Πώς να αγοράσετε τον σωστό για σας καναπέ

Μπορεί η αγορά ενός απλού επίπλου, όπως είναι ο καναπές, να φαίνεται απλή υπόθεση, αλλά η όλη διαδικασία έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη καθώς στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοια είδη.

Συχνά οι καταναλωτές αγοράζουν έναν καναπέ σε λάθος διαστάσεις, σχήμα ή στιλ, ή σπαταλούν μεγάλα ποσά χρημάτων για κάτι που κατά βάθος δεν τους ενθουσιάζει.

Ένας καλός καναπές δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία.
Επίσης, πρέπει να ταιριάζει στον χώρο που θα μπει.

Οι συμβουλές που σας δίνουμε εδώ θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το σωστό καναπέ για το προσωπικό ύφος και τις ανάγκες σας.

ΜΕΡΟΣ Α’
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΛ

1. Αποφασίστε τι ακριβώς καναπέ θέλετε.
Καναπέδες υπάρχουν σε ποικιλία από στιλ.
Στα μαγαζιά θα βρείτε έπιπλα σε χιλιάδες σχήματα, διαστάσεις, ταπετσαρίες, υλικά και τιμές.
Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας μια σχετική ιδέα του τι ακριβώς θέλετε.

Προσπαθήστε να φανταστείτε τις διαστάσεις και τα χρώματα του δωματίου που θα μπει ο καναπές πριν προβείτε στην παραμικρή αγορά.
Φανταστείτε και την εμφάνιση και αίσθηση που θα σας δίνει το έπιπλο.
Μόλις έχετε κατασταλάξει περίπου τι θα σας εξυπηρετήσει, τότε μόνο πηγαίνετε στα καταστήματα επίπλων.
Στα καταστήματα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στιλ καναπέδων:
Καναπέδες που αποτελούνται από ξεχωριστά κομμάτια, απλοί καναπέδες, καναπέδες που γίνονται κρεβάτια, καναπέδες για δύο κλπ.

Δεν χρειάζεται να σας απασχολεί αν όλα αυτά τα διαφορετικά στιλ έχουν και το δικό τους όνομα, αλλά καλά θα κάνετε να ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο και σε διάφορα περιοδικά για να δείτε τι εμφάνιση έχουν όλα αυτά τα έπιπλα και αν σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν. Πάντως μπορείτε να κρατήσετε αποκόμματα σελίδων με κάποιους καναπέδες που σας άρεσαν.

2. Σκεφτείτε τον αριθμό των ατόμων που θέλετε να κάθονται στον καναπέ.
Ο καναπές που θα καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας με πέντε παιδιά είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που σας χρειάζεται για να στήσετε ένα αναπαυτικό σημείο για διάβασμα κοντά στην βιβλιοθήκη σας.

Ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει να στριμώχνεται ή να κάθεται ανάμεσα σε δύο μαξιλάρια, εκτός και αν πρόκειται για καναπέ που σχηματίζει γωνία.
Καλό είναι κατά την αγορά να υπολογίζετε ότι για κάθε άνθρωπο θέλετε ένα μαξιλάρι στον καναπέ.
Στην περίπτωση που πρέπει να καθίσουν σε έναν καναπέ περισσότερα άτομα απ’ όσα χωράει, προσανατολιστείτε στην αγορά ενός επίπλου που θα αποτελείται από πολλά τμήματα ώστε να τα διαρρυθμίζετε αναλόγως.

3. Σκεφτείτε και ποιος θα κάθεται στον καναπέ σας.
Αν έχετε παιδιά, τότε ένας καναπές με ταπετσαρία σε κατάλευκο χρώμα είναι ότι χειρότερο θα μπορούσατε να διαλέξετε, εκτός και αν θέλετε να καθαρίζετε συνεχώς διάφορα σημάδια.
Σε αυτή την περίπτωση προσανατολιστείτε σ’ ένα πολύ ανθεκτικό έπιπλο, μα σκουρόχρωμη ταπετσαρία που καθαρίζεται πάρα πολύ εύκολα.
Αν θέλετε καναπέ για το γραφείο σας ή για το καθιστικό και δεν προβλέπετε ότι μπορεί να λερωθεί κατά λάθος, τότε μπορείτε να προσανατολιστείτε σε πιο ανοικτούς χρωματισμούς και να μην προβληματιστείτε για το πόσο θα αντέξει.

