεται από ξύλο θρυμματισμού. Συνεπώς το κόστος παραγωγής τους είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος των προϊόντων από φυσική σκληρή ξυλεία.
Για παράδειγμα, τα παρκέτα μασίφ δρυός έχουν τριπλάσια τιμή από τα λάμινεϊτ δάπεδα απομίμησης δρυός.

Οικολογικά προϊόντα

Η βασική επιχειρηματολογία βασίζεται στο γεγονός πως η παραγωγή των δαπέδων λάμινεϊτ παράγει χαμηλότερα επίπεδα άνθρακα απ’ ότι η κοπή, κατεργασία και μεταφορά της σκληρής ξυλείας ή ο τεμαχισμός και η μεταφορά των πετρωμάτων από το λατομείο για την κατασκευή πλακακιών.

Συν τοις άλλοις, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα προϊόντα ξύλου για την παραγωγή του MDF του πυρήνα του δαπέδου, ενώ δεν χρειάζονται ειδικές κόλλες ή υλικά καθαρισμού κατά την τοποθέτηση.

Εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα δάπεδα λάμινεϊτ διαθέτουν «κουμπωτό» σύστημα τοποθέτησης (συχνά αναφέρεται ως σύστημα Uniclic), που σημαίνει ότι κάθε σανίδα δαπέδου τοποθετείται εύκολα πάνω από το υποδάπεδο ή το αφρώδες υλικό.
Η μια άκρη της σανίδας έχει εγκοπή πάνω στην οποία έρχεται και κουμπώνει η προεξοχή της άλλης σανίδας.

Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σε αυτά τα σημεία επίστρωση με ξηρή κόλλα την οποία υγραίνουν λίγο πριν την τοποθέτηση ώστε τα σημεία της ένωσης να κολλούν γερά.
Αυτό το «κουμπωτό» σύστημα τοποθέτησης κάνει τα δάπεδα λάμινεϊτ πολύ εύκολα στην αφαίρεση τους όταν πρόκειται να γίνουν εργασίες ανακαίνισης.

Αντοχή στις γρατζουνιές και τους λεκέδες

Τα πολύ καλής ποιότητας δάπεδα λάμινεϊτ προσφέρονται με παχύ στρώμα ανθεκτικού υλικού ώστε να αντέχουν στη σκληρή χρήση, τις γρατζουνιές, τα κτυπήματα και τους λεκέδες – πολύ περισσότερο από το φυσικό σκληρό ξύλο που αποκτά εύκολα σημάδια από κτυπήματα.

Κανένα όριο στην τοποθέτηση, ακόμακαι με υποδαπέδια θέρμανση.

Τα δάπεδα λαμινέϊτ, λόγω της ανθεκτικότητας τους, είναι ιδανικά για χώρους υψηλής χρήσης και μπορούν να επενδύσουν πατώματα χώρων με υψηλή υγρασία όπως είναι τα μπάνια.

Καλό είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι τα υλικά λάμινεϊτ – όπως και τα σκληρά ξύλα – δεν είναι αδιάβροχα και δεν τα πάνε καθόλου καλά με το νερό που λιμνάζει στην επιφάνεια τους.

Στην αγορά κυκλοφορούν συστήματα υποδαπέδιας θέρμανσης που είναι κατάλληλα για δάπεδα λάμινεϊτ, αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη συζήτηση με τον προμηθευτή, όπως και το θέμα των δαπέδων που θεωρούνται κατάλληλα για κουζίνες.

Εύκολο καθάρισμα και συντήρηση

Τα δάπεδα λάμινεϊτ καθαρίζονται πάρα πολύ εύκολα. Απλά ο χρήστης τα περνάει με την ηλεκτρική σκούπα ή με μια απλή σκούπα και μετά ένα σφουγγάρισμα ίσως με μικρή ποσότητα απορρυπαντικού γι’ αυτού του είδους τα δάπεδα.
Δεν χρειάζονται ειδική συντήρηση κάθε χρόνο.

