Επενδεδυμένα πάνελ

Διακοσμητικές Επιφάνειες

Οι 6 δημοφιλέστερες

Τα πάνελ ξύλου σπάνια χρησιμοποιούνται γυμνά. Συνήθως είναι επενδεδυμένα με διάφορα διακοσμητικά φύλλα από χαρτί, ή φυσικό καπλαμά, ή πλαστικό, οπότε λέγονται διακοσμητικές επιφάνειες ή σκέτο επιφάνειες.

Στην περίπτωση αυτή οι επιφάνειες παίρνουν την ονομασία του επενδυτικού φύλλου ή υλικού και ανάλογα λέγονται μελαμίνες, λαμίνες ή βακελίτες, PVC, ημίμασιφ (φυσικός καπλαμάς) κτλ.

Στην τελευταία περίπτωση λέμε επιφάνειες ημίμασιφ π.χ. δρυός, καρυδιάς, οξιάς κτλ. ανάλογα με το είδος του καπλαμά με τον οποίο επενδύεται το πάνελ.

Μερικές φορές ονομάζονται με τον ίδιο τρόπο και οι επιφάνειες απομιμήσεων των σπανίων ξύλων, όπως τριανταφυλλιάς, βέγκε, μαονιών κτλ., αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να διευκρινίζεται από τον πωλητή ότι δεν πρόκειται για ημίμασιφ επιφάνεια, αλλά για απομίμηση, κάτι που μερικές φορές δεν γίνεται.

Τα έπιπλα, οι επιπλώσεις και τα ντουλάπια δεν είναι ο μόνος τομέας όπου έχουν εφαρμογές οι διακοσμητικές επιφάνειες. Κάθε μέρα προκύπτουν νέες εφαρμογές για τοίχους, δάπεδα, οροφές, κολώνες, παραβάν κτλ., καθώς και εφαρμογές σε εμπορικά καταστήματα και εξωτερικές χρήσεις. Σήμερα οι εφαρμογές των διακοσμητικών επιφανειών περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του χρήστη.

Σίγουρα στις κατασκευές και τη διακόσμηση η αποτυχία ενός υλικού ανεβάζει το κόστος της ποιότητας. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης επιφάνειας για ένα ξυλουργικό έργο δεν είναι μια δύσκολη απόφαση αν γνωρίζουμε τις ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα και τις εφαρμογές των διαφόρων επιφανειών. Επίσης, έχει σημασία αν η εφαρμογή θα είναι οριζόντια ή κάθετη. Αλλά θα επανέλθουμε επ’ αυτού αφού πρώτα σας παρουσιάζουμε τις έξι πιο δημοφιλείς επιφάνειες με λέξεις κατανοητές από τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές:

Οι λέξεις λαμινέιτ (laminate) και λαμίνες που θα συναντήσουμε παρακάτω, μπήκαν στη ζωή μας την προπερασμένη δεκαετία από τα δάπεδα λαμινέιτ και τις λαμίνες των πάγκων εργασίας. Σημαίνουν στρωμάτωση/φύλλωση/τοποθέτηση φύλλων ή πλακών διαφορετικών υλικών το ένα πάνω στο άλλο (πολύστρωμα υλικά), ώστε το νέο υλικό που προκύπτει να παρουσιάζει βελτιωμένη αντοχή, σταθερότητα, μόνωση κτλ.

Άρα η στρωμάτωση (lamination) είναι μια θετική διαδικασία και ένα υλικό laminate δεν είναι εξ ορισμού κάτι το φθηνό επειδή δεν είναι συμπαγές (μασίφ), όπως πιστεύουν μερικοί.

1. Λαμίνες υψηλής πίεσης- HPL/ high-pressure laminate

Μία από τις πιο γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές επιφάνειες. Για πρώτη φορά έγιναν διάσημες από τη Formica

Eίναι συνήθως κατασκευασμένες από πολλές στρώσεις χαρτιού kraft, από μια στρώση από χαρτί διακόσμησης στερεού χρώματος ή τυπωμένου σχεδίου και ολοκληρώνονται με ένα προστατευτικό στρώμα κατά της φθοράς που μπορεί επίσης να φέρει τυπωμένες σχεδιαστικές πινελιές ή άλλα εγκλείσματα.

