Πώς να επιλέξετε φαρδιές σανίδες για το δάπεδο των ονείρων σας!

Αυτά που χρειάζεται να γνωρίζετε ως καταναλωτές για μια επιτυχημένη συνεργασία με τον προμηθευτή και τον τεχνικό σας.

Υπόψη: Οι πιο φαρδιές από τις φαρδιές μασίφ σανίδες σκληρής ξυλείας είναι ακριβά προϊόντα.

Τα δάπεδα που γίνονται με πατώματα από φαρδιές σανίδες μασίφ ξύλου τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη αύξηση σε δημοτικότητα.
Σε εργασίες αναπαλαιώσεων/ανακαινίσεων και αρχιτεκτονικών αναπαραγωγών οι φαρδιές ξύλινες σανίδες είναι πια ο κανόνας.

Η δημοτικότητα αυτή πηγάζει βέβαια από το ότι οι φαρδιές σανίδες αναδεικνύουν με έμφαση την ομορφιά και τη ζεστασιά του ξύλου, αλλά έχει σχέση και με το ότι οι φαρδιές σανίδες ξυπνούν μνήμες από τα χρόνια της αθωότητας, όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε μονοκατοικίες όπου τα πατώματα των οντάδων οπωσδήποτε ήταν από φαρδιές σανίδες πεύκου και συνήθως έτριζαν…

Τα σημερινά πατώματα είναι αρκετά διαφορετικά βέβαια, το τρίξιμο εξουδετερώνεται αλλά η τεχνολογία παρέχει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αυθεντική εμφάνιση και αίσθηση αυτών των αιώνιων σανίδων που ακτινοβολούν την αύρα του ξύλου και ακόμη μας συγκινούν.

Σήμερα υπάρχουν πολλά υλικά για να επενδυθεί ένα δάπεδο:
Πλακάκια, μωσαϊκό, βινύλιο, μοκέτες, λαμινέϊτ, παρκέτα, ξύλινες λουρίδες κτλ.

Από οικονομικής πλευράς, αυτός που επιλέγει φαρδιές μασίφ σανίδες σκληρού ξύλου για το δάπεδό του, είναι εν γνώσει του ότι έχει επιλέξει την πιο δαπανηρή διαδρομή.
Και ανάλογες είναι και οι προσδοκίες του από την ποιότητα του όλου έργου.

Το πάτωμα είναι το πρώτο έπιπλο που βλέπει ο επισκέπτης όταν μπαίνει σ’ ένα εσωτερικό χώρο. Είναι αυτό που αφήνει την πρώτη εντύπωση.

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να προσθέσετε ομορφιά και ζεστασιά στο σπίτι σας με ένα διακριτικό ξύλινο πάτωμα με φαρδιές σανίδες;

Έστω ότι έχετε πάρει την απόφαση. Αλλά, λάβετε υπόψη σας ότι δεν είναι ούτε γρήγορη, ούτε εύκολη η δουλειά που ανοίξατε.
Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται να αποφασίσετε κάτι που καθημερινά θα το βρίσκετε μπροστά σας για μια ζωή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
Καταρχήν πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα: τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς;

Είναι ο προϋπολογισμός ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα; Ή είναι μόνο η εμφάνιση που σας νοιάζει;

Ο προσδιορισμός του τι είναι πιο σημαντικό για εσάς θα σας βοηθήσει να καθορίσετε το σωστό ξύλο για το δάπεδο σας.

Αισθητική & είδη ξυλείας

Από το ξεκίνημα αφιερώστε χρόνο κοιτώντας στο ίντερνετ ή σε περιοδικά φωτογραφίες από διάφορα είδη ξύλων και ενημερωθείτε για τον χαρακτήρα του κάθε είδους.
Βεβαιωθείτε ότι το είδος του ξύλου που διαλέξατε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο σας.

Κάθε είδος ξύλου έχει δικό του φυσικό αρχικό χρώμα, σχεδιασμό βενών και βαθμό σκληρότητας.
Ποιο ξύλο θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το γούστο σας και τον τρόπο ζωής σας.

