Η ζωή μετά την κατάρρευση της οικοδομής…

Μετά την κατάρρευση της οικοδομής η σημερινή αγορά κατοικίας είναι ασήμαντη, π.χ. το 2015 έγιναν μόλις 13.000 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 148.000 το έτος 2007, με πτώση τιμών κατά 40% μέχρι 60%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κτηματαγοράς.

Τα σπίτια των «κόκκινων» δανείων επιβαρύνουν την κτηματαγορά ακόμη περισσότερο, αφού η προσφορά κατοικιών είναι τεράστια και η ζήτηση ελάχιστη, πέρα από το ακανθώδες του κοινωνικού προβλήματος που πηγάζει από αδυναμία πληρωμής των δανεισθέντων.

«Ξεχάστε την οικοδομική δραστηριότητα που ξέρατε.
Η οικοδομή πέθανε, προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα»

Αυτή ήταν η συμβουλή των ειδικών όταν άρχιζε η κρίση, τόσο προς τους υποψήφιους αγοραστές κατοικίας, όσο και προς τα επαγγέλματα της οικοδομής.

Ας θυμηθούμε, κάποιες χαρακτηριστικές απόψεις (Κίµων Χατζηµπίρος, καθηγητής ΕΜΠ):

  • Πόσο ακόμα πρέπει να χτιστεί η Ελλάδα; Ο αριθμός των κατοικιών κοντεύει να υπερβεί τον πληθυσμό. Είναι ανάγκη να αφιερώσουμε το σήμερα και τα προσεχή έτη στη βελτίωση των υφισταμένων κατοικιών αντί για την κατασκευή νέων.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά δεν αξιοποιούνται πάνω από το 10% των ημερών του χρόνου. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι αυθαίρετα και προσβάλλουν την αισθητική του ελληνικού τοπίου. Η νέα οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών οργανωμένης δόμησης, η οποία θα απαντάει σε όλες τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως οικολογία, αισθητική, πράσινη ανάπτυξη κτλ.
  • Η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη είναι ένα νεκροταφείο εγκαταλειμμένων κτιρίων.
    Η ανακαίνιση τους θα μπορούσε να σημάνει την επανεκκίνηση μιας νέας οικοδομικής δραστηριότητας. Αυτό που δεν έγινε στα χρόνια της μεγάλης ευημερίας, όπως ήταν οι χρονιές πριν και μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, μπορεί να γίνει σήμερα, για να λειτουργήσει και σαν σωσίβιο του κλάδου της οικοδομής, όπου απασχολούνται 160 επαγγέλματα. Προς τούτο χρειάζεται μετεκπαίδευση μηχανικών και τεχνιτών πάνω στο θέμα της αναπαλαίωσης/ανακαίνισης των κτιρίων.
  • Οι δραστηριότητες συντήρησης των κτιρίων είναι μακροπρόθεσμα αποδοτικές για την οικονομία και για την ποιότητα ζωής. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων και η προσθήκη εξωτερικής επένδυσης (κελύφους) αναβαθμίζει την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων και αποφέρει αξιόλογο οικονομικό αποτέλεσμα λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία στο μέλλον θα είναι όλο και ακριβότερη.

Πριν έξι-εφτά χρόνια, όταν οι παραπάνω απόψεις άρχισαν να διαχέονται στο ευρύ κοινό, μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική κοινωνία αρκετά γρήγορα συνειδητοποίησε και αποδέχτηκε τη ριζοσπαστική αλλαγή που επήλθε στο χώρο της οικοδομής, σε βαθμό που η πατροπαράδοτη αντίληψη περί κατοικίας, σε συνδυασμό και με τον ΕNΦΙΑ, τείνει να εξαλειφθεί.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει στα νοικοκυριά να επενδύσουν στο θέμα της κατοικίας, αλλά η όποια οικονομική αναλαμπή πάλι στη βελτίωση της ποιότητας της κατοικίας κατευθύνεται.

Έτσι, μια σειρά από κοινωνικούς και τεχνικούς παράγοντες όπως, οι τάσεις του δημογραφικού, η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των εισοδημάτων, τα «κόκκινα» δάνεια, το λήζινγκ, η εργασία στο σπίτι, ο νέος τρόπος ζωής, οι καινοτομίες και οι αυτοματισμοί των οικιακών συσκευών, τα νέα υλικά, το υγιεινό περιβάλλον του σπιτιού και γενικά ο νέος σχεδιασμός της κατοικίας, αναμένεται να δημιουργήσουν σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις στο θέμα κατοικία και αγορά κατοικίας.

Στις ΗΠΑ, η Ένωση Αρχιτεκτόνων Αμερικής προκειμένου να εντοπίσει τις νέες τάσεις, τις καινοτομίες και τις δραστηριότητες εκείνες που θα ζωντανέψουν την οικοδομική δραστηριότητα τα επόμενα δέκα χρόνια, σε συνδυασμό με τις νέες συνήθειες και τον νέο τρόπο ζωής του σημερινού πληθυσμού, εκπόνησε μια έρευνα για τα χαρακτηριστικά της νέας οικοδομικής δραστηριότητας.

Πεντακόσια κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία των ΗΠΑ κατέθεσαν τις προβλέψεις και το όραμά τους. Η έρευνα αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την ελληνική πραγματικότητα.

Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ:
ΗΠΑ: Οι top 10 τάσεις στον σχεδιασμό της κατοικίας μέχρι το 2025