4. Δείτε από κοντά το έπιπλο που θέλετε ακόμα και αν πρόκειται να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο.
Ένας καναπές αποτελεί αρκετά μεγάλη επένδυση και είναι ρίσκο η αγορά του απλά από μια φωτογραφία, εκτός και αν ξέρετε τι ακριβώς θέλετε.
Το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε ένα κατάστημα επίπλων και να δοκιμάσετε διάφορους καναπέδες και ιδιαίτερα το στιλ που σας ταιριάζει.
Πολύ πιο εύκολα θα αποφασίσετε πόση αντοχή έχει στον χρόνο βλέποντας από κοντά το έπιπλο παρά από μια φωτογραφία.
Παράλληλα με αυτό, δείτε και αν υπάρχουν σχόλια στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας. Αν ένας καναπές δείχνει να είναι τέλειος σήμερα, αλλά θα αρχίσει να διαλύεται μετά από έξι μήνες, τα σχόλια των αγοραστών θα αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμβουλο πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.

ΜΕΡΟΣ Β΄
ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΝΑΠΕ

1. Δοκιμάστε τη άνεση.
Φυσικά και θέλουμε ο καναπές να είναι άνετος, αλλά καθίστε πάνω του για να δείτε πόσο ξεκούραστος είναι πριν ακόμα σας προβληματίσει η αντοχή και η διάρκεια της ζωής του.
Κάθε καναπές προσφέρει τη δική του άνεση.
Η διαφορά άνεσης από τον έναν στον άλλον καναπέ βρίσκεται στο πόσο βάθος έχει το κάθισμα και πόσο ψηλά έχει τα στηρίγματα για τους αγκώνες σας.
Η καλύτερη δοκιμή είναι να καθίσετε σε έναν καναπέ αρκετή ώρα και να δείτε πόσο σας βολεύει.

2. Ελέγξτε την σταθερότητα του σκελετού.
Αφού εντοπίσετε τον καναπέ που σας αρέσει, έρχεται η σειρά να ελέγξετε τον σκελετό του. Εδώ ζητείστε, αν χρειαστεί, τη γνώμη ενός ειδικού.

Αν ο σκελετός έχει κατασκευαστεί από μαλακή ξυλεία, π.χ. πεύκο, θα σας κοστίσει μεν λιγότερο αλλά θα είναι μειωμένης αντοχής. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι ξηραμένη και χωρίς ρόζους.

Η καλύτερη λύση είναι ο σκελετός να γίνεται από σκληρή ξυλεία ξηραντηρίου, π.χ. οξιά, δεσποτάκι, δρυς, που ναι μεν κοστίζει ακριβότερα αλλά αντέχει στο χρόνο.
Η ξυλεία της λεύκης είναι ακατάλληλη.
Οι καναπέδες από ξυλείας λεύκης είναι πολύ ελαφρείς και ανατρέπονται ακόμη και από μωρά που τώρα έμαθαν να περπατούν.

Οι πολύ ελαφροί καναπέδες ανατρέπονται ακόμη και από… συνανθρώπους μας που τώρα έμαθαν να περπατούν

Σημειωτέον, στην περίπτωση που η ταπετσαρία καλύπτει ολόκληρο τον καναπέ, δεν είναι δυνατόν εκ των υστέρων να φανεί το ξύλο του σκελετού, παρά μόνο όταν καταστραφεί το έπιπλο.
Παλαιότερα είχαν συρθεί στα δικαστήρια καταστηματάρχες επίπλων και πελάτες επειδή χρησιμοποιήθηκε ξυλεία λεύκης, ενώ το δελτίο παραγγελίας έγραφε οξιά.

Τα συνοικιακά καταστήματα επίπλων ταπετσαρίας είναι βιοτεχνίες που παρά το μικρό τους μέγεθος κατασκευάζουν μεγάλους και γερούς καναπέδες.
Στην περίπτωση αυτή οι βιοτέχνες προμηθεύονται σε τιμή χοντρικής τον ξύλινο σκελετό από επιπλοβιομηχανίες εξειδικευμένες στην κατασκευή σκελετών.

