Ποιος κατασκευάζει τι – Από πού πωλείται τι (Η πηγή)

– Εταιρείες, επαγγέλματα, προϊόντα και υπηρεσίες.
– Μια ξενάγηση στον ευρύτερο χώρο του ξύλου – επίπλου.

Ο ευρύτερος χώρος του ξύλου-επίπλου περιλαμβάνει δεκάδες επαγγέλματα μεταποίησης του ξύλου, κατασκευής και παραγωγής προϊόντων, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, καθώς και διάφορα άλλα επαγγέλματα δορυφορικά των επαγγελμάτων του ξύλου-επίπλου.

Όλα αυτά τα επαγγέλματα χρειάζεται να συνεργαστούν για να φτάσουν τα τελικά προϊόντα στα σπίτια μας, καθώς η πρώτη ύλη, το ξύλο δηλαδή, για να μεταμορφωθεί σε προϊόν, πηγαίνει από εταιρεία σε εταιρεία και από επαγγελματία σε επαγγελματία, κάνοντας μια δαιδαλώδη διαδρομή από το δάσος μέχρι το σπίτι μας.

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών που αναζητούν την πηγή για διάφορα προϊόντα ή υπηρεσίες του ευρύτερου χώρου του ξύλου-επίπλου και δεν ξέρουν να την εντοπίσουν, στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία το πανόραμα με τις διάφορες κατηγορίες εταιρειών, τα επαγγέλματα και τις διάφορες ειδικότητες του κλάδου – τι δουλειά κάνουν, τι παράγουν, τι εμπορεύονται, τι υπηρεσίες πωλούν – ώστε να ξέρει κατά το δυνατόν ο τελικός καταναλωτής/τρια που πρέπει να απευθυνθεί για να μην αγοράζει το λάθος προϊόν, από λάθος προμηθευτή, σε λάθος τιμή.

Παράλληλα, στο πίσω µέρος του µυαλού µας κάναμε τη σκέψη, αν μπορούμε με το θέμα αυτό να βοηθήσουμε τους νέους, αγόρια και κορίτσια που έλκονται από το ξύλο, στο θέμα του επαγγελματικού τους προσανατολισμού και της ανεργίας, περιγράφοντας εν συντομία τα διάφορα επαγγέλματα και εστιάζοντας στην κοινωνική τους διάσταση.

Το ξύλο είναι το υλικό της ελευθερίας, από την άποψη του σχεδιασμού και της κατασκευής και στα περισσότερα επαγγέλματα του ξύλου δημιουργικότητα και εργασία πηγαίνουν πλάι-πλάι. Μπορεί όλοι να εργάζονται για τα χρήματα, αλλά κανένας δεν θέλει να κάνει μια δουλειά που δεν του αρέσει, κατά μείζονα λόγο οι νέοι.

Βέβαια, η εξέλιξη των επαγγελμάτων του ξύλου-επίπλου εξαρτάται άμεσα από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας. Μετά την πτώχευση ή την αποχώρηση από την αγορά ενός μεγάλου αριθμού μικρών και μεγάλων εταιρειών, ήδη από τα πρώτα χρόνια της κρίσης ξεκίνησε ένας καινούριος οικονομικός κύκλος, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής ποια θα είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών ή των επαγγελματιών που θα επιβιώσουν ή θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Αλλά, παρόλο που η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, η διάρθρωση και ο τρόπος λειτουργίας του κλάδου δεν αλλοιώθηκαν.

Το σίγουρο είναι ότι για οικολογικούς και πρακτικούς λόγους το ξύλο είναι στρατηγική πρώτη ύλη του 21ου αιώνα, κάτι που τελευταία συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα, καθώς το ξύλο κάνει έντονη παρουσία σε διακοσμήσεις και εξέδρες πεζοδρομίων καταστημάτων, σε διάφορες εξωτερικές κατασκευές κτλ.

Από την πλευρά μας, ο παρών ιστότοπος θα είναι ένα διαρκές πήγαινε-έλα ανάμεσα στις διεθνείς εξελίξεις του χώρου του ξύλου-επίπλου και την ελληνική πραγματικότητα, χωρίς να χάσουμε ούτε μια στιγμή το βλέμμα μας από τις σημερινές ανάγκες των νοικοκυριών της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Πριστήρια

Τα πριστήρια είναι εργοστάσια τεμαχισμού κορμών – εγχώριων και εισαγόμενων- σε πριστή ξυλεία, την οποία διαθέτουν στα ξυλεμπορικά καταστήματα και στους κατασκευαστές.
Επίσης αναλαμβάνουν «φασόν» την κοπή κορμών ιδιοκτησίας τρίτων.