Το προστατευτικό αυτό στρώμα είναι φύλλο συνθετικής ρητίνης τύπου φαινολικού βακελίτη, εξ ου και η ονομασία βακελίτες που χρησιμοποιείται γενικά και αόριστα για τις HPL λαμίνες.

Παρεπειμπτόντως, ο βακελίτης είναι ένα από τα πρώτα πλαστικά. Εφευρέθηκε το 1907 στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τη μόνωση των καλωδίων των τηλεφώνων, των ραδιοφώνων κτλ., αλλά και για παιδικά παιχνίδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Οι λαμίνες υψηλής πίεσης (HPL) χαρακτηρίζονται από τα παρακάτω:

 • Συχνά χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές υψηλής χρήσης όπως τα ταμεία, οι πάγκοι εργασίας, τα εμπορικά δάπεδα και εσωτερικοί χώροι μεγάλης κυκλοφορίας.
 • Κυριαρχούν στις επιπλώσεις υγειονομικής περίθαλψης, στους χώρους φιλοξενίας, στα έπιπλα γραφείου, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και σε άλλες εμπορικές εφαρμογές.
 • Είναι δημοφιλείς για τους οικιακούς πάγκους εργασίας και για τα καπάκια των τραπεζιών.
  • Είναι υλικά πολύ ανθεκτικά στα χημικά, τη φωτιά και τη φθορά.
 • Έχουν δυνατότητα κουρμπαρίσματος (postforming) σε διάφορους βαθμούς ευελιξίας ώστε να τυλίγουν κολώνες και καμπύλες προσόψεις.
 • Τα HPL πάνελ μπορεί εύκολα να επενδυθούν μ’ ένα λεπτό μεταλλικό διακοσμητικό φύλλο, αντικαθιστώντας έτσι χάλυβα, αλουμίνιο, ορείχαλκο και άλλα στερεά μεταλλικά υλικά.

Φαινολικά πάνελ: Όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις αυξημένης κίνησης, όπως αεροδρόμια, στάδια, νοσοκομεία, σχολεία κτλ., εδώ περισσότερο κατάλληλα υλικά για τις επιφάνειες των χώρων αυτών είναι τα λεγόμενα φαινολικά πάνελ.

panel-phenolic
Φαινολικά πάνελ σε διακόσμηση νοσοκομείου

Πρόκειται για υλικά παρόμοια με τις HPL λαμίνες που είναι επικαλυμένα από φαινολικά φύλλα πάχους 2-20 mm, ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στη σκληρή μεταχείριση και στις κλιματικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα είναι πυράντοχα, υδροφοβικά και εφοδιασμένα με φίλτρα για να αντιμετωπίζουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Διακρίνονται σε υλικά εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Επαναλαμβάνουμε και εδώ: Μια επιφάνεια από μοριοσανίδα ή MDF επενδεδυμένη με λαμίνα HPL (τύπου πάγκου) δεν καλύπτει απλά το αισθητικό σκέλος, αλλά βελτιώνει και τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας.

Για παράδειγμα, ένα ράφι από μοριοσανίδα πάχους 18 mm που έχει μήκος 60 cm, θα αντέξει ομοιόμορφο βάρος 20 κιλών/10 τετρ. παλάμες, υφιστάμενο μια παραμόρφωση (κοιλιά) 3 mm. Τουναντίον, ράφι των ιδίων διαστάσεων, αλλά επενδεδυμένο με HPL(π.χ. φορμάϊκα), αντέχει βάρος 40 κιλών/10 τετρ. παλάμες πριν παρουσιάσει την ίδια παραμόρφωση.

Παρόμοια θέματα: Η εξέλιξη της φορμάικας μέσα από τις αξίες της νοικοκυράς.

2. Πάνελ μελαμίνης/Πάνελ TFM /Thermally fused melamine

Τα πάνελ μελαμίνης ή απλά οι μελαμίνες -πάνελ θερμής σύντηξης μελαμίνης- έχουν μια διακοσμητική στρώση παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο πάνελ HPL.

Αυτή δεν εφαρμόζεται πάνω σε χαρτί kraft, αλλά πιέζεται άμεσα υπό θερμότητα και πίεση πάνω σ’ ένα υπόστρωμα από μοριοσανίδα ή MDF

Η διακοσμητική στρώση μελαμίνης ρητίνης ρέει μέσα στο υπόστρωμα για να δημιουργήσει ένα διασυνδεδεμένο δεσμό θερμοσκληρυνόμενο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ομοιογενές διακοσμητικό πάνελ χωρίς τη χρήση κολλών.

