ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ: Ξύλινο ταβάνι για… χάζεμα

Σύμφωνα με την TRADA – διεθνώς αναγνωρισμένο βρετανικό ινστιτούτο για τις προδιαγραφές και τη χρήση της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας – το ξύλο έδωσε μια άλλη εικόνα σε μια πιλοτικά ανακαινισθείσα καφετέρια του Brighton (παραλιακή πόλη νοτιοανατολικά του Λονδίνου), καθώς έδεσε απόλυτα το φυσικό περιβάλλον με το κτίριο της καφετέριας που είναι μια υβριδική κατασκευή από ξύλο και χάλυβα.

Η καφετέρια αυτή βρίσκεται στην καρδιά του πολυσύχναστου ιστορικού πάρκου The Level επί της βασικής οδικής αρτηρίας που οδηγεί στην πόλη του Brighton.
Ανακαινίστηκε πρόσφατα από την ξυλουργική εταιρεία Land Use Consultants (LUC), υπό την αιγίδα της TRADA.

Όταν η LUC ανέλαβε το έργο ζήτησε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Knox Bhavan Architects να σχεδιάσει τους χώρους.
Οι ιδέες που προτάθηκαν ήταν τέτοιες που το καφέ να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πάρκου.

Το ξύλο κυριαρχεί παντού: Οι πόρτες, τα παράθυρα και οι κάσες είναι από δρυ και οι τοίχοι επενδύθηκαν με σανίδες λάρτσινου κάθετα τοποθετημένες.
Στη νότια και την ανατολική πλευρά του κτιρίου κατασκευάστηκε πάλι από λάρτσινο μια πέργκολα για περισσότερη σκιά, ενώ στη βόρια πλευρά δημιουργήθηκε ένα τζαμωτό στέγαστρο για προστασία.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η εμφανής ξύλινη οροφή με τα δοκάρια να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των πελατών δημιουργώντας μια φυσική αίσθηση που κάνει όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο ταβάνι.

Η όλη κατασκευή αποτελείται από ζεύγη μαδεριών από όρεγκον πάϊν σε διαγώνια διάταξη και συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Από το ξυλουργικό εργοστάσιο ήθελαν πάρα πολύ να χρησιμοποιήσουν για την οροφή δοκάρια από συγκολλητή ξυλεία, αλλά ο αρχιτέκτονας επέμενε στα δοκάρια (από δύο μαδέρια το καθένα) από μασίφ ξυλεία όρεγκον πάϊν για τη ζεστασιά και την εμφάνιση που είχαν ως φυσικό ξύλο.

Ο μηχανικός του έργου Tim Lucas της εταιρείας Price & Myers είπε ότι η δομή της σκεπής του καφέ είναι το κλειδί για έναν ανοικτό χώρο με άπλετο φως.
Η άκρη της οροφής είναι επενδυμένη με υαλοπίνακες που διατρέχουν το καφέ από την μια άκρη μέχρι την άλλη ώστε να μπαίνει άπλετο φως.

Η στέγη έχει επιστρωθεί με χορτάρια που υπάρχουν στην περιοχή ώστε να δίνεται έμφαση στη βιοποικιλία και την προστασία των εγχώριων φυτών και αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Αγγλία.
Φυσικά, η νότια πλευρά της σκεπής είναι καλυμμένη από φωτοβολταϊκά ώστε το κτίριο να παράγει δική του ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παρέχουν το ζεστό νερό που απαιτείται για την κουζίνα, τα μπάνια και την υποδαπέδια θέρμανση.
Στη στέγη υπάρχει σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού για τις ανάγκες της τουαλέτας. Ζευκτά και τεγίδες είναι διαστάσεων 250 Χ 50 χιλιοστών, πέτσωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η μονωμένη οροφή 22 χιλιοστών.

Πλήρης μελέτη της κατασκευής με φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια, άλλες παρόμοιες μελέτες με βάση τη δομική ξυλεία, καθώς και πλούσιο πληροφοριακό υλικό, έντυπο και on line, διατίθενται σε προσιτές τιμές μόνο για τα μέλη της TRADA. https://www.trada.co.uk/