Συνήθως κάτω από την ίδια στέγη λειτουργούν μονάδες ξήρανσης, άτμισης και εμποτισμού ξυλείας καθώς και γραμμές παραγωγής σύνθετου ξύλου, παρκέτων και διαφόρων αρχιτεκτονικών ξυλουργικών προφίλ.

Μερικά πριστήρια είναι προσανατολισμένα στην παραγωγή παλετών και ξυλοκιβωτίων συσκευασίας.
Άλλα πριστήρια, σε συνεργασία με σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, αναλαμβάνουν και επιπλώσεις εξωτερικών χώρων όπου πρόκειται να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα ξυλείας

 

Ξυλοβιομηχανίες εθνικής εμβέλειας

xylobiomhxania

Παράγουν και επενδύουν πάνελ ξύλου, τα οποία διατίθενται γυμνά ή επενδεδυμένα ως μελαμίνες, πάγκοι εργασίας/λαμίνες, διακοσμητικές επιφάνειες, ημίμασιφ επιφάνειες, δάπεδα λαμινέϊτ κτλ., μέσω των ξυλεμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας.

Στη χώρα μας σήμερα λειτουργεί μόνο η ξυλοβιομηχανία ΑΚΡΙΤΑΣ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ανεξάρτητες μονάδες επένδυσης γυμνών πάνελ με καπλαμά ή άλλα επενδυτικά φύλλα.

Η ύπαρξη εγχώριας ξυλοβιομηχανίας συνδέεται με την εθνική ανεξαρτησία μιας χώρας. Μπορεί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η προμήθεια προϊόντων ξυλοβιομηχανίας να γίνεται ευκολότερα από ποτέ άλλοτε, όμως μόνο η εγχώρια ξυλοβιομηχανία αποτελεί εγγύηση για μια σταθερή συνεργασία μεταξύ ξυλοβιομηχανίας και εργοστασίων δεύτερης επεξεργασίας.

Εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες

Εισάγουν από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη: μαλακή ξυλεία, σκληρή ξυλεία εύκρατης και τροπικής ζώνης, τροποιημένη ξυλεία καθώς και πάνελ ξύλου, γυμνά και επενδεδυμένα. Εφοδιάζουν τα ξυλεμπορικά καταστήματα όλης της χώρας ή και τους παραγωγούς επίπλων/κουφωμάτων.
Διαθέτουν αποθήκες συνήθως κοντά σε λιμάνι καθώς και μεγάλα ξυλεμπορικά καταστήματα.

Θα επαναλάβουμε και εδώ ότι την εποχή της παγκοσμιοποίησης η παραδοσιακή εφοδιαστική αλυσίδα του ξυλεμπορίου:
Αντιπρόσωπος ► Εισαγωγέας ► Ξυλέμπορος ► Κατασκευαστής,
εξακολουθεί μεν να λειτουργεί, αλλά με πολλές και συχνές παρακάμψεις. Στα τελευταία χρόνια ο καθένας πουλάει και αγοράζει όπου κι’ απ’ όπου μπορεί, π.χ. ο εισαγωγέας πουλάει κατευθείαν στους κατασκευαστές, ή οι ξυλέμποροι κάνουν και εισαγωγές κτλ.

Εμπορικοί αντιπρόσωποι

emporikoi-antiprosopoi-xyloy

Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι (agents) ξένων οίκων ξυλείας και πάνελ ξύλου κάθε μορφής, πραγματοποιούν εισαγωγές, επίσης από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη, στο όνομα των πελατών τους, οι οποίοι είναι ξυλέμποροι ή μεγάλοι παραγωγοί.

Είναι άτομα κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης τόσο του προμηθευτή, όσο και του αγοραστή. Λειτουργούν χωρίς δική τους αποθήκη ή κατάστημα, μιλούν τέσσερις – πέντε γλώσσες τουλάχιστον και βρίσκονται συχνά μέσα σ’ ένα αεροπλάνο.

