ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ: Πως τα ΙΚΕΑ Αμερικής βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο

Μετά το θάνατο και τρίτου παιδιού από ανατροπή επίπλου τοίχου (κομό).

Aπίστευτο βίντεο στο τέλος (μην το χάσετε!)

Στις ΗΠΑ ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο εβδομάδες και ένα παιδί τραυματίζεται κάθε 24 λεπτά από ανατροπή επίπλων ή τηλεοράσεων.

Η δήλωση αυτή έγινε από μια έγκυρη, όσο και πανίσχυρη αμερικανική αρχή, την Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτών Προϊόντων CPSC- Consumer Product Safety Commission- με αφορμή το θάνατο και τρίτου παιδιού από την ίδια αιτία:
Ανατροπή συρταριέρας της ΙΚΕΑ.

Το τελευταίο μοιραίο περιστατικό έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2016 στην Apple Valley της Μινεσότα, όταν ένα 22 μηνών παιδί παγιδεύτηκε κάτω από ένα αποθηκευτικό έπιπλο 6 συρταριών της σειράς MALM της ΙΚΕΑ και πέθανε, ωστόσο κάτω από συνθήκες που δεν διευκρινίστηκαν πλήρως.

Στην Αμερική τα έπιπλα τοίχου όπως τα αποθηκευτικά, κομό, ντουλάπες συρταριέρες κ.ά. συνήθως ακουμπούν στο δάπεδο με τέσσερα ποδαρικά κάποιου ύψους ώστε να μπορεί να περνάει από κάτω η ηλεκτρική σκούπα.
Έτσι μπορούν να ανατραπούν χωρίς πολύ μεγάλη δυσκολία αν είναι ψηλά και δεν είναι στερεωμένα στον τοίχο (φωτο).

Έπιπλο παγίδα, εγκυμονεί κινδύνους λόγω κακής τοποθέτησης και επειδή δεν στερεώθηκε στον τοίχο.

Πριν το περιστατικό της Μινεσότα, άλλα δύο παιδιά είχαν πεθάνει μέσα σ’ ένα χρόνο από ανατροπή ιδίου επίπλου της σειράς MALM της ΙΚΕΑ:

  • Το Φεβρουάριο του 2015 ένα 2 ετών αγόρι από το West Chester, Pa. Πέθανε όταν ένα 6-συρταριών MALM αναποδογύρισε στο κρεβάτι του.
  • Τον Ιούνιο του 2014, ένα αγόρι 23 μηνών στο Snohomish, Wash. Πέθανε όταν παγιδεύτηκε κάτω από ένα 3-συρταριών MALM που είχε αναποδογυριστεί.

Μετά τα δύο αυτά μοιραία περιστατικά, τον Ιούλιο του 2015 η Επιτροπή ασφαλείας CPSC που αναφέραμε στην εισαγωγή και η ΙΚΕΑ ανακοίνωσαν από κοινού ότι η εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πρόληψης και αποκατάστασης των ζημιών που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα εν λόγω έπιπλα της ΙΚΕΑ.

Βάσει του προγράμματος αυτού η ΙΚΕΑ ανέλαβε να ενημερώσει τους πελάτες της που είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα έπιπλα για τον κίνδυνο της ανατροπής και να τους προμηθεύσει ένα σετ στερέωσης στον τοίχο, ή να τους επισκεφθεί δωρεάν τεχνικός της για τη στερέωση.

Ωστόσο το κακό ξαναέγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και μερικούς μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2016, με κοινή ανακοίνωση η Επιτροπή ασφαλέιας CPSC και η ΙΚΕΑ γνωστοποίησαν για πρώτη φορά το θλιβερό περιστατικό της Μινεσότα και την υποχρέωση της ΙΚΕΑ να ανακαλέσει 29 εκατομμύρια έπιπλα που πουλήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Ιουνίου 2016 και που εγκυμονούν τον κίνδυνο της ανατροπής, καθώς και να προβεί σε αποζημιώσεις των πελατών που θα κάνουν αγωγές.

Η κοινή ανακοίνωση συνιστoύσε στους καταναλωτές να «σταματήσουν αμέσως τη χρήση οποιουδήποτε επίπλου που δεν είναι σωστά στερεωμένο στον τοίχο και να το τοποθετήσουν σε μια περιοχή που τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση».

Ακόμη τονιζόταν ότι από την ΙΚΕΑ προσφέρεται πλήρης επιστροφή χρημάτων για τα επίμαχα έπιπλα που κατασκευάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Ιουνίου 2016 .
Οι καταναλωτές των επίπλων που κατασκευάστηκαν πριν από τον Ιανουάριο 2002 επιλέγονταν για μερική πίστωση από τα καταστήματα.