Κατά την επιλογή του ξύλου σας πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα του συγκεκριμένου ξύλου δεν θα έρθει σε σύγκρουση με τα άλλα στοιχεία της διακόσμησης και της επίπλωσης σας, όπως πόρτες, ντουλάπια κτλ., είτε πρόκειται για υφιστάμενη επίπλωση, είτε για μελλοντική.

Μπορεί να σας αρέσει το ξύλο της καρυδιάς, αλλά όταν δείτε ένα δάπεδο καρυδιάς σε μια κουζίνα με μοντέρνα ντουλάπια δεν θα σας αρέσει γιατί κάποια ξύλα έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένο στυλ.
Μερικοί άνθρωποι έλκονται από τη δρυ περισσότερο από το ξύλο καρυδιάς, και το αντίστροφο.

Η επιλογή του ξύλου από τη σκοπιά του χρώματος επηρεάζεται επίσης από τα χρώματα των τοίχων και την ποσότητα του φυσικού φωτός.

Αν έχετε πολλά παράθυρα ή φεγγίτη, πιθανότατα έχετε αρκετό φως για να εξισορροπηθεί ένα πραγματικά σκοτεινό πάτωμα.
Αν έχετε σκοτεινό σπίτι ήδη, η επιλογή ενός ανοιχτόχρωμου ξύλου θα σας βοηθήσει να λαμπρύνετε τα πράγματα.

Εάν το στυλ του σπιτιού σας είναι μοντέρνο: Ένα φυσικό ξύλο όπως το σφεντάμι πάει με το σύγχρονο στυλ καθώς έχει μια καθαρότητα ματιάς χωρίς πολλές παραλλαγές.

Δρυς βαμμένη γκρι σε σανίδες χωρίς ρόζους δημιουργεί επίσης καθαρή αισθητική που λειτουργεί στο μοντέρνο περιβάλλον.

Εάν το στυλ σας είναι παραδοσιακό: Πηγαίνει με κάτι σαν την καρυδιά –η ελληνική καρυδιά είναι θαυμάσια- ή το αμερικάνικο hickory (λευκή καρυδιά), ή την ακακία, ένα εξωτικό ξύλο από την Ασία.
Τα ξύλα αυτά συνδυάζουν ανοιχτόχρωμους και σκούρους τόνους και δημιουργούν μια περισσότερο παραδοσιακή αίσθηση δωματίου.

Βέβαια, οι διακοσμητές και οι διακοσμήτριες είναι άτομα με απίστευτη φαντασία και μπορούν να αναμίξουν το παλιό με το νέο, το σκούρο με το ανοιχτό κτλ. έτσι ώστε να μην στηρίζονται σ’ ένα ξύλο μόνο και μόνο επειδή αυτό θεωρείται το πιο κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο στυλ.
Παίζοντας με τον σχεδιασμό των βενών του ξύλου και με τις βαφές μπορούν να αποδώσουν τα επιθυμητά διακοσμητικά αποτελέσματα.

Πάτωμα μασίφ γαλλικής δρυός με φινίρισμα ειδικής επεξεργασίας.

Η γαλλική δρυς είναι ο βασιλιάς των δαπέδων από σκληρό ξύλο.
Είναι ένα ξύλο άμεσα διαθέσιμο και πολύ ανθεκτικό, που βάφεται ή λουστράρεται πολύ καλά.

Η λευκή δρυς Αμερικής σε σχέση με την κόκκινη είναι περισσότερο δημοφιλής διότι δεν έχει τις ροζ αποχρώσεις της κόκκινης.

Πάτωμα λευκής καρυδιάς.

Η καρυδιά είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή. Με ξύλο λίγο πιο μαλακό από τη δρυ, έχει ένα βαθύ χρώμα που το καθιστά ιδανικό για χώρους όπου είναι επιθυμητό ένα πιο σκοτεινό φινίρισμα.

Άλλα άμεσα διαθέσιμα σκληρά ξύλα βόρειας Αμερικής περιλαμβάνουν άσπρη καρυδιά, κερασιά, σφενδάμι και το δεσποτάκι.
Από τα τροπικά το ιρόκο και το ντουσιέ.
Η επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική προτίμηση του χρήστη.
Αλλά μην κολλήσετε στο χρώμα που έχει ένα συγκεκριμένο ξύλο γιατί η απόχρωση του μπορεί να είναι τελείως διαφορετική μετά το φινίρισμα.
Η επίστρωση βαφής αλλάζει σημαντικά το χρώμα του δαπέδου.
Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διάφορα φινιρίσματα ώστε να πάρετε την απόχρωση που θέλετε.