Οι τελευταίες είναι εξοπλισμένες με τα κατάλληλα μηχανήματα, διαθέτουν ξηραντήρια ξυλείας και κατασκευάζουν σκελετά διαχρονικών μοντέλων επίπλων από ποικιλία ειδών σκληρού ξύλου, εύκρατων και τροπικών, τα οποία σκελετά όπως είπαμε διαθέτουν στους βιοτέχνες ταπετσέρηδες.
Έτσι, σ’ έναν καναπέ η δουλειά του ταπετσέρη επισκιάζει την ξυλουργική εργασία.

Μοριοσανίδες και κόντρα πλακέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ενίσχυση του σκελετού του καναπέ και όχι ως βασικά υλικά.

Σκελετά από πλαστικό ή μέταλλο, μετά από κάποιον καιρό θα αρχίσουν να βγάζουν σκασίματα, ενδεχομένως και θόρυβο κατά το κάθισμα.

Τα πόδια του καναπέ πρέπει να είναι βιδωμένα στον σκελετό και όχι απλά να έχουν συγκολληθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα πόδια αποτελούν μέρος του σκελετού, αλλά όπως και να έχει ο σκελετός πρέπει να είναι ανθεκτικός.

Τα ξύλινα μέρη από τα οποία αποτελείται ο σκελετός πρέπει να είναι δεμένα μεταξύ τους με υλικά αντοχής και όχι απλώς να είναι κολλημένα, καρφωμένα ή συνδεδεμένα με καρφωτικό.

Τα μέσα αυτά που εξασφαλίζουν την αντοχή και τη σταθερότητα του καναπέ είναι οι καβύλιες, οι βίδες, τα κουμπώματα εκεί που ενώνονται τα διάφορα κομμάτια και οι ενισχυτικοί τάκοι στις γωνίες.

Οι κόλλες, τα συρματάκια των καρφωτικών και τα καρφιά είναι μεν καλά σαν εξαρτήματα που ενισχύουν κάποια σημεία αλλά επ’ ουδενί τρόπω δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αυτά για να ενώσουν τα μέρη του σκελετό ενός καλού καναπέ.
Ρωτήστε, λοιπόν, τον πωλητή να σας πει πως είναι ενωμένα τα κομμάτια του καναπέ.

Για να δοκιμάσετε την αντοχή ενός καναπέ, σηκώστε τον καναπέ από τη γωνία του ποδιού περίπου 15 εκατοστά από το δάπεδο. Θα ανασηκωθεί και το άλλο πόδι μαζί, στο ίδιο ύψος.
Σε περίπτωση που δεν θα γίνει αυτό, τότε ο σκελετός του επίπλου δεν είναι καθόλου ανθεκτικός.

3. Ελέγξτε τη γέμιση των μαξιλαριών.
Για το γέμισμα των μαξιλαριών, των μπράτσων και της πλάτης του καναπέ χρησιμοποιούνται αφρώδη υλικά (αφρολέξ).

Τα αφρώδη πολυουρεθάνης χρησιμοποιούνται ευρέως γιατί είναι υλικά που κοστίζουν ελάχιστα και έχουν εύκολη συντήρηση.

Βέβαια, στην αγορά κυκλοφορούν και διάφορα άλλα αφρώδη που δεν κοστίζουν ακριβά.
Η καλύτερη επιλογή είναι ένας συνδυασμός από φτερά διαφόρων πτηνών και πούπουλα.

Τα αφρώδη του πολυεστέρα ισοπεδώνονται γρήγορα, αλλά κοστίζουν λιγότερο από ότι οι άλλες γεμίσεις.

Τα αφρώδη από μείγματα πολυ-ινών κοστίζουν ακόμη λιγότερο, αλλά μαζεύουν και γίνονται άμορφοι σβώλοι.

Το καλύτερο αφρώδες από μίγμα πολυ-ινών είναι το HR (High Resilience).
Πρόκειται για το αφρολέξ που όταν πιέζεται επανακτά γρήγορα το αρχικό του σχήμα.
Έχει λογικές τιμές και είναι πολύ άνετο.

4. Ελέγξατε τα ελατήρια.
Οι καναπέδες με ελατήρια προσφέρουν μια ανώτερη αίσθηση καθίσματος σε σχέση με το αφρολέξ. Ένας καναπές με ελατήρια είναι πιο σταθερός και πιο άνετος.