Επίσης, οι καταναλωτές μπορούσαν να παραγγείλουν ένα δωρεάν σετ αγκύρωσης στον τοίχο και να κάνουν την εγκατάσταση μόνοι τους ή μέσω της ΙΚΕΑ με δωρεάν κατ ‘οίκον υπηρεσία εγκατάστασης, κατόπιν υποβολής αιτήματος.

Εκτιμάται ότι περίπου 8 εκατομμύρια έπιπλα της σειράς MALM και άλλα 21 εκατομμύρια παρόμοια έπιπλα πουλήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ άλλα επιπλέον 6,6 εκατομμύρια πουλήθηκαν στον Καναδά.

Ακόμη η ΙΚΕΑ δημιούργησε ένα τηλεφωνικό αριθμό χωρίς χρέωση και μια ιστοσελίδα στο IKEA-USA.com/recallchestsanddressers ή IKEA-USA.com όπου οι πελάτες, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούσαν να κάνουν κλικ στο Ανάκληση Προϊόντος σχετικά με το πώς θα λάβουν επιστροφή χρημάτων ή δωρεάν κιτ αγκύρωσης τοίχου.

Σημειωτέον, οι κατά καιρούς ανακοινώσεις δεν ήταν ποτέ μονομερείς, αλλά κοινές.
Πάντα υπογράφονταν από CPSC και ΙΚΕΑ.
Δηλαδή οι Αμερικανοί συστηματικά υποχρέωναν τους Σουηδούς να υπογράφουν κείμενα εις βάρος της ΙΚΕΑ κι όχι η κάθε πλευρά να λέει τα δικά της.

Ο δικηγόρος της Φιλαδέλφειας Alan Feldman που εκπροσωπούσε οικογένειες θυμάτων που κατέθεσαν αγωγή αποζημίωσης, δήλωσε ότι τα αποθηκευτικά έπιπλα της ΙΚΕΑ, συμπεριλαμβανομένης και της συρταριέρας της γραμμής MALM, δεν πληρούν τις εθελοντικές ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας της βιομηχανίας επίπλων για τη σταθερότητα.
Είναι η πρώτη φορά, είπε ο δικηγόρος, που η ΙΚΕΑ παραδέχθηκε δημοσίως ότι έχει επίγνωση ότι για τουλάχιστον 79 τραυματισμούς και θανάτους νηπίων σε τρεις περιπτώσεις από το 2014, ευθύνονται τα «εγγενώς ασταθή έπιπλα» της εταιρείας που αναποδογυρίζουν και συνθλίβουν τα νήπια.
«Επικροτούμε την Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτών Προϊόντων CPSC για τη σκληρή της στάση με το να απαιτήσει από την ΙΚΕΑ να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα για να ανακαλέσει αυτά τα ελαττωματικά κομό από την αγορά.
Δεν θα έπρεπε να είχαν επαναληφθεί οι τραυματισμοί και οι θάνατοι των τελευταίων ετών και να περιμένουμε μέχρι που να ανταποκριθεί τελικά η ΙΚΕΑ στο δυνητικό κίνδυνο που τοποθετήθηκε σε εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια», είχε πει ο κ. Alan Feldman.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε η ανάκληση των επίπλων από την ΙΚΕΑ, η είδηση για μέρες είχε επισκιάσει κάθε άλλη πτυχή του δημόσιου βίου των ΗΠΑ.

Παντού υπήρχαν οργή και οι φωτογραφίες των άτυχων νηπίων που πέθαναν.

Το CNN – που δεν ήθελε και πολύ να βγάλει τη χολή του – όταν μετέδωσε την είδηση πρόσθεσε χαιρέκακα ότι το 2016 δεν πάει καλά για την ΙΚΕΑ, η οποία εκτός από την περιπέτεια της Αμερικής κατηγορείται ακόμη από Ευρωπαίους πολιτικούς για φοροδιαφυγή 21 εκατ. Ευρώ και γιατί αποκαλύφθηκε ότι σ’ ένα εργοστάσιο που κάνει σκεύη μαγειρικής για την ΙΚΕΑ το προσωπικό εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι έξι τύποι του μοιραίου επίπλου MALM της ΙΚΕΑ

Τα έπιπλα της σειράς MALM είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδες ή MDF με επένδυση καπλαμά σημύδας ή δρυός στους χρωματισμούς: μεσαίο καφέ, μαύρο-καφέ, άσπρο λεκιασμένο δρυός, ροζ, τιρκουάζ, γκρι, γκρι-τιρκουάζ, λιλά, πράσινο, καφέ χρωματισμένο τέφρα και μαύρο.