Οι εταιρείες πώλησης παρκέτων προσφέρουν δωρεάν δείγματα μέσα από ένα τεράστιο σε ποικιλία δειγματολόγιο τους.
Παρατηρήστε στη φωτογραφία πώς αλλάζει η απόχρωση του σατινέ διαφανούς λούστρου όταν επιστρώνεται πάνω στο ίδιο ξύλο λευκής δρυός.

Τέσσερις φαρδιές σανίδες από το ίδιο ξύλο λευκής δρυός ΗΠΑ, με ίδιο αρχικό φυσικό χρώμα. Παρατηρήστε πώς αλλάζει η απόχρωση όταν επιστρώνονται με σατινέ διαφανές λούστρο τεσσάρων διαφορετικών εταιρειών: Από αριστερά προς τα δεξιά χρησιμοποιήθηκαν τα εξής λούστρα: Σατινέ Bona Mega Waterborne (υδατοδιαλυτό). Σατινέ Lenmar πολυουρεθάνης. Σατινέ λάδι tung της Sutherland Welles. Σατινέ λάδι tung της Waterlox.

Συνήθειες ζωής

Έχετε παιδιά και κατοικίδια ζώα; Κάνετε συχνά πάρτυ ; Είστε μοναχικοί τύποι; Λείπετε από το σπίτι γιατί ταξιδεύετε πολύ;

Σκεφτείτε πόση κακομεταχείριση θα υποστεί το πάτωμά σας και φροντίστε να μάθετε για την αντοχή των συγκεκριμένων ειδών ξύλου που προορίζονται για παρκέτα.
Η αντοχή πηγάζει από την σκληρότητα.

Αν έχετε σπίτι με υψηλή επισκεψιμότητα, θα χρειαστεί να πάτε σ’ ένα από τα σκληρότερα ξύλα.
Η σκληρότητα των ξύλων μετριέται με κλίμακα βάσει του μεγέθους του βαθουλώματος που ανοίγεται όταν χτυπηθεί το ξύλο.
Δρυς, μαύρη ακακία, καρυδιά, και σφενδάμι έχουν επίπεδα σκληρότητας, που τα καθιστούν κατάλληλα για πολυάσχολα σπίτια ή δωμάτια με μεγάλη κυκλοφορία.

Από την προσέγγιση της σκληρότητας, η δρυς είναι πάλι το αιώνιο φαβορί, ενώ η καρυδιά κερδίζει γιατί έχει συνδεθεί με το παραδοσιακό στυλ.

Η κόκκινη δρυς Αμερικής θεωρείται ότι είναι ένα ξύλο βολικά σκληρό, μέσα στα επιθυμητά όρια, ενώ είναι μεσαίας τιμής.
Σημύδα και κερασιά έχουν μέσο επίπεδο σκληρότητας, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν άνετα σε κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες, ή σε κάθε δωμάτιο όπου ενδιαφέρουν κομψότητα και ομορφιά.

Τα χτυπήματα και τις γρατσουνιές, ως ένα βαθμό, μπορούμε να τα κρύψουμε με το φινίρισμα (στίλβωση και βαφή), για το οποίο μιλάμε παρακάτω.

Προετοιμασία

Αφού επιλέξετε το είδος του ξύλου, υπολογίστε από την αρχή το μέγεθος των εργασιών που σκοπεύετε να κάνετε.
Υπολογίστε τα τετραγωνικά του δαπέδου που θα επιστρώσετε με ξύλο βάσει των διαστάσεων του δωματίου και μετά προσθέστε άλλο ένα 10%.
Από τη στιγμή που θα ξέρετε τα τετραγωνικά του δαπέδου, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την επιφάνεια της ξυλείας που θα σας χρειαστεί ώστε να προχωρήσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα την παραγγελία.