Το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποδυνάμωσε το επάγγελμα του εμπορικού αντιπροσώπου, στο μέλλον ίσως να μην υπάρχει τέτοιο επάγγελμα – αν κι αυτό λέγεται εδώ και τρεις δεκαετίες- αλλά σήμερα κινούν ακόμη διεθνώς την αγορά.

Ξυλεμπορικά καταστήματα

Είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα και βασικά διαθέτουν για κάθε ενδιαφερόμενο τυποποιημένη οικοδομική ξυλεία όλων των τύπων- τάβλες, μαδέρια, λατάκια, καδρόνια, δοκάρια, τράβα, κόντρα πλακέ, μπετοφόρμ κτλ. καθώς και ξύλινα δάπεδα.
Ένας αριθμός ξυλεμπορικών διαθέτουν επίσης σκληρή ξυλεία επιπλοποιίας και διακόσμησης, εισαγόμενη και εγχώρια, η οποία θεωρείται το δύσκολο κομμάτι του ξυλεμπορίου.
Τα μεγαλύτερα καταστήματα έχουν και πάνελ ξύλου, τα οποία τεμαχίζουν για λογαριασμό του πελάτη τους.

Ξυλεμπορικά καταστήματα του τύπου «όλα από μία πηγή»

xylemporika-ola-mia-phghΕίναι μεγάλα καταστήματα, τα οποία πέρα από ξυλεία, ξύλινα δάπεδα, καπλαμάδες και πάνελ ξύλου -γυμνά και επενδεδυμένα- διαθέτουν ακόμη και προϊόντα δεύτερης επεξεργασίας του ξύλου, όπως ξύλινα προφίλ, συρτάρια, ημιέτοιμα μέρη επιπλώσεων κτλ., καθώς και κόλλες, βερνίκια, χρώματα, ταινίες περιθωρίων, μεντεσέδες, είδη κιγκαλερίας, εργαλεία κτλ.

Εκτελούν για λογαριασμό του πελάτη τους  βασικές ξυλουργικές εργασίες, όπως τεμαχισμό, διάτρηση και συγκόλληση περιθωρίων πάνελ ξύλου.

Απευθύνονται, πέρα από τους κατασκευαστές ξυλουργούς και επιπλοποιούς, και στον τελικό καταναλωτή της αγοράς του «φτιάξτο μόνος σου» και «κόβουμε στα μέτρα σας», κάτι που δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι ξυλουργοί.

 

Εταιρείες με εξειδίκευση στον καπλαμά

katasthmata-kaplama

Πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν σε εξπέρ του καπλαμά.
Διαθέτουν αποθήκες πώλησης καπλαμάδων απ’ όλο τον κόσμο και ταινιών επένδυσης περιθωρίων. Παράλληλα αναλαμβάνουν εξεζητημένες επενδύσεις επιφανειών με εξωτικούς καπλαμάδες σπανίων ειδών ξύλου, ριζών δέντρων και λούπων.
Συχνά συνεργάζονται με τεχνίτες μαρκετερί και ενθέσεων.

Ξυλουργικές βιομηχανίες ξύλινων κουφωμάτων

xyloyrgikh-biomixania-1

Είναι εταιρείες παραγωγής παραθύρων, παντζουριών, πόρτας, σκάλας κτλ.
Διαθέτουν τα προϊόντα τους επώνυμα σ’ όλη τη χώρα μέσω δικών τους καταστημάτων ή μέσω των καταστημάτων των αντιπροσώπων τους, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη της τοποθέτησης. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.

Ξυλουργικές βιομηχανίες μεταποίησης

xyloyrgikes-etairies-metapiesis

Εδώ ανήκουν εργοστάσια εντάσεως τεχνολογίας και αυτοματισμών, εξοπλισμένα με ξυλουργικά μηχανήματα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Παράγουν ημιέτοιμα μέρη κατασκευών που τα διαθέτουν σε βιοτεχνίες επίπλων και ξυλουργεία. Συνήθως δεν απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Όταν χρησιμοποιούν πρώτη ύλη ξυλεία παράγουν διάφορα ξύλινα προφίλ, όπως ραμποτέ, περβάζια, κορνίζες, τορνευτά, καφασωτά, κάγκελα, πορτάκια μασίφ, πάγκους μασίφ, καμπυλωτά από κόντρα πλακέ, σκελετά επίπλων, ξύλινα πλέγματα, μεσοχαρακτά, κοντάρια, κτλ.
Όταν η πρώτη ύλη είναι πάνελ ξύλου παράγουν ημιέτοιμα μέρη επιπλώσεων κουζίνας, μπάνιου και ντουλάπας, όπως συρτάρια, πορτάκια και πάγκους πάνελ, μετώπες, κτλ.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα εργοστάσια κουρμπαριστών μερών από κόντρα πλακέ ιδιοπαραγωγής τους, τα οποία διατίθενται στην επιπλοποιία για κεφαλάρια κρεβατιών, κουπαστές κτλ., καθώς και για διακόσμηση.

