Μυστικοί χώροι (κρυψώνες) επίπλων: Ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο στην Ελλάδα

Με λίγη σκέψη και εφευρετικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κρυφό χώρο σε οποιαδήποτε επίπλωση. Μερικές φορές πίσω από έναν επιπλοποιό/ξυλουργό κρύβεται ένας μάγος που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα.

Aν έχετε ακόμη λεφτά για κρύψιμο… πάρτε ιδέες!

Δεν είναι μόνο ο φόβος των διαρρηκτών και των κακοποιών. Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και στο κράτος, όλα μπορούν να συμβούν. Δείτε τι έπαθαν οι μικροομολογιούχοι του ελληνικού δημοσίου!

Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι προτιμούν να φυλάγουν τα χρήματα στο σπίτι τους, σε στρώματα ή σε μυστικούς χώρους που συνήθως δημιουργούνται στην επίπλωση ή τα κουφώματα.
Σήμερα αυτοί που κατασκευάζουν καινούρια έπιπλα ζητούν από τον κατασκευαστή να τους κάνει και μια κρυψώνα, καθώς η ιδέα του στρώματος είναι τόσο κοινή που δεν εμπνέει πια εμπιστοσύνη.

Την ύπαρξη μιας κρυψώνας και τον ανάλογο μηχανισμό της πρέπει να γνωρίζει μόνο ο κατασκευαστής, εσείς και όσα άτομα εμπιστεύεστε.

Σίγουρα ένας κρυφός χώρος δεν προσφέρει την ίδια ασφάλεια με τις θυρίδες μιας τράπεζας ή με το χρηματοκιβώτιο που μπορεί κανείς να έχει στο σπίτι του.
Πριν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα κρυφό μέρος για να φυλάγετε τα χρήματα της οικονομίας σας, τιμαλφή, μετοχές, κοσμήματα κτλ. να θυμάστε πως η «τράπεζά» σας δεν έχει ασφάλιση. Ούτε είναι σίγουρο πως δεν θα την ανακαλύψει κάποιος κλέφτης, ή πως προστατεύει το περιεχόμενο από κάποια πυρκαγιά και δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά σε κάποιο χρηματοκιβώτιο τράπεζας.

Ένας μυστικός αποθηκευτικός χώρος γίνεται με την τροποποίηση κάπως του αρχικού σχεδίου για να εκμεταλλευτούμε κάποια κενά της επίπλωσης.

Τρία πράγματα έχουν σημασία στον σχεδιασμό ενός ή περισσότερων κρυφών χώρων.

Πρώτον, πόσο μεγάλος θα είναι ο χώρος που σας χρειάζεται και πόσο είναι πρακτικά εύκολη η κατασκευή του.
Ακόμα και στην περίπτωση που θα αποφασίσετε να δημιουργήσετε έναν κρυφό χώρο σ’ ένα μεγάλο έπιπλο, καλύτερα να είσαστε φειδωλοί: ίσως να τραβήξουν την προσοχή κάποιου συρτάρια βάθους 25 εκατοστών σ’ ένα γραφείο βάθους 50 εκατοστών.

Δεύτερον, πόσο εύκολη θέλετε να είναι η πρόσβαση στον κρυφό χώρο.
Μπορεί να είναι καλή ιδέα το ένα πόδι ενός κομοδίνου να είναι κενό, αλλά ίσως να σας προβληματίσει το βάρος του, όταν θα χρειαστεί να το σηκώσετε για να πάρετε τα πράγματα που έχετε κρύψει.

Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο θα στηρίζεται αυτός ο χώρος.
Κάποια κρυφά μέρη μπορούν να ενσωματωθούν στο έπιπλο και μόνο ο σύρτης ή η κλειδαριά να προδίδουν την ύπαρξη τους. Άλλοι χώροι όμως ίσως να χρειάζονται κάποιο μηχανισμό για να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, οπότε σκεφτείτε μαζί με τον κατασκευαστή πώς θα γίνει να μην φαίνονται καθόλου.

Οι κρυφοί χώροι που δημιουργούνται στα σύγχρονα έπιπλα δίνουν στον επιπλοποιό την ευκαιρία να επιδείξει πόσο εφευρετικός είναι στο σχέδιο και πόσο επιδέξιος στην κατασκευή τους.
Η ειρωνεία της τύχης είναι πως όσο πιο καλός είναι στην κατασκευή ενός τέτοιου χώρου, τόσο πιο απαρατήρητες θα περνούν οι δυνατότητες του.

Χρήση του υπάρχοντος χώρου

Ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργηθεί ένας κρυφός χώρος σ’ ένα έπιπλο είναι να εκμεταλλευτείτε τους κενούς χώρους που υπάρχουν ήδη. Καλό είναι ο χώρος αυτός να είναι τρισδιάστατος.