Τα κατά των δαπέδων λάμινεϊτ

Δεν είναι αληθινό ξύλο!

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που αποτρέπει κάποιους ανθρώπους από την επιλογή ενός λάμινεϊτ δαπέδου, δηλαδή το γεγονός ότι δεν αποτελείται από φυσικό ξύλο.
Βέβαια, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό μειονέκτημα, αλλά είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη από την πλευρά της αξίας των δαπέδων όπως την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι.

Μικρότερη δυνητική αξία

Επειδή το κόστος των δαπέδων λάμινεϊτ είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα παρκέτα και επειδή δεν κατασκευάζονται από μασίφ φυσικό ξύλο, ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για κατώτερης ποιότητας υλικό.
Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι ανήκει απαραίτητα στα μειονεκτήματα του προϊόντος ανάλογα με τα πλαίσια της όλης κατασκευής που θα γίνει.

Τα δάπεδα λάμινεϊτ αποτελούν μια καλή μέση λύση ανακαίνισης. Βέβαια, δεν είναι ιδανικά για πολυτελείς κατοικίες ή για νεόδμητες κατοικίες πολυτελών προαστίων, ανάλογα με την περιοχή.

Μια πιο ακριβή εναλλακτική λύση στα δάπεδα λάμινεϊτ, η οποία όμως δεν κοστίζει τόσο ακριβά όσο η σκληρή ξυλεία των παρκέτων, μπορεί να θεωρηθεί πως είναι το δάπεδο εκείνο όπου ο πυρήνας του αποτελείται από χαμηλού κόστους στρώσεις ξύλου με υδροαπωθητική διεργασία και η επιφάνειά του είναι φύλλο φυσικού καπλαμά σκληρού ξύλου με αισθητική αξία.
Πρόκειται για το είδος των δαπέδων που προτιμώνται για χώρους που κρατούν υγρασία, όπου η χρήση παρκέτων φυσικού ξύλου είναι απαγορευτική.

Δεν επιδέχονται επισκευή

Εδώ είναι που ο χρήστης πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή αν πρέπει να επιλέξει λάμινεϊτ δάπεδο:
Αν υποστεί μεγάλη φθορά δεν μπορεί να την διορθώσει με ένα απλό γυαλοχαρτάρισμα ή λείανση, όπως γίνεται με τα παρκέτα των σκληρων ξύλων.
Συνεπώς, αν επιλέξει ένα πολύ καλής ποιότητας δάπεδο λάμινεϊτ με μια αρκετά καλή προστατευτική επίστρωση, μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να γρατζουνιστεί, κτυπηθεί και φθαρεί.

Υλικό σκληρό, θορυβώδες και γλυστερό…

Επειδή τα δάπεδα λάμινεϊτ κατασκευάζονται κυρίως από ινοσανίδα HDF, δίνουν την αίσθηση ότι είναι πιο σκληρά απ’ ότι το φυσικό σκληρό ξύλο.
Η αίσθηση αυτή μπορεί κάπως να αμβλυνθεί αν κάτω από το δάπεδο μπει ένα στρώμα πολύ καλής ποιότητας αφρώδους υλικού.

Η σκληράδα αυτή που έχουν τα λάμινεϊτ τα κάνει λιγότερο απορροφητικά στον ήχο, πράγμα που δεν αρέσει σε κάποιο κόσμο.
Και πάλι, ένα πολύ καλής ποιότητας αφρώδες υλικό μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Τέλος, ο χρήστης πρέπει να μάθει ότι τα φτηνά δάπεδα λάμινεϊτ δεν διαθέτουν επίστρωση κατά της ολίσθησης με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκληθούν ατυχήματα!