Ξυλουργεία και ξυλουργικά εργαστήρια

xyloyrgia-lyloyrgika-ergostasia

Ανήκουν σε άτομα που έχουν αναπτύξει ειδικές δεξιότητες πάνω στην επεξεργασία του ξύλου.Είναι συνήθως διασκορπισμένα, τα ξυλουργεία περιφερειακά των πόλεων και τα εργαστήρια μέσα στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά, σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε χιλιάδες.

Απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό με ή χωρίς δική τους έκθεση, όπου συνήθως προβάλλουν επίπλωση κουζίνας/μπάνιου/ντουλάπας. Συνήθως έκθεση είναι το ίδιο το εργαστήριο, όπου κάνουν παρουσίαση της δουλειάς τους, δειγματισμό, διακανονισμό κτλ.
Ολοκληρώνουν την επεξεργασία μιας παραγγελίας συνδυάζοντας χρήση ημιέτοιμων μερών, που προμηθεύονται από την προηγούμενη κατηγορία, με κατασκευές που γίνονται μέσα στο εργοστάσιό τους, με τα δικά τους μηχανήματα.
Η γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους περιλαμβάνει: επιπλώσεις, εσωτερικές πόρτες, κουφώματα, ντουλάπες, σκάλες, ταβάνια, κολώνες, ανακαινίσεις καταστημάτων, επιπλώσεις παιδικών/εφηβικών δωματίων, γραφεία σπιτιού, επιπλώσεις ξενοδοχείων/τουριστικών καταλυμάτων, ειδικές κατασκευές κ.ά. Η παραγγελία ολοκληρώνεται με τη μεταφορά, την τοποθέτηση και την παράδοση.
Αν είχαν στην πινακίδα τους ένα εμπορικό σλόγκαν που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και κυρίως στη νοικοκυρά, αυτό θα ’πρεπε να λέει «φτιάξτο μαζί με τον ξυλουργό σου», ή «μόνο εμείς μπορούμε να σου κατασκευάσουμε αυτό που σκέφτεσαι», ή «εσείς την ιδέα, εμείς την τέχνη», ή «μαζί μας μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας» κι άλλα παρόμοια, ανάλογα με τη φαντασία του κατασκευαστή.
Στην πραγματικότητα οι κατασκευαστές/ξυλουργοί καλύπτουν την ανάγκη των παραπάνω σλόγκαν με τη σεμνή επιγραφή «Ειδικές Κατασκευές».

Ξυλουργεία εξωτερικών κατασκευών

xyloyrgia-exoterikvn-kataskeyvn

Πρόκειται για εργοστάσια που αποτελούν νοητή προέκταση του πριστηρίου, επειδή στις εξωτερικές κατασκευές χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ξυλείας, με την οποία μετά την κατάλληλη επεξεργασία κατασκευάζονται: παιδικές χαρές, ζαρντινιέρες, κιόσκια, παγκάκια, περίπτερα, πέργκολες, στέγες, φράχτες, δάπεδα εξωτερικού χώρου, επενδύσεις τοίχων κτιρίων κτλ. Οι τεχνίτες ξυλουργοί των εξωτερικών κατασκευών ονομάζονται συνήθως μαραγκοί.

Ο ξυλουργικός τομέας περιλαμβάνει ακόμη τους παρακάτω υποτομείς, όπου εργάζονται άτομα με ειδικές δεξιότητες:

– ΛΕΠΤΟΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ (Ξυλογλυπτική, μαρκετερί, κορνιζοποιία, ξύλινα παιχνίδια, κατασκευή μουσικών οργάνων, κατασκευές μοντελισμού, χειροτεχνία τουριστικών ειδών και άλλες δραστηριότητες).
– ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ
– ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΪΑ
– ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ
– ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ
– ΦΕΡΕΤΡΟΠΟΙΙΑ κ.ά.