Μερικά προϊόντα μελαμίνης μπορεί να έχουν επίσης στρώση κατά της φθοράς, όπως τα πάνελ HPL και μπορεί ακόμη η επιφανειακή διακοσμητική στρώση να είναι ανάγλυφη ώστε να μιμείται την πέτρα, το ξύλο και άλλα υλικά.

 • Οι μελαμίνες είναι δημοφιλείς για ντουλάπια, δάπεδα laminate, έπιπλα και ντουλάπες.
 • Χρησιμοποιούνται συνήθως από τους παραγωγούς επίπλων γραφείου της μεσαίας αγοράς. Ακόμη χρησιμοποιούνται σε μετακινούμενα διακοσμητικά συστήματα, όπως παραβάν και τοίχοι σε χώρους λιανικής πώλησης.
 • Οι μελαμίνες είναι διαθέσιμες σε εκατοντάδες χρώματα, σχέδια και υφές επιφάνειας. Διατίθενται με επιφάνεια επίπεδη, με πόρο, σαγρέ, SOFT, Super Matt, ισόβενη, RIGA, FIGURO.
 • Γενικά, οι χρωματισμοί των μελαμινών βγάζουν μια αίσθηση λουστραρισμένου φυσικού καπλαμά και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως ένα οικονομικό και ανθεκτικό υποκατάστατο των επενδεδυμένων με φυσικό καπλαμά πάνελ.
 • Οι μελαμίνες μπορούν να συγκριθούν ευνοϊκά με τα HPL ως προς την απόδοση στις φθορές, αν και τα HPL προσφέρουν υψηλότερη αντοχή στην κρούση και στο κουρμπάρισμα.
 • Η ποιότητα μιας μελαμίνης απορρέει από το μελαμινικό φύλλο χαρτιού που πρέπει να είναι εμποτισμένο σε ρητίνη μελαμίνης και όχι σε ουρία- φορμαλδεΰδη όπως στις παλιές μελαμίνες, η οποία, πέρα από την έκλυση αερίου φορμαλδεΰδης, ευθύνεται και για το ξεθώριασμα (κιτρίνισμα) των λευκών φύλλων με την πάροδο του χρόνου.
 • Στις ποιοτικές μελαμίνες χρησιμοποιούνται βαριά χαρτιά, το λευκό των 80gr/m2 και το βαρύτερο των 110gr/m2, τα οποία μετά τον εμποτισμό γίνονται βαρύτερα, το πρώτο 175-180 gr/m2 και το δεύτερο 205-220 gr/m2. Βαρύτερο εμποτισμένο χαρτί σημαίνει καλύτερη καλυπτικότητα του γυμνού πάνελ.
 • Οι μελαμίνες ως επιφάνεια επίπλων απαιτούν μια διακοσμητική επένδυση των περιθωρίων του πάνελ που να ταιριάζει με την επιφάνεια.
 • Τα πάνελ μελαμίνης διατίθενται με ή χωρίς επένδυση περιθωρίου, ή, με ή χωρίς επένδυση της μη καλής φάτσας του πάνελ, ώστε να διευκολύνουν την εγκατάσταση όταν φτάνουν στο χώρο εργασίας.
 • Επειδή είναι ουσιαστικά ένα ομοιογενές προϊόν που κατασκευάζεται από χαρτί και ίνες ξύλου, ανακυκλώνονται.

3. Φυσικός καπλαμάς ξύλου /ημί-μασιφ

Ο φυσικός καπλαμάς είναι το είδος της διακοσμητικής επιφάνειας που χρησιμοποιεί η βιομηχανία επενδύσεων και ατομικά οι κατασκευαστές επίπλων/επιπλώσεων όταν ζητούμενο είναι η ατομικότητα, η κομψότητα και ο φυσικός χαρακτήρας μιας διακόσμησης ή ενός προϊόντος.

Επιπροσθέτως, οι εσωτερικοί χώροι, τα έπιπλα γραφείου και τα ντουλάπια οικιακής χρήσης που επενδύονται με καπλαμά, δημιουργούν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Δεδομένου ότι οι ξύλινες επιφάνειες δεν επιβαρύνονται με στατικό ηλεκτρισμό, δεν κρατούν τη σκόνη σε σχέση με τις άλλες πλαστικές επενδύσεις, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τις νοικοκυρές και από όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Μια διακοσμητική επιφάνεια φυσικού καπλαμά έχει μοναδικά οπτικά χαρακτηριστικά που πηγάζουν από τον σχεδιασμό και τον χρωματισμό των νερών του ξύλου, τα οποία είναι όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα για τον άνθρωπο, δηλ. μοναδικά.