Πλάτος σανίδων

Μέχρι πριν μερικά χρόνια όλα τα παρκέτα και οι λουρίδες της αγοράς είχαν ένα πλάτος από 5 μέχρι 7 εκατοστά.
Σήμερα όλοι ζητούν φαρδιές σανίδες γιατί προσθέτουν αξία στην ιδιοκτησία και κάνουν το σπίτι ομορφότερο, είτε πρόκειται για σπίτι πόλης, είτε για σπίτι εξοχής.

Αλλά, πότε μια σανίδα λέγεται φαρδιά;

Τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια, αν το πλάτος της είναι πάνω από 12 εκατοστά.

Οι φαρδιές σανίδες βγάζουν μια αίσθηση πολυτέλειας, την οποία ενισχύει η ακριβή τιμή τους και από τη στιγμή που υπερβαίνεις τον κανόνα, αρχίζεις να νοιώθεις ξεχωριστός.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αίθουσα όπου θα τοποθετηθεί το πάτωμα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πλάτος των σανίδων που θα ζητηθούν.
Πηγαίνοντας από μια κατηγορία πλατών στην άλλη αλλάζει και η αισθητική που βγάζουν οι σανίδες.

Θεωρητικά υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες πλατών, με σταθμούς στα 8, 16, 24 και 32 εκατοστά, αλλά τα εργοστάσια συνήθως τροποποιούν αυτά τα μεγέθη.

Το πλάτος των σανίδων επηρεάζει και το κόστος του πατώματος.
Το πιο διαδεδομένο πλάτος είναι τα 18 εκατοστά.
Χαμηλότερο κόστος έχει η επιλογή σανίδων σε διαφορετικά πλάτη (γνωστή ως επιλογή «τυχαίου πλάτους») παρά η επιλογή σανιδιών σταθερού πλάτους, για παράδειγμα όλες οι σανίδες 18 εκατ.

Η διαφορά αυτή προκύπτει γιατί δεν χρειάζεται να γίνει επιλογή ανάμεσα στις σανίδες που διαθέτει το εργοστάσιο ή να γίνει τεμαχισμός σανιδιών ώστε να έχουν όλα πλάτος18 εκατ.

Η επιλογή σανίδων μεταξύ «τυχαίου πλάτους» και σταθερού πλάτους είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης.
Συνήθως για πατώματα σε ρουστίκ ή μοντέρνα περιβάλλοντα πηγαίνουν σανίδες «τυχαίου πλάτους».
Οι σταθερού πλάτους πηγαίνουν για πατώματα σε περιβάλλοντα χλιδής, κομψότητας, αρμονίας και γραμμικής εμφάνισης.
Ως προς το μήκος των φαρδιών σανίδων, αυτό πρέπει να είναι πάνω από 2 μέτρα για τα σκληρά ξύλα και πάνω από 3 μέτρα για τα πεύκα. Διαφορετικά δεν έχει νόημα μια ακριβή επιλογή φαρδιών σανίδων.

Οι φαρδύτερες από τις φαρδιές σανίδες, αυτές δηλ. των 32 εκατοστών, προκειμένου για σκληρή ξυλεία πολύτιμων ειδών, δεν είναι απλά ακριβές, είναι πανάκριβες.
Εκτός αυτού σε κάποια είδη υπάρχουν πάντα δυσκολίες προμήθειας. Με όρους της αγοράς αυτοκινήτων, θα λέγαμε ότι το πάτωμα με τις πιο φαρδιές από τις φαρδιές σανίδες σκληρών ξύλων είναι η Ferrari των δαπέδων.

Πέρα από την αισθητική υπεροχή, οι φαρδιές σανίδες έχουν και το τεχνικό πλεονέκτημα των λιγότερων «ραφών» σε σύγκριση με τα στενά παρκέτα.
Οι «ραφές» αυτές, δηλ. οι γραμμές όπου ενώνονται οι σανίδες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ενός πατώματος, γιατί, καθώς το ξύλο συστέλλεται-διαστέλλεται, με τα χρόνια οι «ραφές» αρχίζουν και γίνονται εμφανείς όλο και περισσότερο, κάτι που μειώνει την εμφάνιση.
Εκτός αυτού, στις «ραφές» οφείλεται το γνωστό τρίξιμο των παρκέτων, το οποίο δημιουργείται όταν οι σανίδες τρίβονται μεταξύ τους.
Βέβαια οι προμηθευτές μπορούν να εφοδιάσουν τους πελάτες τους με υλικά πλήρωσης των κενών των ενώσεων, τα οποία εξουδετερώνουν το τρίξιμο, αλλά είναι προφανές ότι είναι καλύτερα όταν οι «ραφές» αυτές είναι λιγότερες και αυτό συμβαίνει όσο το πλάτος των σανίδων είναι μεγαλύτερο.
Ενδεικτικά, αν πάτε από ένα πλάτος 7 εκατοστών στα 20 εκατοστά, το πάτωμά σας θα έχει 80% λιγότερες «ραφές».