Πρατήρια παρκετοβιομηχανίας

prathria-parketobiomhxanias

Τα μασίφ ξύλινα δάπεδα ή παρκέτα, δρυός, οξιάς, πεύκων κτλ. που παράγονται από τα πριστήρια που διαθέτουν γραμμή παραγωγής παρκέτων, ή από βιοτεχνίες που επεξεργάζονται φρίζες (έτσι λέγονται τα ακατέργαστες κομμάτια ξυλείας που προορίζονται για παρκέτα) διατίθενται στους τελικούς καταναλωτές από τα καταστήματα ή τις αποθήκες των παρκετοβιομηχανιών, καθώς και μέσω ξυλεμπορικών καταστημάτων..
Τα λαμινέϊτ ξύλινα δάπεδα είναι προϊόντα που προέρχονται από διαφορετική αφετηρία. Παράγονται από την ξυλοβιομηχανία παραγωγής και επένδυσης πάνελ ξύλου. Ωστόσο, διατίθενται και αυτά όπως και τα παρκέτα και επιπλέον από καταστήματα που πωλούν μοκέτες, χαλιά και άλλα είδη διακόσμησης σπιτιού.

Εκθέσεις επίπλων

Η έκθεση επίπλων και κυρίως ο πωλητής ή η πωλήτρια ενός τέτοιου καταστήματος είναι η αιχμή του δόρατος της επιχείρησης.

Είναι το άτομο που πρέπει να μεταδώσει σε δυνητικούς πελάτες την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, οπότε πρέπει να κατέχει τις βασικές γνώσεις του ξύλου και των άλλων υλικών και ταυτόχρονα είναι το άτομο που με τις κεραίες του θα συλλάβει τα μηνύματα και τις νέες ανάγκες των καταναλωτών, για να τα μεταφέρει στους υπεύθυνους του σχεδιασμού και της κατασκευής της επιχείρησης

Τα έπιπλα που μας αρέσουν στην Ελλάδα, γιατί ταιριάζουν στους χώρους μας, στην αισθητική μας, είναι γερά και διατίθενται σε τιμές κοινωνικά αποδεκτές είναι τα έπιπλα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Παρά την οικονομική κρίση των επιχειρήσεων, ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρείται πολλά υποσχόμενος: Πρώτον, γιατί ανανεώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς έχουν εισχωρήσει στον κλάδο άτομα – σχεδιαστές και κατασκευαστές – με μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση, και δεύτερον λόγω της εξασθένισης, σχεδόν εξαφάνισης, της ξενομανίας των καταναλωτών.
Τα έπιπλα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα διατίθενται έτοιμα ή κατόπιν παραγγελίας από επώνυμα καταστήματα που ανήκουν στα εργοστάσια που τα κατασκευάζουν -άσχετα αν το brand name είναι κάποιες φορές ξενικό- ή από αλυσίδα επώνυμων καταστημάτων σ’ όλη τη χώρα (φρανσάϊζινγκ).
Παράλληλα, υπάρχουν βιομηχανίες επιπλοποιίας που έχουν μόνο ένα σημείο πώλησης για το καταναλωτικό κοινό -κατάστημα ή συμμετοχή σε ομαδική έκθεση/κέντρο επίπλου- ή και κανένα, αλλά διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο στη χοντρική αγορά, σε διάφορα εμπορικά καταστήματα σ’ όλη τη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή τα έπιπλα χάνουν μεν την επωνυμία του κατασκευαστή τους, αλλά διατίθενται με το όνομα και το κύρος του καταστήματος στην τοπική αγορά, το οποίο στην τοπική κοινωνία μετράει περισσότερο.
Υπάρχει μια κατηγορία εμπορικών εκθέσεων επίπλων συνήθως στην περιφέρεια, μακριά από τα κέντρα παραγωγής επίπλων, όπου έμποροι που σέβονται το όνομά τους και που λειτουργούν με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, έχουν φροντίσει να διαθέτουν κάτω από την ίδια στέγη έπιπλα και των τριών ποιοτικών βαθμίδων – η κάθε μια στο χώρο της – ή ταξινομημένα κατά στυλ διακόσμησης: μοντέρνα, νεοκλασικά, ρουστίκ, μίνιμαλ κτλ, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πιθανών πελατών.
Τα τελευταία χρόνια όλα τα παραπάνω εργοστάσια, πέρα από την παραγωγή έτοιμων επίπλων, αναλαμβάνουν και επιπλώσεις ξενοδοχείων και εμπορικών χώρων με απαιτήσεις πέρα από την τυπική ξυλουργική εργασία.