Όταν ζητούμενο των διακοσμητών είναι η επανάληψη ομοιόμορφων μοτίβων σχεδίασης και χρωματισμού, αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση καπλαμάδων που γίνονται από συνδυασμό ταινιών καπλαμά πάνω σε λεπτό εύκαμπτο μέχρι και κυματιστό υπόστρωμα (τρισδιάστατοι 3D καπλαμάδες).

Οι 3D καπλαμάδες άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από το 2004 και μετά στην επένδυση κουρμπαριστών μερών και προφίλ, συνήθως από MDF, για κατασκευή ακριβών ειδών.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ζήτηση για 3D καπλαμά προέρχεται από τη βιομηχανία επίπλων καρέκλας, από την αυτοκινητοβιομηχανία για χρήση σε εσωτερικούς χώρους οχημάτων, από τους τομείς του αθλητισμού και της αναψυχής, όπως για skateboards, και από την βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με απτικές ξύλινες επιφάνειες.

Ένας άλλος τομέας αυξανόμενης σημασίας για την πιθανή μελλοντική χρήση 3D καπλαμά είναι ο σκελετός επίπλων, όπως το γραφείο, το σαλόνι ή τα έπιπλα κουζίνας όπου τα εμπρός πάνελ θα είναι κατασκευασμένα από 3D καπλαμάδες.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις διακοσμητικές τους ιδιότητες, οι 3D καπλαμάδες πρέπει επίσης να επιδεικνύουν επιπλέον λειτουργικά, καινοτόμα και οικολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και διακοσμητές.

Ο φυσικός καπλαμάς παράγεται από ποικιλία ξύλων. Τα πάνελ με βάση το ξύλο, όπως είναι οι μοριοσανίδες και το MDF, θεωρούνται η πλέον κατάλληλη βάση για επένδυση με καπλαμά λόγω των χαρακτηριστικών της επιφάνειάς τους, η οποία είναι επίπεδη, λεία, ομοιόμορφη, συμπυκνωμένη και δεν έχει ρόζους ή σχήματα από τα νερά του ξύλου.

Επιπροσθέτως, τα πάνελ με βάση το ξύλο χαρακτηρίζονται από σταθερότητα – δεν διαστέλλονται ή συστέλλονται-, αντοχή και χαμηλό κόστος οπότε χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε διάφορες εφαρμογές.

Οι διακοσμητικοί καπλαμάδες ξύλου έχουν συνήθως πάχος από 1,0 μέχρι 0,50 χιλιοστά και διατίθενται σε απλή μορφή σκέτου φύλλου ή με προστατευτικό φύλλο στην πίσω τους όψη το οποίο έχει έναν κάποιο βαθμό ευκαμψίας. Αυτά τα προστατευτικά παρέχουν σταθερότητα και αντοχή στον καπλαμά έτσι ώστε να μη μαδά, σπάει ή ραγίζει.

Η επένδυση του ξύλινου καπλαμά στα επιπλοξυλουργικά εργοστάσια μπορεί να γίνει θερμικά με κόλλες ρητίνες ή με πρέσα ψυχρής επένδυσης χωρίς την ανάγκη θερμότητας. Οι κόλλες ουρίας είναι το πλέον κοινό είδος θερμικής ρητίνης που χρησιμοποιείται λόγω του ότι προσδίδει στο πάνελ μεγαλύτερη ακαμψία, γρήγορους χρόνους επεξεργασίας και μικρότερο κοστολόγιο.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται και ρητίνες με βάση τη σόγια. Στα συστήματα ψυχρής επένδυσης χρησιμοποιούνται κόλλες με βάση το πολυβινύλιο, τη καζεΐνη κλπ. και γενικά κόλλες επαφής. Ωστόσο, η χρήση τους αφορά είδη μικρής παραγωγής και το πάνελ ενδέχεται να μην έχει τον ίδιο βαθμό ακαμψίας με αυτόν των υλικών θερμικής τήξης.