Σε κάθε έπιπλο στην κάτω πλευρά του άνω φύλλου ή στο εσωτερικό του πλευρικού τοιχώματος τυπώνονται: λογότυπο ΙΚΕΑ, χώρα προέλευσης, όνομα προμηθευτή με 5 ψηφία, όνομα μοντέλου και ημερομηνία κατασκευής.

Η τιμή των επίπλων της σειράς MALM από το 2002 έως τον Ιούνιο του 2016 ήταν μεταξύ $ 70 και $ 200.

Στα ΙΚΕΑ Αμερικής, στο παρελθόν, εκτός από τη σειρά MALM, προκάλεσαν τρεις θανάτους και άλλα έπιπλα της ΙΚΕΑ:

Η Jackie Collas, μητέρα του δίχρονου Curren Collas που έχασε τη ζωή του όταν μια συρταριέρα «MALM» έπεσε πάνω του, τον Φεβρουάριο του 2014. Έκτοτε η μητέρα έχει αγωνιστεί ακούραστα για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της πτώσης επίπλων.
Τα τρία άτυχα νήπια που έχασαν τη ζωή τους από πτώση συρταριέρας- μοντέλο MALM των ΙΚΕΑ, από αριστερά: Ο δίχρονος Camden Ellis, στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 2014, πέθανε μετά τέσσερις μέρες στον αναπνευστήρα, ο δίχρονος Curren Collas στην Πενσυλβάνια, πέθανε επί τόπου τον Φεβρουάριο του 2015 και ο 23 μηνών Ted McGee στη Μιννεσότα, πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016 από πτώση επίπλου MALM έξι συρταριών κάτω από συνθήκες που δεν διευκρινίστηκαν πλήρως.

  • Τον Ιούλιο του 1989, ένα 20-μηνών κορίτσι από Mt. Vernon, Va. πέθανε μετά από ένα μη στερεωμένο GUTE 4-συρτάρι που αναποδογύρισε.
  • Τον Μάρτιο του 2002, ένα 2½ ετών αγόρι από Cranford, Ν.Ι. πέθανε από μη στερεωμένο 5 συρταριών κομό που αναποδογύρισε και το κάρφωσε στο πάτωμα.
  • Τον Οκτώβριο του 2007, ένα τρίχρονο κορίτσι από Chula Vista, Καλιφόρνια, πέθανε από αναποδογύρισμα επίπλου στο πάτωμα.

Θέμα αναθεώρησης των προδιαγραφών ευσταθείας των επίπλων

Ο γερουσιαστής Robert Casey Jr. /D-PA κάλεσε την Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτών Προϊόντων CPSC να υιοθετήσει ένα στάνταρ ασφαλείας για τα έπιπλα που λόγω ανατροπής έχουν προκαλέσει θανατηφόρα περιστατικά που αφορούν μικρά παιδιά.

Η απαίτηση από την CPSC συνίσταται στο να καθορίσει εάν το τρέχον εθελοντικό πρότυπο ευστάθειας ASTM –F2057-14 προστατεύει επαρκώς τα παιδιά από ανατροπή που μπορεί να επιφέρει το θάνατο ή τον τραυματισμό και πόσο είναι πιθανό να τηρείται ουσιαστικά αυτό το στάνταρ από τους κατασκευαστές επίπλων.

Εάν το τρέχον εθελοντικό πρότυπο που εγκρίθηκε το 2000 δεν θεωρείται από την CPSC «επαρκές», η υποεπιτροπή για την ασφάλεια των επίπλων ASTM θα το αναθεωρήσει.
Ωστόσο, εάν η CPSC εξακολουθεί να θεωρεί το πρότυπο ανεπαρκές ή δεν πιστεύει ότι είναι «πιθανό να τηρείται ουσιαστικά από τους κατασκευαστές επίπλων, τότε απαιτείται νομικά από την CPSC να δημιουργήσει ένα υποχρεωτικό πρότυπο σταθερότητας εντός 18 μηνών που θα «προστατεύει επαρκώς τα παιδιά από ανατροπές που σχετίζονται με το θάνατο ή τον τραυματισμό από επιδαπέδιες μονάδες αποθήκευσης ρούχων».

Το κλαδικό όργανο «συμμαχία επιπλοποιών για τα αμερικάνικο σπίτι» ανακοίνωσε ότι τα μέλη του δεν είναι αντίθετα με την έρευνα και την επίλυση τυχόν γνωστών ελλείψεων στο υφιστάμενο πρότυπο σταθερότητας ASTM.
Ωστόσο είπαν, δεν είμαστε ενήμεροι για τυχόν θανατηφόρα ατυχήματα με προϊόντα που ήταν ήδη συμμορφωμένα με το υφιστάμενο πρότυπο.
Επιπλέον, τα μέλη του προσωπικού CPSC λένε ότι δεν ξέρουν αν σε κάποια από τα ατυχήματα εμπλέκονται έπιπλα που ήταν συμμορφωμένα με το υπάρχον πρότυπο.
Υπάρχουν εκατομμύρια συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά σήμερα. Χωρίς να γνωρίζει πώς, ή ακόμα και αν, τα συμμορφούμενα προϊόντα ευθύνονται, η υποεπιτροπή ασφάλειας ASTM δεν μπορεί ενδεχομένως να ξέρει τι πρέπει να αλλάξει.