Φινίρισμα

Με το φινίρισμα χρωματίζουμε το ξύλο και προστατεύουμε το πάτωμα για να μην γίνει βρώμικο. Κάθε χρώμα και κάθε λούστρο μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε ξύλο.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το χρώμα της δρυός, αλλά θέλουν τον σχεδιασμό των βενών του ξύλου της καρυδιάς. Κι αυτό μπορεί να γίνει..

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ενός μη χρωματισμένου σκούρου ξύλου καρυδιάς και ενός ξύλου λευκής δρυός που είναι βαμμένο «εσπρέσο».
Άλλοι παρατηρούν τον σχεδιασμό των βενών και καταλαβαίνουν αμέσως τη διαφορά.
Όλα εξαρτώνται από το τι είναι σημαντικό για εσάς.

Κάποιοι προτιμούν ξύλο χωρίς φινίρισμα γιατί έτσι φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά του ξύλου. Η επιλογή είναι δική σας.

Το φινίρισμα επηρεάζει τη συντήρηση του πατώματος.
Ένα πάτωμα από μασίφ ξύλο σε περίπτωση που γρατσουνιστεί, αν έχει φινιριστεί με πολύ μικρή στιλπνότητα (ματ), είναι πιο εύκολο να συντηρηθεί, επειδή δεν φαίνεται τόσο πολύ η φθορά. Αλλά πιθανότατα εσείς θέλετε μια ημιγυαλιστερή εμφάνιση (σατινέ).

Επιλέξτε τον βαθμό στιλπνότητας που ταιριάζει στο ντεκόρ του δωματίου σας.
Η χαμηλή γυαλάδα λειτουργεί καλά σε ρουστίκ περιβάλλοντα (εσωτερικοί χώροι εξοχικών, παραλίας κτλ.).
Για δωμάτια μοντέρνου ή παραδοσιακού στυλ επιλέξτε ένα μεσαίας γυαλάδας φινίρισμα για μια πιο γυαλιστερή εμφάνιση.

Υπάρχουν δύο επιλογές σχετικά με το φινίρισμα του δαπέδου σας.
Θέλετε ένα προφινιρισμένο από τη βιομηχανία δάπεδο, ή θέλετε να σας το βάψει ή λουστράρει ο λουστραδόρος στο χώρο σας;

Προφινιρισμένο δάπεδο σημαίνει λιγότερη ακαταστασία, γρηγορότερη και ευκολότερη εγκατάσταση, αλλά σημαίνει επίσης και λιγότερος έλεγχος πάνω στην τελική εμφάνιση του πατώματος.

Το επιτόπου φινίρισμα του πατώματος παρέχει ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου πάνω στην τελική εμφάνιση. Το δάπεδό θα πάρει το ύφος που θέλετε εσείς.
Το υλικό θα σας κοστίσει λιγότερο, αλλά θα πληρώσετε την εργασία του λουστραδόρου.

Το επί τόπου φινίρισμα παρέχει μια δυνατότητα προσαρμογής που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή ο σχεδιαστής μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Βέβαια, όταν επιλέγετε να κάνετε επιτόπιο φινίρισμα παίρνετε κάποια ρίσκα ως προς τις ικανότητες του λουστραδόρου σας, για να μην βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση, όταν φθάσετε στην τελική φάση του έργου σας μετά από πολύ κόπο, να διαπιστώσετε ότι το πάτωμα δεν πήρε το χρώμα των ονείρων σας…

Το πλεονέκτημα του προφινιρισμένου δαπέδου είναι ότι ξέρετε ακριβώς τι παίρνετε.
Από τη στιγμή που επιλέγετε ένα προϊόν, παίρνετε κι ένα ακριβές δείγμα για να πάτε σπίτι σας και να δείτε πως συνδυάζεται με την παλέτα των χρωμάτων του σπιτιού σας σε επενδύσεις τοίχων, ντουλάπια κτλ.