Τα ελατήρια κανονικά πρέπει να είναι σκληρά, να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους και να μην δείχνουν έτοιμα να σκίσουν την ταπετσαρία και να πεταχτούν έξω.

Δοκιμάστε πώς είναι τα ελατήρια ψηλαφώντας την επιφάνεια της ταπετσαρίας.
Ωστόσο, τα ελατήρια αν είναι πολύ βαριά και δεν είναι σταθερά τοποθετημένα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν φθορές στον σκελετό.

Δοκιμάστε να καθίσετε στις άκρες και τις γωνίες του καναπέ.
Αν ακούσετε τον παραμικρό ήχο και τριγμό τότε πιθανότατα τα ελατήρια είναι σπασμένα ή δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά ή κτυπούν άμεσα πάνω στον σκελετό.
Μην προχωρήσετε στην αγορά ενός τέτοιου καναπέ.

5. Ελέγξατε το ύφασμα.
Εκτός από την αντοχή του σκελετού, εξίσου σημαντικό θέμα είναι η εμφάνιση και η αντοχή του υφάσματος της ταπετσαρίας του καναπέ.

Οι ταπετσαρίες από βαμβακερό και λινό ύφασμα καθαρίζονται εύκολα και δεν κοστίζουν ακριβά.

Τα σύνθετα υφάσματα από μικρο-ίνες που θυμίζουν βαμβακερό αντέχουν περισσότερο στους λεκέδες.

Το δέρμα αντέχει στον χρόνο, αλλά είναι πανάκριβο και στα ζεστά κλίματα ιδρώνει.

Τα μεταξωτά έχουν όμορφη εμφάνιση αλλά καθαρίζονται δύσκολα.
Διαλέξτε τον τύπο που σας αρέσει και που θα αντέξει ώστε να πάρουν αξία τα χρήματα που θα επενδύσετε.

Μεταξύ υφάσματος και αφρώδους υλικού πάντα παρεμβάλλεται η βάτα, η οποία βελτιώνει την αίσθηση του καθίσματος.
Απουσία βάτας δεν είναι καλό σημάδι για τον κατασκευαστή.

Οι καναπέδες με ταπετσαρία υφάσματος έχουν το πλεονέκτημα ότι το ύφασμα μπορεί να αποσπαστεί, να πλυθεί στο πλυντήριο και στη συνέχεια να επανέλθει ως νέο εξασφαλίζοντας υγεία και φρεσκάδα απέναντι στη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης.

Ο καθημερινός καθαρισμός μπορεί να γίνεται με ηλεκτρική σκούπα, εφόσον δεν είναι πολύ ισχυρή, έτσι ώστε να μην χαλάει η επιφάνεια των υφασμάτων.

6. Κάντε ένα σχεδιάγραμμα του χώρου σας και φροντίστε ώστε ο καναπές να χωράει.
Μετακινήστε κάποια έπιπλα για να πάρετε μια ιδέα του πώς θα ταιριάξει ο καινούριος καναπές σας.
Μπορείτε να σημαδέψετε με ταινία το πάτωμα στο σημείο που θα μπει ο καναπές για να δείτε πώς περίπου θα σταθεί.

Στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται να αγοράσετε έναν καναπέ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να χωρά στο δωμάτιο που θα τον τοποθετήσετε και να έχει στιλ και διαστάσεις που να ταιριάζουν με αυτό.

Μετρήστε τον καναπέ για να σιγουρευτείτε ότι χωρά και παράλληλα, σκεφτείτε αν ταιριάζει με το στιλ του χώρου όπου θα μπει.

Αν ο καναπές σας θα είναι μεγάλος με σκούρα ταπετσαρία και θα τοποθετηθεί σε ένα φωτεινό δωμάτιο, μήπως δεν θα ταιριάζει με την υπόλοιπη διαρρύθμιση του δωματίου;
Αν είναι μικρότερος από τον καναπέ που έχετε ήδη, μήπως θα κάνει τον χώρο να φαίνεται άδειος ή θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει;