Θυμηθείτε τη δημιουργικότητα που εμφανίζουν ορισμένα άτομα που ζουν στην παρανομία όταν θέλουν να κρύψουν είδη λαθρεμπορίου και όπλα. Γι’ αυτό επικρατεί η φήμη πως τα έπιπλα που κατασκευάζονται στα ξυλουργεία των σωφρονιστικών προγραμμάτων των φυλακών έχουν κρυφά σημεία.

Κρυψώνες που δεν φαίνονται

Τα κρυφά χωρίσματα που αξιοποιούν το νεκρό χώρο ενός επίπλου διακρίνονται σε αυτά που δεν φαίνονται καθόλου και στα χωρίσματα που φαίνονται.

Ένα παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας είναι η κρυψώνα – χρηματοκιβώτιο της φωτογραφίας με λεζάντα: ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΛΛΑ.

ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ. Το συγκεκριμένο έπιπλο κατασκευάστηκε έτσι ώστε ανάμεσα στα δύο συρτάρια να υπάρχει χώρος για ένα κρυφό κουτί. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο. Αφού βγει το συρτάρι, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε το κρυφό κουτί, το οποίο βρίσκεται στο κενό ανάμεσα στα δύο συρτάρια.

Ο κρυφός αυτός χώρος βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε δύο συρτάρια και φαίνεται σαν διαχωριστικό. Για να τον ανακαλύψουμε πρέπει πρώτα να βγάλουμε τελείως το δεξί συρτάρι και μετά να σπρώξουμε το πίσω μέρος του διαχωριστικού έτσι ώστε να εμφανιστεί το μπρος του μέρος. Φυσικά, αρκεί να τραβήξουμε το χώρο αυτό για να βγει από τη θέση του. Το όλο σχέδιο – έμπνευση φυλακισμένου- είναι πάρα πολύ απλό και η επιτυχία του βασίζεται στο πόσο καλά θα έχουμε κατασκευάσει το έπιπλο.

Κρυψώνες που φαίνονται, αλλά δεν τις καταλαβαίνεις

Άλλα σημεία όπου θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τους νεκρούς χώρους βασίζονται σε αυτό που η επιστήμη λέει «ψευδαίσθηση της μονιμότητας».

Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως στην μεγάλη βιβλιοθήκη που βλέπετε στη φωτο με λεζάντα: ΣΥΡΤΑΡΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ υπάρχουν κρυφοί χώροι ακριβώς στο κάτω μέρος. Το πάνελ στο κέντρο χρησιμεύει σαν πρόσοψη συρταριού, μόνο που είναι ψεύτικη και όταν βγει ο χώρος πίσω από την πρόσοψη είναι αρκετός για να φυλαχτούν διάφορα έγγραφα ή στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται σαν πρόσθετο στήριγμα των ραφιών.

Μόνο τα όρια της φαντασίας μπορούν να περιορίσουν τον άνθρωπο να σκεφθεί και να κατασκευάσει μια κρυψώνα επίπλου. Με λίγη σκέψη και εφευρετικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κρυφό χώρο σε οποιοδήποτε έπιπλο. Μερικές φορές πίσω από έναν επιπλοποιό/ξυλουργό κρύβεται ένας μάγος που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα.

Ίσως η πλέον κοινή μορφή κρυφού χώρου είναι το συρτάρι με διπλό πάτο, όπου δημιουργείται ένα πολύ μικρό άνοιγμα ανάμεσα στους δύο πάτους του συρταριού ώστε να χωρούν μερικά χαρτονομίσματα και κέρματα (βλέπετε φωτο ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΠΑΤΟ).

Όμως οι μεγάλοι χώροι δύσκολα δεν φαίνονται.

Ένα παράδειγμα μεγάλου και κρυφού χώρου υπάρχει στη σιφονιέρα της παρακάτω φωτο.
Τα συρτάρια έχουν βάθος ίσο με τα 2/3 του βάθους του επίπλου με αποτέλεσμα να δημιουργείται νεκρός χώρος στο σημείο αυτό.

Το έξυπνο σημείο στο σχέδιο του συγκεκριμένου επίπλου ήταν ο τρόπος που αυτός ο μεγάλος χώρος θα παρέμενε κρυφός.
Εξ άλλου δεν έχει νόημα να θέλετε κάπου να κρύψετε αυτή τη πολύτιμη συλλογή που έχετε από δίσκους των 78 στροφών, αν το άνοιγμα χωρά μόνο CD. Η λύση εδώ είναι ένα ξεχωριστό πάνελ, στο πίσω μέρος του επίπλου, που στηρίζεται σε μεντεσέδες. Το πάνελ είναι αδύνατον να ανοίξει αν κάποιος δεν πιέσει το σύρτη στο πλάι του συρταριού.