ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η τρέλα της μοναδικότητας…

Το ξύλο είναι το καταλληλότερο και ίσως το μόνο υλικό που προσφέρεται για την κατασκευή μοναδικών αντικειμένων και επιπλώσεων.
Και αυτό γιατί η εικόνα του ξύλου ποικίλλει όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων ειδών των ξύλων, αλλά και μεταξύ δύο κορμών του ιδίου είδους, ακόμη και μεταξύ δύο σανίδων από τον ίδιο κορμό.

Χάρη σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά κάποιοι κατασκευαστές/ξυλουργοί, εφοδιασμένοι απαραίτητα με βαθιά γνώση του ξύλου και με καλαισθησία, έχουν εξειδικεύσει το εργοστάσιό τους στην εξυπηρέτηση πελατών που ζητούν κάτι από ξύλο, έξω από τα συνηθισμένα.

Ο Rainer Böhme, από το Sangerhausen της Γερμανίας, είναι ένας ξυλουργός που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Αναλαμβάνει συνήθως επιπλώσεις χώρων υποδοχής, εισόδους αιθουσών, γραφεία διευθύνοντος συμβούλου, επενδύσεις προσόψεων τοίχων και κολώνας, αίθουσες συνεδριάσεων, οροφές, σκάλες και γενικά διάφορες κατασκευές και επιπλώσεις μοναδικής αισθητικής.

Η μοναδικότητα ανέκαθεν εξιτάρει τους ανθρώπους.
Ο Böhme διηγήθηκε στο γερμανικό περιοδικό ΒΜ ένα περιστατικό ενός πελάτη του με την τρέλα της μοναδικότητας.

Ο πελάτης αυτός του ζήτησε να του κατασκευάσει ένα ξύλινο δάπεδο μοναδικό, που να μην υπάρχει δεύτερο στον κόσμο!

Ας δούμε πως ο εξειδικευμένος στις μοναδικές κατασκευές Böhme ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του πελάτη του.

Καταρχήν κάλεσε τον πελάτη σε σύσκεψη και του εξήγησε ότι η επιθυμία του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όχι με το να βρεθεί το τέλειο ξύλο, αλλά με την αξιοποίηση των αισθητικών ελαττωμάτων και ατελειών που δημιουργούνται στο ξύλο από τις διάφορες προσβολές (έντομα, χτυπήματα, άνεμοι κτλ.), καθώς αυξάνεται ο όγκος του.

Έπρεπε ο πελάτης να πειστεί ότι τα ελαττώματα του ξύλου είναι αυτά που εκφράζουν την καλλιτεχνική πλευρά της φύσης και όχι η αψεγάδιαστη ξυλεία.

Έτσι, μια παγερή νύχτα του Δεκεμβρίου, στο Sangerhausen κοντά στη Λειψία όπου συμβαίνουν όλα αυτά, επισκέφθηκαν μαζί ένα δάσος όπου έκοψαν έναν δέντρο οξιάς όταν το φεγγάρι ήταν στο μέγιστο της χάσης του, επειδή σύμφωνα με το θρύλο, το ξύλο του δέντρου που κόβεται αυτή την εποχή, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, είναι κατά κάποιον τρόπο σε κατάσταση νάρκωσης ελλείψει χυμών, με αποτέλεσμα να περιέχει τις λιγότερες δυνατόν εσωτερικές εντάσεις, έχει δηλαδή χαμηλή αντίδραση ρίκνωσης/διόγκωσης.

Εν συνεχεία, ο κορμός μεταφέρθηκε σε τοπικό πριστήριο και τεμαχίστηκε σε αξεφάρδιστες πλάκες κατά τρόπο ώστε να αναδειχθούν καλύτερα οι βένες του ξύλου.
Μετά οι πλάκες μπήκαν σε θάλαμο ξηραντηρίου με θερμοκρασία 50° C και εκεί έπεσε η υγρασία τους στο 8%. Έτοιμες πλέον για επεξεργασία μεταφέρθηκαν στο ξυλουργείο του Böhme.

  

Στο ξυλουργείο ο Böhme αφαίρεσε τη φλούδα από τις πλάκες, αλλά όχι και τον σομφό, για να διατηρηθεί η διχρωμία του ξύλου.

Μετά σάρωσε στο σκάνερ το σχήμα των πλακών και επεξεργάστηκε τα σχήματα που πήρε δημιουργώντας με πρόγραμμα CAD καμπύλες και κοιλότητες στις πλευρές της πλάκας, έτσι ώστε όταν ενώνονται πλευρικά δύο σχήματα πλακών να δένουν βάσει της λογικής αρσενικό-θηλυκό.

  

Στη συνέχεια, βάσει του σχεδίου του επεξεργάστηκε τις πλάκες με την τεχνολογία CAD/CAM. Οι μεγάλες σανίδες που προέκυψαν μεταφέρθηκαν στο χώρο του πελάτη και τοποθετήθηκαν στο δάπεδο η μία δίπλα στην άλλη σαν ένα πάζλ, όπως δείχνει και η φωτογραφία..

Σίγουρα ο Böhme εκπλήρωσε την επιθυμία του πελάτη του για ένα μοναδικό ξύλινο δάπεδο, που να μην υπάρχει δεύτερο!

artisanal manner. I Rainer Böhme GmbH 06526 Sangerhausen
www.rainer-boehme.com