Πότε ένα δάπεδο λάμινεϊτ θεωρείται εξαιρετικό;

Όπως ισχύει με πολλά προϊόντα επίστρωσης δαπέδων έτσι και με τα δάπεδα λάμινεϊτ ότι πληρώνεις παίρνεις!

Βέβαια, τα δάπεδα λάμινεϊτ έρχονται σε πιο φτηνή τιμή απ’ ότι οι σανίδες από φυσικό ξύλο ή μερικά πλακάκια, αλλά η καλή συμβουλή είναι να μην κάνετε το λάθος να επιλέξετε το φτηνότερο προϊόν που υπάρχει στην αγορά γιατί το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει τελείως.

Μακριά από λαμινέϊτ που εμφανίζουν σκεβρώματα, φουσκώματα ή κενά στις άκρες.

Για την εξουδετέρωση κατά το δυνατόν της σκληρότητας και τη βελτίωση της ηχομόνωσης, τότε το προϊόν πρέπει να έχει πάχος 12 χιλιοστά – χωρίς το υπόστρωμα του δαπέδου.
Τα πιο παχιά δάπεδα έχουν καλύτερη συμπεριφορά, ενώ η τρισδιάστατη διακόσμηση τείνει να δίνει μεγαλύτερο βάθος, να αποδίδει περισσότερες λεπτομέρειες και να φαίνεται ρεαλιστικότερη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ποιότητας του δαπέδου μιας φίρμας είναι το ποσοστό που φουσκώνει με την υγρασία.

Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 18% , αλλά είναι καλύτερα είναι να προσανατολιστείτε σε προϊόντα με ποσοστό κάτω του 13% .

Οι άνθρωποι πάντα εκτιμούν την αίσθηση της φυσικότητας. Για να έχετε καλύτερη τέτοια αίσθηση να προτιμάτε τα προϊόντα με όχι συχνά επαναλαμβανόμενα σχέδια.
Δηλαδή ένα δάπεδο με σχέδιο σανίδας που επαναλαμβάνεται μια φορά ανά 10 σανίδες σημαίνει πως η παρτίδα θα έχει μικρό αριθμό σανίδων με το ίδιο ακριβώς σχέδιο, οπότε έτσι δίνεται εύκολα η ευχέρεια να δημιουργηθεί ένα δάπεδο που να δείχνει φυσικό.

Τέλος, έχει σημασία να συνοδεύεται το προϊόν από ένα πιστοποιητικό ποιότητας εγκεκριμένου φορέα.

Στα δάπεδα λάμινεϊτ εφαρμόζονται πολύ αυστηρές προδιαγραφές που πιστοποιούν ότι έχουν περάσει από 10 ποιοτικούς ελέγχους ανεξάρτητου εργαστηρίου συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Αντοχή στη φθορά, στο νερό, στο φως και στους λεκέδες, αντοχή στα στατικά φορτία, σταθερότητα διαστάσεων και επιφανειακών δεσμών, καθώς και ποσοστό διόγκωσης στην υγρασία.

Οι τελευταίες τάσεις στα σχέδια

Οι καλοί παραγωγοί δαπέδων φροντίζουν, όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων, να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της αγοράς, οι οποίες για την τελευταία διετία είναι:

Μεγαλύτερες σανίδες.
Οι κατασκευαστές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στις σανίδες με κάπως μεγάλο πάχος και παράλληλα προσπαθούν να αναπαράγουν τις τάσεις των δαπέδων από φυσικό σκληρό ξύλο, προσφέροντας σανίδες σε μεγαλύτερο μήκος και πλάτος.

Γυαλιστερό φινίρισμα.
Τα πολύ γυαλιστερά δάπεδα κάποτε γλιστρούσαν υπερβολικά, όμως σήμερα με τις βελτιωμένες τεχνικές φινιρίσματος οι επιφάνειες είναι μεν πολύ λείες αλλά δεν γλιστρούν πια.
Τα υψηλής γυαλάδας δάπεδα όταν συνδυάζονται σε εσωτερικούς χώρους μ’ ένα φίνο μίνιμαλ στιλ δίνουν την εντύπωση του ακριβού χωρίς να είναι.

