Ξυλοσκόπιο: Στον αστερισμό του ξύλου…

«Τα δέντρα είναι όντα που ζουν ακριβώς όπως κι εμείς, συσσωρεύοντας στο ξύλο τους εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα. Εφόσον φοράτε ή κρατάτε σπίτι σας ένα αντικείμενο από συγκεκριμένο είδος ξύλου – το γούρι σας, το φυλαχτό σας – αυτό μπορεί να σας τονώσει το ηθικό για να συναντήσετε αυτό που ψάχνετε στη ζωή σας. Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί τι συμβολίζει το κάθε ξύλο»
Stefania Larovere/ Wood project

Η Stefania Larovere είναι καλλιτέχνις ξυλογλύπτρια. Ζει και εργάζεται στο Πεδεμόντιο Valle Varaita της Ιταλίας, όπου κατασκευάζει ξύλινα κοσμήματα και άλλα ξυλόγλυπτα μοναδικού σχεδιασμού από ξύλο ριζών και κλαδιών που βρίσκει μόνη της στο δάσος.
Γνωρίστε τη δουλειά της στην ιστοσελίδα http://www.naturas.it/

 

Ακακία

Η ακακία είναι το σύμβολο της σύνεσης και της αναγέννησης.
Στην αρχαιότητα συμβόλιζε τη σχέση μεταξύ του ορατού και του αόρατου.
Στον αιγυπτιακό πολιτισμό ήταν το μυητικό δέντρο που συμβόλιζε τη μετάβαση από την άγνοια στη γνώση.
Η σκληρότητα και η αντοχή του ξύλου της ακακίας αποτελούν μια ένδειξη της δύναμης και της αντοχής που αποκτούν τα αντικείμενα που γίνονται από το ξύλο αυτό.
Για τον λόγο αυτό και λόγω των ισχυρών συμβολισμών του δέντρου, εκείνοι που επιλέγουν το ξύλο της ακακίας φτάνουν στην επίγνωση του εσωτερικού τους εαυτού.

Σφεντάμι

Το ισχυρό και ελαφρύ ξύλο του σφενταμιού έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στα τόξα του κυνηγιού και των μαχών.
Αυτή η επιρροή του παρελθόντος συνοδεύει για πάντα το ξύλο του σφενταμιού, εστιάζοντας στα σημαντικά χαρακτηριστικά της αντοχής του.
Εκείνοι που βασίζονται στο ξύλο του σφενταμιού βγαίνουν αλώβητοι απ’ όλες τις καταιγίδες. Για το σκοπό αυτό, το ξύλο του σφενταμιού συστήνεται από το Ξυλοσκόπιο σε καταστάσεις της ζωής όπου είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί ένας στόχος που απαιτεί αφοσίωση και σαφήνεια του μυαλού.

Σημύδα

Το δέντρο με τον λευκό φλοιό – σύμβολο της αγνότητας και της ανανέωσης- προσφέρει στον άνθρωπο το δώρο της ενστικτώδους δημιουργίας και της ανοιχτής σκέψης.
Στο παρελθόν θεωρήθηκε ο προστάτης και πνευματικός οδηγός της κάθε νέας αρχής.
Οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το ξύλο της σημύδας για να αποκτήσουν όλη την ενέργεια, τη δύναμη και την εμπειρία του δέντρου προέλευσης ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αλλαγή με χαρά, ασφάλεια, ευκολία και τύχη.

Κερασιά

Στην Ιαπωνία η κερασιά είναι το σύμβολο του αισθησιασμού και της θηλυκότητας.
Συμβολίζει την ευημερία, την απόλαυση και την επίγεια ευτυχία.
Οι άνθρωποι επιλέγουν το ξύλο κερασιάς για να ζήσουν μέσα στη χαρά, την ομορφιά, την αφθονία, πάντα με σεβασμό προς τον κώδικα της ηθικής και προς την εντιμότητα απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους.

Φράξος (μελιός, δεσποτάκι)

Στην αρχαιότητα ο φράξος θεωρήθηκε σύμβολο της δύναμης και της αθανασίας.
Όποιος έχει αντικείμενο από μελιό θα εμπνέεται από ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους άλλους και η φύση δεν ξεγελιέται από ψευδαισθήσεις.

Άρκευθος

Η άρκευθος (Juniper) είναι ένα μικρό δέντρο που αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα του ανάλογα με τον καιρό και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Για την ιδιότητα αυτή της προσαρμογής γύρω από έναν άξονα, ένα αντικείμενο από ξύλο της αρκεύθου βοηθάει τον χρήστη του να αναγνωρίζει και να ακολουθεί τη δική του πορεία στη ζωή, να ξέρει σαφώς ποιος είναι ο δικός του τρόπος, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Λάριξ (λάρτσινο, αγριόπευκο)

Δέντρο με σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή λαογραφία, η οποία παραδοσιακά βρίθει από ιστορίες για ξόρκια και κακά πνεύματα.
Η σταθερότητα και η αντοχή του ξύλου της λάρικος είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Όποιος επιλέγει ξύλο πεύκου λάρικος θα εμπνέεται από ένα αίσθημα ανεξαρτησίας.
Το ξύλο αυτό ενισχύσει την ψυχή, δίνει δύναμη, θάρρος και ικανότητα λήψης αποφάσεων με σαφήνεια.

Καρυδιά

Δέντρο που εντυπωσιάζει με την μακράς διάρκειας ζωή του, η καρυδιά εκφράζει το συμβολισμό του διανομέα που μοιράζει δώρα και τρόφιμα.
Το ξύλο της καρυδιάς ενισχύει συναισθήματα όπως η φιλία, η αγάπη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Δρυς (βελανιδιά)

Η δρυς αναγνωρίζεται σε κάθε ιστορική εποχή ως το σύμβολο της δύναμης.
Ανθεκτικό και ανδροπρεπές, το δέντρο αλλά και το ξύλο της δρυός θυμίζει την περίοδος που ξυπνούν όλες οι δυνάμεις της φύσης.
Η δρυς αναγνωρίζεται και ως το σύμβολο της δικαιοσύνης.
Το ξύλο της δρυός εμπνέει ισορροπία και πληρότητα που βοηθούν τις πρακτικές πτυχές της ζωής και τα ατομικά επιτεύγματα.

Ελιά

Ένα σύμβολο της ειρήνης, της δύναμης, της αγνότητας.
Το ξύλο της ελιάς, αυστηρό και φίνο, υπήρξε πάντα το έμβλημα της θερμότητας και της φωτιάς.
Όποιος έχει αντικείμενα ξύλου ελιάς ενισχύει την υγεία του και εμφορείται από αισθήματα σεβασμού και αγάπης για τους άλλους και τη φύση.