Τα έτοιμα βιομηχανικά δάπεδα στρωματώσεων για τα οποία μιλάμε παρακάτω είναι σχεδόν πάντα προλουστραρισμένα.

Υλικά

Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα προϊόντων φινιρίσματος και προστασίας του ξύλου των πατωμάτων, όπως λάδια, βερνίκια πολυουρεθάνης, υγρά κεριά κ.ά.
Για υψηλή αντοχή σε χώρους βεβαρυμένους από μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να γίνει και ένα προτελικό πέρασμα με υγρή ακρυλική διεργασία.

Το λάδι είναι το πιο διαδεδομένο, γιατί διαπερνά το ξύλο και έχει μια εμφάνιση και αίσθηση ότι είναι πολύ μαλακό, ματ, και φυσικό.
Αλλά δεν είναι τόσο αδιαπέραστο στους λεκέδες και ζημιές όπως η πολυουρεθάνη, η οποία δημιουργεί μια σκληρή τελική επίστρωση στην επιφάνεια του ξύλου που το κάνει πιο ανθεκτική στη φθορά του χρόνου, ειδικά για χώρους όπου ζουν παιδιά και υπάρχουν τρόφιμα, όπως η κουζίνα.

Το λάδι προσβάλλεται πιο εύκολα, αλλά κάνει γρατζουνιές λιγότερο αισθητές, που μπορούν να καθαριστούν.
Με πολυουρεθάνη, θα πρέπει να επαναστιλβωθεί ή επαναβαφεί ένα ολόκληρο τμήμα του δαπέδου.

Η συντήρηση για το μαλακό φινίρισμα λαδιού είναι ευκολότερη, αλλά θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.
Με τις πολυουρεθάνες, ναι μεν έχετε να κάνετε λιγότερο συχνά συντήρηση, αλλά αυτή θα είναι πιο πολύπλοκη.

Εναλλακτική λύση: Φαρδιές σανίδες στρωματώσεων

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι οι φαρδιές σανίδες από ακριβά είδη σκληρής ξυλείας (δρυς, καρυδιά, ακακία κτλ.) χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολυτελών πατωμάτων (μασίφ) εσωτερικών χώρων.

Τομή σε δύο πατώματα: μασίφ και πολλαπλών στρώσεων.

Για την ίδια χρήση, η εναλλακτική λύση με αρκετά χαμηλότερο κόστος είναι οι φαρδιές ξύλινες βιομηχανικές σανίδες στρωματώσεων, όπου το κυρίως σώμα (πυρήνας) της σανίδας είναι ένα υλικό χαμηλού κόστους και η επιφάνειά της είναι επιστρωμένη με μία στρώση ξύλου – λέγεται στρώμα φθοράς- πάχους συνήθως άνω των 3 χιλιοστών από τα ίδια ακριβά σκληρά ξύλα της προηγούμενης κατηγορίας.

Το πάχος αυτό είναι αρκετό για να τριφτεί και να βαφεί το δάπεδο αρκετές φορές.

Όταν ο πυρήνας μιας σανίδας στρωματώσεων είναι από κόντρα πλακέ, η σανίδα λέγεται μασίφ (για να μην πούμε θεωρείται μασίφ), έστω κι αν το υλικό του πυρήνα δεν είναι συμπαγές. Όταν είναι από HDF (ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας) θεωρείται ημίμασιφ.
Θα δούμε παρακάτω πόσο και που ενδιαφέρουν τον τελικό καταναλωτή αυτές οι τεχνολογίες.

Κόστος κατά πολύ χαμηλότερο έχουν τα μασίφ πατώματα από φαρδιές σανίδες μαλακής ξυλείας (πεύκα, έλατο). Επειδή όμως οι σανίδες αυτές δεν είναι ανθεκτικές στα χτυπήματα, στα τακούνια κτλ. τοποθετούνται κυρίως σε χώρους με περιορισμένη κίνηση, όπως τα υπνοδωμάτια και οι αποθηκευτικοί χώροι.