4. Θερμοπλαστικά φύλλα/φόϊλ PVC

Τα τρισδιάστατα 3-D άκαμπτα θερμοδιαμορφώσιμα φύλλα/φόϊλ /RTF – rigid thermoformable foils- με τα οποία επενδύονται τα γυμνά πάνελ δημιουργούνται από στιλβωμένο PVC ή πολυμερή πολυαιθυλενίου.

thermoplastika-foil

Διατίθενται μονόχρωμα, σε επιφάνεια με μεταλλικά και τυπωμένα σχέδια, με ποικιλία υφών, με ρεαλιστικές απομιμήσεις ξύλου αλλά και στη γυαλιστερή εκδοχή. Από διάφορους προμηθευτές διατίθενται λαμινέϊτ 3-D ενισχυμένα κατά της φθοράς, ανοξείδωτα και ανθεκτικά σε χημικές ουσίες.

Τα 3-D λαμινέϊτ είναι φύλλα μοναδικά, υπό την έννοια ότι υπάρχει η δυνατότητα να επενδυθούν σε πάνελ, κυρίως από MDF λόγω της ομαλότητας και της συνοχής του MDF, επικαλύπτοντας έτσι ένα υπόστρωμα που μπορεί να είναι τρισδιάστατο, να έχει μη ομαλή μορφή, εσοχές, κουρμπαρίσματα κτλ. Επίσης, καλύπτουν και τα περιθώρια του πάνελ.

Έχουν την ικανότητα να «αυτο-τυλίγονται» απρόσκοπτα γύρω από τις άκρες του πάνελ και το εσωτερικό των εγκοπών. Βοηθούν τον πυρήνα του πάνελ να απομονωθεί από την υγρασία και τα βακτήρια. Αυτή η δυνατότητα τονίζεται στις άκρες με περιθώρια που μιμούνται το μασίφ ξύλο ή την πέτρα.
Στα πάνελ 3-D χρησιμοποιούνται συχνά μελαμίνες TFM στην πίσω όψη, με πρόβλεψη να ταιριάζουν τα σχέδια. Τα 3-D RTF πάνελ είναι υλικά αντοχής στα χημικά και τη φθορά.
Η χρήση τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η βιομηχανία επίπλων γραφείου έχει αγκαλιάσει και τα οργανικά υλικά για τους πάγκους εργασίας, κάτι που δεν ήταν παλιότερα συνηθισμένο.

Επίσης, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται για ράφια και βιτρίνες καταστημάτων και για επιπλώσεις δημοφιλών χώρων POP. Επιπλέον, έχουν ευρύτερη αποδοχή σε εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης, χάρη στη βελτιωμένη επιφανειακή αντίσταση σε χημικές ουσίες καθαρισμού και στον σφραγισμένο, χωρίς ραφές, πυρήνα του πάνελ από την υγρασία και τα βακτήρια. Όλα αυτά παρέχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιλογές υλικού.

5. Υψηλής στιλπνότητας επιφάνειες ABS

Η αυξανόμενη ζήτηση για γυαλιστερές επιφάνειες βρήκε την απάντησή της σ’ ένα ακρυλικό υλικό γνωστό ως φύλλο /φόϊλ ABS, το οποίο είναι ανθεκτικό και επενδύεται εύκολα.
Τα γυμνά πάνελ επενδύονται με τήξη του υλικού και επίστρωσή του γίνεται με ρολό και πρεσσάρισμα. Ορισμένες ποιότητες ABS μπορούν να καλύψουν κουρμπαριστές άκρες (ποστφόρμινγκ). Εφαρμόζεται και σε πρέσσα μεμβράνης. Για καλύτερη ποιότητα επιφάνειας του πάνελ συνιστάται πάνελ με υπόστρωμα MDF.

Παρουσιάζει αυξανόμενη χρήση για χλιδάτες κατασκευές, σύγχρονες κουζίνες, καθώς και σε περιβάλλοντα λιανικών πωλήσεων.

Οι περισσότεροι προμηθευτές μπορούν να το διαθέσουν σε μικρές ποσότητες, κάνοντας έτσι οικονομικότερη την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, απομιμήσεων ξύλου και άλλων σχεδίων. Οι μικρές γρατσουνιές μπορούν να λειανθούν.