Ως προς τα εισαγόμενα έπιπλα, στην ακριβή αγορά δραστηριοποιούνται οι εκθέσεις εταιρειών που αντιπροσωπεύουν φημισμένους οίκους επίπλων γοήτρου δυτικών χωρών, στη μεσαία αγορά βρίσκονται οι επώνυμες εκθέσεις ξένων επιπλοβιομηχανιών που συνήθως λειτουργούν με φρανσάϊζινγκ και οι εμπορικές εκθέσεις εισαγόμενων επίπλων ανωνύμου σχεδιασμού από διάφορες χώρες ανατολής και δύσης, και τέλος, στη φθηνή αγορά πωλούν έπιπλα τα γνωστά πολυκαταστήματα, διάφορα καταστήματα επίπλων εξωτερικού χώρου και οικιακού εξοπλισμού, ακόμη και τα σούπερ μάρκετ τροφίμων.

Εργαστήρια ταπετσαρίας

tapetsaria-epiploy

Τα βρίσκουμε διασκορπισμένα στις συνοικίες, με δική τους έκθεση συνήθως, κατασκευάζουν καναπέδες και πολυθρόνες με σκελετά ξύλου οξιάς που προμηθεύονται από βιομηχανικές μονάδες σκελετοποιίας επίπλων. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και ξύλο λεύκας, για να μειωθεί το κοστολόγιο, το οποίο όμως είναι εύθραστο, με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις.
Εδώ τα υφάσματα, τα αφρώδη υλικά, οι βάτες, οι δερματίνες κτλ. δηλαδή η δουλειά του ταπετσιέρη επισκιάζει την ξυλουργική εργασία.

Ο πελάτης που θα παραγγείλει καναπέ παντού καλυμμένο με αφρολέξ, θα δει τον ξύλινο σκελετό μόνο όταν καταστραφεί το έπιπλο.

Εταιρείες φινιρίσματος και συντήρησης ξύλινων κατασκευών

etaieies-finirismatos

Εδώ δραστηριοποιούνται:

● Εταιρείες βαφής και λουστραρίσματος επίπλων και κουφωμάτων με ρομποτική τεχνολογία, οι οποίες αναλαμβάνουν από μία καρέκλα μέχρι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα. Επίσης εκτελούν ειδικές εργασίες, όπως ντεκαπέ, πατίνα, πέρλες, εμφάνιση πεπαλαιωμένου και διάφορες άλλες τεχνοτροπίες.
● Επαγγελματίες βαφής, λούστρων και συντήρησης ξύλινων παραθύρων.
● Πρατήρια των ελληνικών βιομηχανιών παραγωγής βερνικιών και χρωμάτων και διάφορα εμπορικά καταστήματα χρωμάτων & ειδών οικοδομής.
● Αποθήκες διανομής εισαγόμενων βερνικιών και χρωμάτων επώνυμων εταιρειών του εξωτερικού.
● Τεχνίτες αναπαλαίωσης επίπλων για τους φίλους του vintage, οι οποίοι όμως πρέπει να έχουν το νου τους και την υγεία του παλιού ξύλου, διότι σε περίπτωση που περιέχει σαράκια ή μύκητες κινδυνεύουν από μετάδοση της προσβολής όλες οι ξύλινες κατασκευές του σπιτιού τους.
● Εταιρείες απολύμανσης ξύλινων κατασκευών που έχουν προσβληθεί από μύκητες, σαράκια και άλλα ξυλοφάγα έντομα. Οι εταιρείες αυτές ανήκουν συνήθως σε γεωπόνους που έχουν εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο και δρουν τόσο κατασταλτικά, όσο και προληπτικά.

Εταιρείες μεταλλικών εξαρτημάτων/ειδών κιγκαλερίας

eidh-kigkalerias

Οι μεντεσέδες, οι χειρολαβές, οι κλειδαριές, οι οδηγοί συρταριών, οι τηλεσκοπικοί οδηγοί, το εντελώς αθόρυβο ανοιγοκλείσιμο των συρταριών που μπορεί να γίνεται με ένα απλό άγγιγμα της μετώπης και όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας των μεταλλικών εξαρτημάτων και αξεσουάρ των επίπλων και των κουφωμάτων διανέμονται και διατίθενται, διαβαθμισμένα σε ποιότητες ανάλογα με το υλικό κατασκευής, από τις αποθήκες των εταιριών που τα παράγουν ή τα εισάγουν και από τα καταστήματα ειδών κιγκαλερίας.

