Γκλάμουρ κατασκευές από εύκαμπτο επενδεδυμένο MDF

Όχι μόνο γιατί είναι φθηνότερο από το κόντρα πλακέ…

Οι καμπυλωμένες επιφάνειες ή οι κουρμπαριστές πλευρές που ξεφεύγουν από τα ορθογώνια σχήματα και τις επίπεδες επιφάνειες, έχουν άλλη χάρη και αναβαθμίζουν τη διακόσμηση ενός χώρου, κυρίως όταν πρόκειται για χώρους διασκέδασης και γενικά για χώρους εκτεθειμένους στη δημόσια θέα.
Στην περίπτωση αυτή η χρήση καμπυλωμένου ή κουρμπαριστού κόντρα πλακέ είναι η πεπατημένη οδός.

Στην κατασκευή της φωτογραφίας όμως επιλέχθηκε το καμπυλωμένο ή καλύτερα το εύκαμπτο MDF όχι γιατί είναι φθηνότερο από το κόντρα πλακέ, αλλά γιατί κρίθηκε καταλληλότερο.

Η κατασκευή αυτή βρίσκεται στο χώρο της ρεσεψιόν ενός βραβευμένου νέου συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην περιοχή Πεντακοσίων Λιμνών του Σικάγου.
Αποτελεί δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής ξυλουργικής που θέλει τη χρησιμοποίηση φυσικού ξύλου σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως γυαλί, γρανίτες, πλαστικό, πλακάκια κτλ. (μίγμα υλικών).

Στην εν λόγω κατασκευή η διακοσμητική επιφάνεια είναι φυσικός καπλαμάς ευκαλύπτου με κάθετα νερά (κομμένος «τέταρτα») φινιρισμένος με πολυεστέρα υψηλής στιλπνότητας.

Επιλέχθηκε το φυσικό ξύλο για να μετριάσει την εντύπωση που αφήνουν τα ψυχρά υλικά, προκειμένου να πάρει το συγκρότημα την πιστοποίηση LEED (πράσινο κτίριο).
Ο πυρήνας της επιφάνειας δεν είναι καμπυλωμένο κόντρα πλακέ, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά είναι καμπυλωμένο MDF.
Όλες οι ξυλουργικές εταιρίες που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο έργο χρησιμοποίησαν καμπύλες επιφάνειες της εταιρείας Kerfkore.

Η Kerfkore εξειδικεύεται στην παραγωγή καμπύλων επιφανειών, κυρίως από εύκαμπτο MDF, με τη γνωστή μέθοδο των εγκοπών του πάνελ στην όψη που συνθλίβεται.
Το εύκαμπτο MDF είναι ένα υλικό με πολλά πλεονεκτήματα.

Βασικά λύνει τα χέρια των σχεδιαστών και των κατασκευαστών όταν θέλουν να ξεφύγουν, όπως είπαμε, από τα ορθογώνια σχήματα και τις επίπεδες επιφάνειες, όπως π.χ. όταν θέλουν οι γωνίες των κατασκευών τους να μην είναι αιχμηρές αλλά στρογγυλεμένες.

Είναι ένα υλικό πολύ κατάλληλο για ειδικές κατασκευές και παραγγελίες.
Επιπρόσθετα, το εύκαμπτο MDF είναι ελαφρύ υλικό, που ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών πάνελ.

Το εύκαμπτο MDF προσφέρεται για την κατασκευή μιας μεγάλης γκάμας εφαρμογών: ειδικά ράφια, χωρίσματα, κολώνες, μετώπες, διακοσμητικές επιφάνειες οροφής, επιπλώσεις ρεσεψιόν, συστήματα τοίχου, πινακίδες, βιτρίνες, σκηνικά θεάτρου, περιστρεφόμενες πόρτες, ανελκυστήρες, περίπτερα, τραπέζια, έπιπλα, ντουλάπια, πορτάκια, τροχόσπιτα, σκάφη κτλ.

Τα καμπύλα τοιχώματα συμβάλλουν σημαντικά στο στυλ ενός χώρου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρο διασκέδασης.
Τα καμπύλα πορτάκια και οι καμπυλωμένες επιφάνειες προσθέτουν κομψότητα σε κάθε έργο, ειδικά στην επίπλωση της κουζίνας. Βέβαια, η κατασκευή έτσι γίνεται πιο περίπλοκη και απαιτεί προσεκτικότερο σχεδιασμό.

Τα εύκαμπτα πάνελ διατίθενται από ξυλεμπορικές εταιρείες που διαθέτουν είδη και ημιέτοιμα μέρη επιπλοποιίας.
Βέβαια, τα εύκαμπτα πάνελ μπορεί να είναι και ιδιοκατασκευή του ξυλουργικού εργοστασίου.

Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη το πάχος της κοπής, ο αριθμός των εγκοπών, η ακτίνα καμπυλότητας, η λείανση της επιφάνειας που θα επενδυθεί, η κόλλα της συγκόλλησης του επενδυτικού φύλλου, το είδος του επενδυτικού φύλλου και βεβαίως απαιτούνται εργαλεία κοπών ακριβείας και ειδικοί σφιγκτήρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο με επίδειξη κατασκευής εύκαμπτου πάνελ MDF με εγκοπές.