Γενικά, επειδή τα μαλακά ξύλα με τις εμφανείς βένες τους, τους ρόζους ή τα σημάδια από το ρετσίνι αποπνέουν μια έντονη φυσικότητα, πατώματα από φαρδιές σανίδες μαλακής ξυλείας γίνονται κυρίως σε ρουστίκ περιβάλλοντα, όπως τα εξοχικά, παρά στα σπίτια της πόλης.

Βέβαια, αυτοί που αγαπούν συνειδητά το ξύλο, θεωρούν το ξύλο του πεύκου ως το φιλικότερο προς άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ψηλά στην προτίμησή τους.

Επιστρέφουμε στα πατώματα πολλαπλών στρώσεων:

Υπάρχει μία προκατάληψη σχετικά με τα ξύλινα πατώματα πολλαπλών στρώσεων.

Μερικοί καταναλωτές τα συγχέουν με τα δάπεδα laminate στα οποία ο πυρήνας συνήθως αποτελείται από συμπιεσμένο ξυλοπολτό που καλύπτεται επιφανειακά με πλαστικό φύλλο απομίμησης ξύλου. Για τον λόγο αυτό έχουν και χαμηλό κόστος.

Τα αληθινά ξύλινα πατώματα στρωμάτωσης αποτελούνται από 100% πραγματικό ξύλο, τόσο στον πολυεπίπεδο πυρήνα τους όσο και στην επιφάνειά τους.

Ένα καλοκατασκευασμένο δάπεδο στρωμάτωσης γίνεται με κόλληση ενός φυσικού καπλαμά – στρώμα φθοράς- από το επιθυμητό είδος ξύλου πάνω από ένα πυρήνα κόντρα πλακέ 7 έως 9 στρώσεων.

Ο πυρήνας από κόντρα πλακέ κάνει το στρωματικό δάπεδο εξαιρετικά σταθερό ώστε να αποτρέπεται η στροφή του πατώματος κατά τη διάρκεια των κύκλων της διαστολής και συστολής του ξύλου.

Όλα τα ξύλα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
Υπάρχει η εφαπτόμενη, η ακτινική και η διαμήκης κίνηση.
Με τα τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα δάπεδα στρώσεων, δημιουργούμε αντίθετες δυνάμεις μέσα στην ξυλόπλακα που περιορίζουν τη φυσική κίνηση του ξύλου και επιτρέπουν την εγκατάστασή τους σε περιοχές όπου ένα συμπαγές μασίφ ξύλινο πάτωμα δεν συνιστάται.

Μετά την τελική εγκατάσταση, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ ενός μασίφ και ενός στρωματωμένου πατώματος σκληρού ξύλου.

Είναι λοιπόν το πάτωμα στρώσεων σωστή επιλογή;

Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ ενός συμπαγούς μασίφ πατώματος και ενός πατώματος στρώσεων, από φαρδιές σανίδες, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπαίνουν στη συζήτηση.

Το πάτωμα στρώσεων μπορεί να αντέξει σε αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας έξω από τα φυσιολογικά επίπεδα των μασίφ πατωμάτων.
Τα πατώματα στρώσεων επίσης είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας που σχετίζονται με το μικροκλίμα ή το υλικό του υποδαπέδου π.χ. πάνω από μπετόν ή υποστρώματα με βάση το ξύλο (OSB, κόντρα πλακέ κ.ά.)

Το μασίφ πάτωμα δεν συνιστάται για απευθείας εγκατάσταση πάνω από μπετόν, ενώ πάνω από εκπεμπόμενη θερμότητα μπορούν να εγκατασταθούν με επιτυχία και οι δύο τύποι.

Παρά τα πλεονεκτήματα των στρωματικών δαπέδων, μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιών προτιμούν ακόμα το μασίφ ξύλο.
Ο λόγος;
Υπάρχει κάτι στο συμπαγές σκληρό ξύλο που κάνει μια απτή διαφορά.
Όταν βαδίζετε μπορείτε και το αισθάνεστε κάτω από τα πόδια σας.