Ουδέτερα χρώματα.
Το γκρι χρώμα είναι της μόδας καιρό τώρα και θεωρείται ως το νέο ουδέτερο. Εξακολουθεί να είναι στη μόδα καθώς τα γκρι δάπεδα προτείνονται από πολύ καλές συλλογές διακόσμησης.

Βιομηχανική «νότα» 
Έτσι ονομάζουμε την επανεμφάνιση του τσιμέντου στα δάπεδα ανακαινισμένων κατοικιών, ιδιαίτερα κατοικιών τύπου λοφτ.
Αν σας αρέσει η εικόνα ενός δαπέδου από τσιμέντο αλλά δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως υλικό στο σπίτι τους, τότε η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε πλάκες λάμινεϊτ σε απομίμηση του τσιμέντου.

Επενδύονται και οι τοίχοι!
Αν θέλετε να δώσετε μια εντυπωσιακή όψη και νότα στο χώρο σας μπορείτε να επενδύσετε το δάπεδο κι έναν τοίχο με το ίδιο υλικό!

Άλλες συμβουλές

Είναι βασικό να μελετήσετε καλά τους χώρους σας. Χώροι που χρησιμοποιούνται πολύ, όπως η κουζίνα και το χωλ, ίσως χρειάζονται δάπεδα με υψηλής αντοχής επένδυση, όπως π.χ. με επίστρωση του λάμινεϊτ με οξείδιο του αλουμινίου για μεγαλύτερη αντοχή.
Κάποιοι άλλοι χώροι, όπως το υπόγειο ή το μπάνιο, ίσως να χρειάζονται ειδικό υπόστρωμα για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την υγρασία.

Δεν είναι όλα τα υποστρώματα ίδια. Τα καλά προϊόντα προσφέρουν καλή ηχομόνωση και εξομαλύνουν τις ανωμαλίες του υποδαπέδου.
Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται αν πρόκειται να τοποθετήσουν δάπεδο λάμινεϊτ με υπόστρωμα και ιδιαίτερα αν πρόκειται να επενδύσουν το δάπεδο του μπάνιου ή αν έχουν ήδη εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης δαπέδου.

Τα δάπεδα λάμινεϊτ μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα ακόμα και από έναν χομπίστα αρκεί να δώσει τη δέουσα προσοχή στην προετοιμασία του υποδαπέδου, να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με σχετικά κείμενα και βίντεο.

Αν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το είδος των λάμινεϊτ δαπέδων λόγω του οικολογικού τους χαρακτήρα, τότε υπάρχει για σας και η εναλλακτική των δαπέδων από μπαμπού, ευκάλυπτο και φελλό.

Αυτού του είδους τα δάπεδα κατασκευάζονται με τεχνικές συγκόλλησης παρόμοιες με αυτές των λάμινεϊτ και συχνά χρησιμοποιούν «κουμπωτές» μεθόδους τοποθέτησης.
Υπάρχουν δάπεδα από φελλό 100% με στρώση από φελλό υψηλής πυκνότητας αντί για HDF που δίνει μια πιο μαλακή και άνετη αίσθηση.

Τα δάπεδα από μπαμπού, ευκάλυπτο και φελλό είναι ιδιαίτερα οικολογικά γιατί κατασκευάζονται από υλικό που ανανεώνεται πολύ γρήγορα.
Το δέντρο του μπαμπού, για παράδειγμα, θέλει μόνο πέντε χρόνια για να ωριμάσει, ενώ τα δέντρα της σκληρής ξυλείας θέλουν 25-35 χρόνια.
Ο φελλός δημιουργείται πολύ γρήγορα στα φελλόδεντρα της Ισπανίας και αλλού, κάτω από τον φλοιό των δέντρων.