Συμβουλές
• Αν σας αρέσουν τα σχέδια, ψάξτε υφάσματα που να έχουν τα σχήματα και σχέδια της αρεσκείας σας. Τα τυπωμένα σχέδια αρχίζουν και ξεθωριάζουν με τον καιρό.
• Ζητείστε από το κατάστημα, πριν αγοράσετε τον καναπέ, να σας δώσει μερικά δείγματα της ταπετσαρίας για να δείτε πώς θα ταιριάξουν στον χώρο σας. Δείτε πώς θα φαίνεται η ταπετσαρία κάτω από φυσικό και τεχνητό φωτισμό. Αν μετά από μερικές μέρες αποφασίσετε πως σας αρέσει η συγκεκριμένη ταπετσαρία, τότε αγοράστε τον καναπέ.
• Δοκιμάσετε το έπιπλο στο κατάστημα για αρκετή ώρα και όχι στιγμιαία, πριν το αγοράσετε. Έτσι θα δείτε αμέσως πόσο αναπαυτικός είναι ο καναπές. Μπορείτε να ρωτήσετε τον πωλητή πως κατασκευάζεται.

Νεωτερισμοί που κάνουν περισσότερο λειτουργικούς τους σημερινούς καναπέδες

Κάποια καταστήματα σας προσφέρουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον δικό σας καναπέ με την βοήθεια διαφόρων επιλογών.
Σε αυτή την περίπτωση σας προσφέρεται μεν έναν βαθμός ελευθερίας, αλλά ζητήστε πρώτα να μάθετε την ποιότητα όσων σας προσφέρονται.

Πριν την αγορά του καναπέ, υπολογίστε ένα 10% πάνω από τα χρήματα που σκοπεύετε να επενδύσετε στην περίπτωση που βρείτε τον καναπέ της καρδιάς σας και κοστίζει κάτι περισσότερο.

Τύποι υφασμάτων ταπετσαρίας
Τα υπέρ και τα κατά

Δέρμα
Οι δερμάτινοι καναπέδες συνήθως μπορούν να καθαριστούν αρκετά εύκολα, ενώ είναι αδιαπέραστοι στη διείσδυση υγρών.
Ενώ έχουν διάρκεια και αντοχή, δεν τα πάνε καλά με τα νύχια των κατοικίδιων ζώων και όταν κάνει ζέστη κολλούν στο δέρμα.

Καστόρι (σουέτ)
Οι καναπέδες με ταπετσαρία από σουέτ μπορεί να απαιτούν ειδική φροντίδα κατά τον καθαρισμό, αλλά σε αντίθεση με τους δερμάτινους δεν θα κολλήσουν στο γυμνό δέρμα τις ζεστές μέρες.

Νάιλον
Οι καναπέδες από ύφασμα νάιλον ταπετσαρίας αντέχουν στην καθημερινή φθορά και στα σκισίματα.
Ωστόσο, το νάιλον ύφασμα μπορεί να ξεθωριάσει όταν το βλέπει άμεσα ηλιακό φως.

Microfiber (μικροΐνες)
Είναι τα τεχνητά και πολύ μαλακά υφάσματα των σεντονιών, πετσετών, παπλωμάτων κτλ.
Το ύφασμα από μικροΐνες έχει στενή ύφανση και δημιουργεί μια επιφάνεια ανθεκτική στη σκόνη, η οποία είναι εύκολο να καθαριστεί.

Βαμβάκι
Τα βαμβακερά υφάσματα των καναπέδων είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα, επειδή το συγκεκριμένο ύφασμα μπορεί και βάφεται εύκολα.
Επίσης είναι πολύ ανθεκτικό, αλλά μπορεί να ξεθωριάσει όταν το βλέπει άμεσα το ηλιακό φως, ενώ είναι επιρρεπές και στο τσαλάκωμα.

Πολυεστέρας
Τα υφάσματα από πολυεστέρα είναι ανθεκτικά στο τσαλάκωμα και στους λεκέδες.
Ωστόσο, μπορούν να λερώσουν από λιπαρές και ελαιώδεις ουσίες.
Καναπέδες που καλύπτονται από πολυεστέρα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχουν στο ξεθώριασμα.
Γενικά, δεν μπορούμε να πούμε ποιο είναι το σωστό ύφασμα για έναν καναπέ.
Δεν υπάρχει μία σωστή επιλογή, αλλά μια ποικιλία επιλογών.
Εξαρτάται από το τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του αγοραστή, καθώς ορισμένα υφάσματα αντέχουν περισσότερο σε συγκεκριμένους τύπους κατάχρησης σε σχέση με άλλα.

Πηγή: Το κείμενο βασίζεται στο wikihow.com και είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.