6. Τυπωμένα φύλλα χαρτιού χαμηλού βάρους (φόϊλ)

Τα τυπωμένα φύλλα χαρτιού, γνωστά ως χαρτιά χαμηλού βάρους -light basis weight papers- είναι χαρτιά μονόχρωμα ή με τυπωμένη διακόσμηση και διαποτισμένα σ’ ένα μείγμα ρητινών για την τελική εφαρμογή του χαρτιού.

Μπορούν επίσης να δεχθούν μια λεπτή επικάλυψη ή ένα λεπτό “φινίρισμα” ρητίνης για επιπλέον ενίσχυση της απόδοσης. Τα τυπωμένα φύλλα χαρτιού έχουν υψηλής πιστότητας εκτύπωση και ρεαλισμό, ειδικότερα για απομιμήσεις ξύλου.

Τα διακοσμητικά φύλλα είναι πολύ λεπτά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κρύψουν τυχόν ατέλειες στην επιφάνεια του υποστρώματος. Όταν το υπόστρωμα είναι MDF έχει γενικά μια ομαλότερη επιφάνεια από τις μοριοσανίδες. Στις μοριοσανίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά πληρώσεως για ένα λεπτότερο φινίρισμα.
Ορισμένα φύλλα χαρτιού με ρεαλιστικά λεπτομερειακή τρισδιάστατη εκτύπωση (3-D) απομίμησης του ξύλου όταν πιέζονται πάνω σ’ ένα πάνελ, π.χ. πάνω στο πάνελ ενός πορτακιού επίπλων κουζίνας, ως αποτέλεσμα βλέπουμε ένα πορτάκι κουζίνας σαν να είναι από ταμπλά μασίφ ξύλου, ενώ είναι πάνελ. Μερικά φόιλ χαρτιού επιδέχονται και ένα ελαφρύ λουστράρισμα που αυξάνει τη φυσικότητα.

Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στις ντουλάπες, στα έπιπλα γραφείου κατοικίας, στα έπιπλα που συναρμολογεί ο χρήστης, συχνά σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως οι μελαμίνες και οι πάγκοι, τα οποία έχουν υψηλότερη αντοχή στη φθορά και στην κρούση. Χρησιμοποιούνται επίσης για πάνελ οροφής, στο εσωτερικό των ντουλαπιών και στα συρτάρια.

Οριζόντια ή κάθετη εφαρμογή;

Πέρα από την αισθητική πλευρά και τον προϋπολογισμό μας, η επιλογή μιας διακοσμητικής επιφάνειας υποδεικνύεται και από το αν η επιφάνειά μας θα χρησιμοποιηθεί σε οριζόντια ή σε κάθετη εφαρμογή.

Οι πάγκοι και οι επιφάνειες εργασίας είναι κλασσικές οριζόντιες εφαρμογές.

Τα πλευρικά τοιχώματα των κουτιών της κουζίνας και των ραφιών είναι τυπικά παραδείγματα καθέτων εφαρμογών.

Τα HPL-high pressure laminate-επιφάνειες /πάγκοι/βακελίτες είναι υλικά σχεδιασμένα για να είναι αποδοτικά όταν χρησιμοποιούνται σε οριζόντιες επιφάνειες.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντοχή στα χτυπήματα, στις γρατσουνιές και στα χημικά.

Το χαρτί ελαφρού βάρους LBWP/Light basis weight paper δεν είναι προορισμένο από τον κατασκευαστή του να αντέχει σε χτυπήματα, γρατσουνιές και χημικά όπως οι HPL επιφάνειες. Αλλά, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας όταν χρησιμοποιείται στα έπιπλα, στις ντουλάπες, στις επιπλώσεις κτλ. και ως εκ τούτου είναι το κατάλληλο γι’ αυτές τις χρήσεις.

Οι κάθετες εφαρμογές στις περισσότερες κατασκευές δεν δέχονται την ίδια κακομεταχείριση όπως οι οριζόντιες . Εν τούτοις… Οι κάθετες εφαρμογές μπορεί να ξεγελάσουν τον χρήστη. Μερικές φορές έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με τις οριζόντιες.

Για παράδειγμα, η πόρτα έχει κάθετη επιφάνεια, αλλά κάτω χαμηλά η βάση της επιφάνειας της πόρτας ενδέχεται να δέχεται σοβαρή κακομεταχείριση. Μπορεί το 95% της πόρτας να παραμένει καινούριο, αλλά το υπόλοιπο 5% (το κάτω χαμηλά) είναι εκτεθειμένο στα χτυπήματα και μπορεί να καταστραφεί γρήγορα.