Αρχιτέκτονες και διακοσμητές

arxitektones-diakosmites

Πρόκειται για επαγγελματίες με απίστευτη φαντασία, όπου το ξύλο και οι διακοσμητικές επιφάνειες αποτελούν μικρό ή μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς τους. Συνεργάζονται με ξυλουργικά εργοστάσια κατά προτίμηση στον τόπο του έργου, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην διεκπεραίωση ενός έργου της αρχιτεκτονικής ξυλουργικής.

Τα τελευταία χρόνια το ξύλο έχει εισχωρήσει και στα ενδιαφέροντα των πολιτικών μηχανικών (πέρα από καλουπώματα κτλ.), με αποτέλεσμα να υψώνονται διαρκώς στους ορίζοντες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων πολυόροφα ξύλινα κτίρια. Η τάση αυτή ευνοήθηκε από την εμπιστοσύνη που εμπνέει η αντοχή και η ομοιογένεια της σύνθετης ξυλείας, όπως π.χ. η πριστή ξυλεία από επικολλητά ξυλόφυλλα (LVL), καθώς και από την ψηφιακή τεχνολογία που απλοποίησε τους υπολογισμούς και τον σχεδιασμό. Στον αντίποδα, οι αρχιτέκτονες επιλέγουν το ξύλο επειδή είναι το υλικό της ελευθερίας.

Σχεδιαστές και βιομηχανικοί σχεδιαστές (industrial designers) επίπλων

sxediasths-epiplvn

Δύο ειδικότητες στο χώρο της επιπλοβιομηχανίας με αρμοδιότητα, η πρώτη τον σχεδιασμό των επίπλων και η δεύτερη την επιλογή των υλικών και του τρόπου κατασκευής των επίπλων. Ενδεχομένως συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.
Πέρα από τη δημιουργία νέων προϊόντων, στη σφαίρα της επαγγελματικής τους ευθύνης ανήκει και η τροποποίηση των υπαρχόντων μοντέλων για να είναι ανταγωνιστικά.

Παραγωγοί Soft ware διακόσμησης

soft-ware-diakosmisis-epiplbn

Πρόκειται για δημιουργούς προγραμμάτων διακόσμησης και επίπλωσης κουζίνας, παιδικών δωματίων, χώρων εργασίας, καταστημάτων, φαρμακείων κτλ. που δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα να δει φωτορεαλιστικά στην οθόνη του κομπιούτερ πως θα είναι ο χώρος του πριν παραγγείλει μια επίπλωση.
Τα MADE IN GREECE προγράμματα γνωρίζουν ασφαλώς καλύτερα τις ανάγκες μας.

Εταιρείες ξυλουργικών μηχανημάτων, εργαλείων χειρός και κοπτικών

Η ελληνική βιομηχανία κατασκευής ξυλουργικών μηχανημάτων είναι ένας τομέας με πολύ ένδοξο παρελθόν!
Αν μιλήσετε με βετεράνους ξυλουργούς ή επιπλοποιούς θα σας πουν με ενθουσιασμό ότι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι καλύτερες κορδέλες στον κόσμο και τα καλύτερα ράντιαλ στο κόσμο ήταν τα ελληνικά!
Περασμένα μεγαλεία, ωστόσο κάποιοι μηχανοκατασκευαστές κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία τους στην νεότερη γενιά.

Σήμερα ο τομέας έχει περιοριστεί σε ελάχιστες εταιρείες, οι οποίες είναι συγχρόνως και εισαγωγικές, καθώς και εξαγωγικές στα δικά τους μηχανήματα. Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται καθαρά εμπορικές εταιρείες εισαγωγής προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως μηχανολόγοι και προγραμματιστές λειτουργίας μηχανών CNC.

Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μας στο χώρο του ξύλου-επίπλου.
Ο σκοπός μας, επαναλαμβάνουμε, ήταν διττός:
Να φανούμε χρήσιμοι στους δυνητικούς καταναλωτές και να βοηθήσουμε, αν μπορούμε, τους νέους στο θέμα του επαγγελματικού τους προσανατολισμό.