Δάπεδα laminate: Συναρπαστικές στην απεραντοσύνη τους οι δημιουργικές δυνατότητες των νέων προϊόντων

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η παραγωγική Ευρώπη να έχει υποστεί καθίζηση στην παγκόσμια αγορά, όμως στα δάπεδα Laminate οι παραγωγοί της Ευρώπης είναι πρωτοπόροι, παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες και αυτοί δίνουν τον ρυθμό στις διεθνείς αγορές δαπέδων.

Στη φετινή έκθεση δαπέδων Domotex 2017 (Αννόβερο/11-16 Ιανουαρ.) απόδειξαν ότι ακόμη και στους σημερινούς καιρούς που οι τάσεις του σχεδιασμού μεταβάλλονται ταχύτατα, η μεγάλη ποικιλία των laminate δαπέδων που διατίθενται στην αγορά μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό πελάτη-λάτρη της μοναδικότητας.

Mοτίβα και γεωμετρία των παραδοσιακών παρκέτων με μια σύγχρονη εκδοχή.

Οι δημιουργικές δυνατότητες που έχουν σήμερα τα laminate δάπεδα είναι συναρπαστικές στην απεραντοσύνη τους!

Μάλιστα, κάθε νέα συλλογή έχει να μας παρουσιάσει προϊόντα βελτιωμένα, όχι μόνο από την οπτική άποψη, αλλά επίσης και από την άποψη των τεχνικών προδιαγραφών.

Μοντέρνο ψαροκόκαλο

Οι μεγάλες τάσεις του interior των διεθνών αγορών ήταν παρούσες και στα προϊόντα που εκτίθενταν φέτος στην Domotex, δηλαδή : «Shabby Chic» (κομψά φθαρμένο), «Vintage» (πεπαλαιωμένο) και το φυσικό και απλό «σκανδιναβικό στυλ».
Ντηζάϊν, εσωτερική διακόσμηση, πρωτοτυπία, σαφήνεια σχεδιασμού και φυσικότητα, όλα είναι σε ζήτηση.

Χάρη στην προηγμένη εκτύπωση και στις τεχνικές φινιρίσματος, οι laminate σανίδες των εκθετών παρουσίαζαν μια τέλεια αλληλεπίδραση μεταξύ χρωμάτων/σχεδιασμού και υφής.

Η 3D εκτύπωση έχει ως αποτέλεσμα μια πραγματική απεικόνιση των νερών, με αυθεντική εμφάνιση, αλλά με πιο ζωντανά χρώματα.

Πάντως, αυτό το έτος τα laminate με απεικόνιση ξύλου παρουσιάστηκαν μ’ έναν πιο ήρεμο και πιο επιφυλακτικό τρόπο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ρόζοι και οι ρωγμές στην επιφάνεια μάλλον δεν είχαν τόσο έντονη παρουσία.

Τα φινιρίσματα κυμαίνονταν από γυαλιστερά έως ημι-ματ.
Με ματ χαμηλής γυαλάδας ήταν τα δάπεδα του στυλ «ξύλινο περασμένο με λάδι».

Τα ευπροσάρμοστα δρύινα ντεκόρ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη διεθνή γκάμα των λαμινέϊτ.

Ωστόσο και άλλα μοτίβα φυσικών ξύλων, όπως λούποι φτελιάς, δεσποτάκι, έλατο, πεύκα και καρυδιές βρίσκουν όλο και περισσότερο ανταπόκριση μεταξύ των αγοραστών.

Όσον αφορά στο χρώμα, παρατηρείται μια τάση προς τις ελαφρύτερες φυσικές αποχρώσεις, όπως: ανοιχτό μπεζ, κρέμ γάλακτος, αποχρώσεις σκιάς του γκρι, ή ακόμα και ματ λευκό.

Η τρέχουσα τάση που θέλει καθιστικό ανοιχτού χώρου, ικανοποιείται από το δημοφιλές δάπεδο σανίδων, με ακόμα περισσότερες επιλογές, οι οποίες παρέχονται από τις μεγάλου μήκους και μεγάλου πλάτους σανίδες.
Αυτές οι σανίδες δημιουργούν την εντύπωση ενός γενναιόδωρου μεγέθους δωματίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα χρώματα, τις υφές και τον σχεδιασμό των νερών του ξύλου.

Σ’ ένα ενιαίο δάπεδο, ακόμη και στις extra-long σανίδες laminate, με μήκος δύο ή και περισσότερα μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί το μάτι την επανάληψη του σχεδίου, καθώς κάθε μεμονωμένη σανίδα μοιάζει σαν να έχει μεγαλώσει μόνη της φυσιολογικά.

Στον τομέα των πολυ-λωρίδων οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν επινοήσει άκρως αποτελεσματικά και κομψά δάπεδα laminate, τα οποία βασίζονται σε παραδοσιακά μοντέλα τοποθέτησης.
Παίζουν μ’ έναν δημιουργικό τρόπο με τα μοτίβα και τη γεωμετρία των παραδοσιακών παρκέτων, αλλά χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη εκδοχή.
Για παράδειγμα, συνδυάζουν το κλασικό ξύλο με ένα μοντέρνο μοτίβο πέτρας, ώστε να παράγεται η εμφάνιση ενός μικτού υλικού.

Παράλληλα, αυξάνονται οι συλλογές ειδικών ευπροσάρμοστων laminate όπως είναι τα υδρο-απωθητικά laminate για επιφάνειες όπου επικρατεί υγρασία, για χρήση σε κουζίνες και μπάνια.

Επίσης είναι εξίσου εύκολο να βρεθούν άκρως μη ολισθηρές επιφάνειες laminate για χρήση σε εισόδους και χώρους εργασίας.

Όλες οι ενδείξεις πείθουν πως τα δάπεδα Laminate που κατασκευάζονται στην Ευρώπη θα είναι πρωτοπόρα και στα επόμενα χρόνια.

(Κείμενο βάσει δελτίου τύπου Domotex).