Προσοχή στις άκρες

Σε χώρους με μεγάλη κίνηση πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα σημεία όπου οι κάθετες επιφάνειες συναντούν τις οριζόντιες. Μια γωνία 90 μοιρών ταιριάζει τέλεια από την κατασκευαστική πλευρά, αλλά για λόγους ασφαλείας η γωνία και οι άκρες πρέπει να είναι στρογγυλευμένες, ιδιαίτερα σε χώρους με μεγάλη κυκλοφορίας, όπως π.χ. είναι τα καταστήματα.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να δημιουργήσουμε στρογγυλεμένες άκρες:
Πόστ φόρμινγκ HPL, 3DL, ταινία PVC -κατά προτίμηση 2mm ή και χοντρύτερη- και στρογγυλεμένο MDF με επικάλυψη βαφής πούδρας.

Οι πάγκοι ποστφόρμινγκ είναι ένα επιτυχημένο προϊόν, ευρέως διαδεδομένο εδώ και πολλά χρόνια. Τα προϊόντα 3DL δημιουργούνται σε πρέσα μεμβράνης ή βάκουμ και μας δίνουν συνεχή ακτίνα καμπυλότητας, ή ότι άλλο στρογγύλεμα φανταστούμε.

Το ειδικής κατασκευής MDF διαμορφωμένο και επικαλυμένο με βαφή σκόνης είναι προϊόν εγνωσμένης αντοχής εδώ και χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος του προφίλ των άκρων που επιθυμούμε είναι αυτός που καθορίζει τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε.

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται στα ταβάνια και αλλού περβάζια, κορδόνια, κορνίζες, κορώνες, πλακάκια και διάφορα διακοσμητικά ξύλινα προφίλ, τα οποία είναι μεν αξιοθαύμαστα, αλλά αφού τοποθετηθούν σπάνια θα τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι, παρά μόνο για ξεσκόνισμα.

Στην περίπτωση αυτή και όταν μετράει το υψηλό κόστος, η εναλλακτική λύση είναι τα διάφορα προφίλ και οι μορφές από MDF καθώς δίνουν ένα συνεχές και απαλλαγμένο από ελαττώματα ντηζάϊν, είναι πιο σταθερά και έχουν χαμηλότερο κόστος λόγω εύκολης επεξεργασίας.

Όταν επενδύουμε ΜDF διαφόρων μορφών και σχημάτων με χαρτιά ελαφρού βάρους, εμβαπτισμένα σε πολυεστέρα, διάφορα φόϊλ και 2DL λαμινέϊτ παίρνουμε μοναδικά προφίλ με όψεις εκτύπωσης υψηλής πιστότητας.

Τα προφίλ αυτά αφού εγκατασταθούν αποτελούν πρόκληση για τον καθένα, ακόμη και για τον έμπειρο επαγγελματία, να αντιληφθεί βλέποντάς τα, αν είναι τεχνητά προϊόντα ή από ατόφιο ξύλο. Πρόκειται για μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική πρόταση διακόσμησης.

Ίδιες ευκαιρίες παρουσιάζουν και τα πλακάκια που προορίζονται για τα ταβάνια. Οι ψευδοροφές που είναι κατασκευασμένες από MDF λεπτού πάχους ή από μοριοσανίδα, που είναι επενδυμένες με τα παραπάνω λαμινώδη υλικά, αποτελούν μια όμορφη και αποτελεσματική λύση, που σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσε μια δαπανηρή εργασία.

Όταν πρόκειται να συνδυάσουμε διαφορετικά κομμάτια στην ίδια εργασία δεν υπάρχει πρόβλημα ταιριάσματος. Η βιομηχανία επενδύσεων έχει σκεφθεί και έχει προνοήσει περί αυτού, εδώ και πολλά χρόνια.

Οι παραγωγοί των υλικών HPL, TFL και 3DL έχουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ταιριάζουν τέλεια το ένα με το άλλο. Για παράδειγμα, η κατασκευή ενός γραφείου εργασίας με επιφάνεια εργασίας από HPL, ντουλάπια από TFL και πορτάκι από ανάγλυφο πάνελ 3DL ή ξύλινης κορνίζας /ταμπλά, δεν αποτελεί πια την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
Η λύση για να συνδυαστούν τέλεια όλα αυτά τα υλικά είναι εύκολη και γι’ αυτό πουλούν.