Περαιτέρω, εάν στην πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων εμπλέκονται παλιά έπιπλα και όχι προϊόντα σε καινουργή κατάσταση, είναι πιθανό οι αλλαγές στο πρότυπο σταθερότητας να μην έχουν καμία επίπτωση στο ποσοστό των θανάτων.

Η «Συμμαχία» δήλωσε τελικά ότι ευνοεί το τρέχον εθελοντικό πρότυπο σταθερότητας ASTM για τα έπιπλα και το υποστηρίζει δυναμικά.
Στην περίπτωση μη ασφαλών προϊόντων, πιστεύει πως η CPSC πρέπει να έχει την εξουσία μέσω της ανάκλησης να απαιτεί να απομακρυνθούν από την αγορά.

Ενημέρωση κοινού- Δύο VIDEO

  

Η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτών Προϊόντων CPSC έχει ξεκινήσει από το περασμένο έτος μια εκστρατεία που προειδοποιεί το ευρύ καταναλωτικό κοινό για τους πιθανούς κινδύνους να συμβεί ατύχημα με τα έπιπλα και πως μπορεί να προληφθεί το ατύχημα.

Οι φωτογραφίες είναι από ένα βίντεο της CPSC που απεικονίζει τους κινδύνους και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους.

Το απίστευτο βίντεο

Ενώ το βίντεο της CPSC είναι με κούκλες στο ρόλο των παιδιών, το απίστευτο βίντεο που αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου δείχνει πως ένα έπιπλο καταπλακώνει δίδυμα παιδάκια αληθινά, με αποτέλεσμα να εγείρει αμφιβολίες αξιοπιστίας. Πάντως, πριν δείτε το βίντεο και βγάλετε τα συμπεράσματά σας, διαβάστε τα παρακάτω:

Βγήκε στο Ίντερνετ την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους 2017 από έναν πατέρα, όταν ο 2χρονος γιος του έσωσε τον δίδυμο αδερφό του που βρέθηκε κάτω από τα συρτάρια, προκειμένου να κάνει δημόσια έκκληση προς τους υπόλοιπους γονείς, να ασφαλίζουν καλά τα έπιπλά τους.

Στο βίντεο αυτό, όπως έγραψε η Guardian, τα δίδυμα Μπροκ και Μπάουντι Σοφ από τη Γιούτα των ΗΠΑ, προσπαθούσαν να κάνουν αναρρίχηση σε ένα άδειο συρτάρι της συρταριέρας στην κρεβατοκάμαρά τους, όταν το έπιπλο έπεσε, παγιδεύοντας τον Μπροκ από κάτω.
Ο Μπάουντι, με εκπληκτική αντοχή, κατάφερε να σπρώξει το έπιπλο για να σώσει τον αδερφό του.
Το όλο επεισόδιο, που φέρεται να έλαβε χώρα στις 30 Δεκεμβρίου 2016, καταγράφηκε στις κάμερες κλειστού κυκλώματος στο σπίτι της οικογένειας.
Ο πατέρας τους, Ρίκι Σοφ, δημοσίευσε τα πλάνα του ατυχήματος στο Facebook προκειμένου να προτρέψει τους γονείς να βιδώνουν καλά τα έπιπλα στον τοίχο.
«Ήμουν λίγο διστακτικός σχετικά με το αν θα το δημοσίευα ή όχι. Αλλά πιστεύω ότι δε θα ευαισθητοποιήσει απλά, είναι και ένα απίστευτο περιστατικό» έγραψε ο Σοφ.
«Είμαστε τόσο ευγνώμονες για το δεσμό που έχουν τα δίδυμα αδέρφια. Παρακαλώ, βεβαιωθείτε πως έχετε βιδώσει και στερεώσει καλά τα έπιπλά σας στον τοίχο.
Σας παρακαλώ, μοιραστείτε το βίντεο».

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο μοιράστηκε χιλιάδες φορές και έλαβε ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ.
Ο Σοφ, που εργάζεται σε μία εταιρεία που πουλάει συστήματα επιτήρησης για τα σπίτια, δήλωσε στο CNN πως το σπίτι της οικογένειας ήταν «πολύ ασφαλές για παιδιά».
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί με όλα αυτά τα πράγματα, έτσι ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».